28 C
Willemstad
• woensdag 27 oktober 2021 09:32

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Minister komt met Lei Seku

Regering kondigt fase vier van escalatieplan aan | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Met ingang van vandaag, 1 december, geldt een drooglegging, oftewel de Lei Seku. Dat heeft minister Quincy Girigorie van Justitie gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Met ingang van heden is het kopen en nuttigen van alcohol op straat, bij hotels, restaurants, snèks, bars, cafés en beachclubs niet toegestaan. Deze maatregel geldt voor de komende drie weken tot aan de volgende evaluatie. Alcohol in een supermarkt kopen en thuis drinken mag wel.

Girigorie begon de persconferentie door meteen de grote angst die onder de gemeenschap leeft voor een nieuwe lockdown of een shelter in place weg te wuiven.

- Advertentie -

,,Ik ben vandaag niet hier om een nieuwe lockdown aan te kondigen, of om de avondklok langer te maken. Dat wil ik direct duidelijk maken”, aldus de bewindsman, die meteen aangaf dat nieuwe maatregelen echter wel nodig zijn omdat Curaçao sinds een week op dagelijkse basis geconfronteerd wordt met hoge aantallen nieuwe besmettingen van het coronavirus.

,,Sinds de vorige maatregelen was het de bedoeling en werd gehoopt binnen twee weken een positief resultaat te zien. Dat is jammer genoeg niet het geval. Hoewel een groot deel van de gemeenschap zich wel gedraagt, zijn er nog steeds groepen die dit niet doen. We hebben sinds vorige week dagelijks te maken met meer dan honderd gevallen en inmiddels hebben we ook het vierde fatale slachtoffer van het virus geregistreerd.”

Met 1.224 actieve gevallen is op Curaçao nu sprake van wijdverspreide transmissie en is de regering de vierde fase van het escalatieplan ingegaan. Daar horen ook nieuwe maatregelen bij. Zo moeten ook snèks, bars, cafés en beachbars om 17.00 uur hun deuren sluiten en mogen klanten alleen door middel van take-out, delivery of curbside pick-up bediend worden. Trùk’i pan mogen alleen tussen 16.00 en 20.00 uur klanten helpen en ook hier mag dat alleen via take-out, delivery of curbside pick-up. Bij de trùk’i pan ter plekke eten, is niet toegestaan. Restaurants mogen open volgens de tijden van hun vergunning tot maximaal 20.00 uur en mogen hun klanten alleen via take-out, delivery, curbside pick-up of drive thru bedienen. Ter plaatse eten en drinken is niet toegestaan, met uitzondering van restaurants die over een faciliteit om buiten te eten (terras) beschikken.

In dit geval is buiten eten toegestaan tot een maximum van 50 procent van de capaciteit, met niet meer dan 50 personen.

- Advertisement -

Verder geldt met ingang van vandaag dat alle winkels – met uitzondering van supermarkten, minimarkten, botika’s, nummerkantoren en benzinestations – om 18.00 uur moeten sluiten; dat alle casino’s in ieder geval voor de komende drie weken de deuren moeten sluiten; dat de toke de keda van 21.00 tot 04.30 uur van kracht blijft; dat de mondkapjesplicht blijft op locaties waar het bewaren van afstand niet mogelijk blijkt; en dat samenscholing van meer dan vier personen op openbare plaatsen of wegen niet wordt toegestaan. Ook op het strand is samenscholing van meer dan vier personen niet langer mogelijk. Het openbaar vervoer blijft tot 21.00 uur rijden.

Over drie weken wordt de situatie met betrekking tot de covidbesmettingen weer geëvalueerd en wordt besloten of de huidige maatregelen versoepeld kunnen worden of dat over moet worden gegaan op drastischer maatregelen zoals een lockdown of een shelter in place. De minister deed wederom een dringend beroep op de bevolking om haar eigen verantwoordelijkheid te nemen om verdere verspreiding van het virus te beperken en om ‘jezelf en je geliefden te beschermen’.

Minder getest op zondag

Er zijn gisteren aan de hand van 103 testresultaten die zondag zijn afgenomen, 15 nieuwe bevestigde gevallen bekendgemaakt. Dat maakte
epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie bekend.

Hoewel het aantal flink lager ligt dan de aantallen van de afgelopen week, gaf Gerstenbluth aan dat er (nog) niet gejuicht mag worden.  ,,We testen op zondag altijd flink minder. Daarom zijn er nu ook minder positieve resultaten en nieuwe besmettingen geregistreerd.

Curaçao heeft sinds het begin van de epidemie 2.379 bevestigde besmettingen gekend. Daarvan zijn nu 1.224 gevallen actief en zijn inmiddels 1.151 personen van het virus hersteld. Er zijn nu 12 personen in het ziekenhuis opgenomen, waarvan vier op de intensive care. Sinds maart zijn er vier fatale slachtoffers van het coronavirus geregistreerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. Breaking News Krioyo

    1 persona mas a fayese pa motibu di COVID-19 AYA NA BETESDA.

    NOS A YEGA AWOR TOTAL 7 morto.

    Skucha Radio KRIOYO 89.7 aworaki pa mas info

  2. Het valt op dat nu de besmettingen weer oplopen, onze rampen coördinator Lesley Fer in geen weg of wegen te bekennen is. Het zoveelste voorbeeld van geldverspilling bij de overheid.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -