30 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 18:46

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Nederland in zee met CMC

Vierjarig contract voor medische uitzendingen patiënten BES

Willemstad – Curaçao Medical Center (CMC) heeft vandaag met het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid (VWS) een vierjarig contract getekend voor het verlenen van zorg aan patiënten van de BES-eilanden voor het geval medische uitzending nodig is.

Het akkoord wordt gezien als een ‘belangrijke mijlpaal’, een ‘historisch moment’, omdat hiermee de zorg voor de zustereilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba weer terugkomt op Curaçao, nadat dit in 2015-2016 bij het oude ziekenhuis Sehos (Sint Elisabeth Hospitaal) werd stopgezet omdat er op dat moment door Den Haag werd getwijfeld aan de kwaliteit van de zorg.

Het Nederlandse ministerie van VWS koos destijds voor – veel duurdere – medische uitzending naar Colombia. Toen Colombia in het eerste kwartaal dit jaar door Covid-19 haar grenzen sloot, waren het politieke bestuur en de ambtenaren van VWS genoodzaakt een oplossing te zoeken om zorg te blijven leveren aan de BES-bewoners.

- Advertentie -

Op basis van de ervaring die patiënten in de afgelopen maanden bij het CMC op Curaçao hebben opgedaan, hebben VWS en de programmadirectie van Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) besloten voor een meer gestructureerd proces in het vierjarig contract.

Het team van Nederland wordt vertegenwoordigd door het Zorgverzekeringskantoor BES. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van Nederland en de ziekenhuis- en kliniekensector onder leiding van de Volksgezondheidsinspectie van Curaçao hebben in het derde kwartaal van dit jaar een bezoek gebracht aan het CMC om kennis te nemen van de ontwikkelingen en inspanningen die het nieuwe ziekenhuis gedurende haar eerste levensjaar heeft verricht op het gebied van zorgkwaliteit. Zowel het team van IGJ als de lokale Volksgezondheidsinspectie waren tevreden.

Het nu getekende contract is in lijn met de toewijding van de vier landen in het zogeheten Vierlandenoverleg om het aantal patiënten dat naar het buitenland moet worden uitgezonden zoveel mogelijk te minimaliseren. Dit proces versnelt de visie van CMC om een regionaal ziekenhuis te zijn en brengt een structurele toename teweeg van de inkomsten voor CMC die niet uit de SVB-fondsen (Sociale Verzekeringsbank Curaçao) komen.

,,Iedere wolk heeft een zilveren randje”, zegt CMC-directeur Gilbert Martina. Achter de donkere wolk die Covid-19 heet schuilt voor het Curaçao Medical Center en Curaçao de zon, namelijk de kans om structurele zorg te bieden aan de bewoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

- Advertisement -

VWS had het CMC al in december 2019 benaderd om zorg te kunnen verlenen aan de bewoners van de BES-eilanden. De raad van bestuur heeft toen aangegeven dat het op dat moment pas operationeel geworden ziekenhuis zich eerst op korte termijn moest richten op de uitdagingen die gepaard gingen met de opening van CMC en dat daarna deze stap kon worden genomen.

Het streven was toen het eerste kwartaal van 2020. Echter, uitgerekend in het eerste kwartaal van 2020 begon Covid-19 zich op Curaçao en in Zuid-Amerika te manifesteren. Colombia sloot haar grenzen voor alle patiënten van onze buureilanden. Dit bracht een mooie kans met zich mee voor het CMC om electieve, acute en essentiële zorg te leveren aan de bewoners van de BES.

Sinds de opening op 15 november 2019 tot afgelopen week donderdag 26 november heeft CMC aan 724 bewoners van de BES zorg verleend. Het betrof zorg op de afdelingen Algemene verpleging, Cathlab, Polikliniek, Intensieve neonatale zorg, Intensive care, Dialyse en Oncologie.

Bij de betreffende specialismen en afdelingen zijn er geen wachtlijsten voor de lokale gemeenschap, de patiënten van Curaçao dus, en er is voldoende zorgcapaciteit over om deze ook aan de zustereilanden te geven. Het contract gaat in per 1 januari 2021 en loopt tot en met 31 december 2024.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

  1. Triest dat het CMC wordt gelijd door de absolute nit wits Karina Lombardi de Freitas Bras en Elvis Thode, beiden opgepikt uit de afvalbak van KPMG.

    KPMG leverde ons verder André Delger (hielp Insel Air om zeep tegen 50 K per maand), Victor Bergisch ( goedkeurende verklaring bij het door Ansary leeggeroofde Ennia), Dennis Dambruck (faciliteerde als finance manager honderden miljoenen Stephen Capella diefstal bij Girobank), prof. dr. drs. ing. ir. mr. Ralf Wieriks (verantwoordelijk voor de ondergang van PWC) en last but not least het licht Henry Jourdain.

    Door de rechter veroordeeld tot terugbetalen van miljoenen teveel gedeclareerde fee, ontslagen bij FKP voor het uitschrijven van cheques aan zichzelf en ontslagen bij Orcobank omdat hij nog geen spaarrekening van een lening kon onderscheiden.

  2. Houd een link met een Ziekenhuis uit een eerste wereld land, anders ziet het Ziekenhuis met al de huidie CEO en CFO en die aasgieren van bevriende consultants er binnen no time uit zoals het SEHOS er nu uitziet.

  3. Dit stelletje randdebielen zitten met mondkapjes op, airco aan en deuren en ramen dicht en zij vinden zichzelf bevoegd om een ziekenhuis te runnen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -