28 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 09:51

PBC | 30.000 mensen op Curaçao volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijna 30.000 mensen op Curaçao zijn volledig gevaccineerd. Vanochtend om 10.00 werd die mijlpaal bereikt. Nog eens 45.000 mensen hebben hun eerste prik gehad. Dat...

PBC | Laura Quast krijgt eindelijk de Cola-Debrot-prijs

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dramaturg Laura Quast heeft vandaag dan eindelijk de Cola Debrotprijs 2020 gekregen uit handen van premier Eugene Rhuggenaath. De Curaçaose cultuurprijs, in de categorie Theater,...

PBC | COVID Art Project van start

Persbureau Curacao Vandaag, woensdag 5 mei, start het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied met het COVID Art project. Het fonds roept vanaf deze dag alle artiesten en kunstenaars van...

ParadiseFM | Voedselhulp via ministerie komt moeilijk op gang

De voedselhulp op ons eiland komt moeilijk op gang, nu de overheid er sinds deze week verantwoordelijk voor is. Zaterdag hebben ze die taak overgenomen van het...

NTR | Nabestaanden over 4 mei herdenking: ‘Goed om stil te staan bij die nare tijd, hoe sober ook’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “Mijn vader ging vroeger en nu hij er niet meer is, vind ik het belangrijk om hem en de familie te vertegenwoordigen,’’ dat zegt...

DH | Govt. representative Helmond reflects on freedom on May 4

SABA/ST. EUSTATIUS--Dutch Government Representative in the Caribbean Netherlands Jan Helmond wondered what freedom really means in front of a small party gathered in Bonaire on Tuesday, May...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaansDagblad | Martina: Niet normaal

AntilliaansDagblad | Martina: Niet normaal

Binnen drie weken bevindingen onafhankelijk onderzoek naar black-outs

Willemstad – Twee black-outs binnen een week ‘is niet goed’, zegt minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling en politiek verantwoordelijk voor het nutsbedrijf Aqualectra.

Eerder deze week sprak hij zich nog enigszins mild uit over de black-out van maandag – ,,Een totale black-out is natuurlijk niet fijn, daartegenover kunnen we gelukkig nog steeds stellen dat een black-out meer uitzondering is dan regel op Curaçao – nu onderneemt de bewindsman stappen.

Er moet een diepgaand onderzoek komen naar de ‘root cause’, zoals Martina het omschrijft. Ook heeft de minister Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta (PAR) aangeschreven met het verzoek om samen met de directie van Aqualectra het parlement tijdens een vergadering tekst en uitleg te geven over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de stroomlevering. Vandaag komt de directie van Aqualectra zelf met een uitgebreid verslag naar buiten.

,,Alhoewel de recente black-out een andere oorzaak heeft dan de vorige, moeten we de situatie toch als ernstig bestempelen”, zegt Martina tegen het Antilliaans Dagblad. In het verleden was hij algemeen directeur van Aqualectra en kent het energiebedrijf dus nog van binnenuit. ,,Dat een deel van het net en de productie-eenheden uitvallen als gevolg van een storing is begrijpelijk, maar dat het hele systeem plat gaat is niet normaal. Vandaar dat ik in samenspraak met de raad van commissarissen (RvC) en het management heb verzocht een onafhankelijke commissie in te stellen van lokale en internationale experts om een gedegen onderzoek te doen naar de ‘root cause’ van de black-outs.”

De verwachting is, aldus de minister, dat aanbevelingen ‘binnen drie weken’ beschikbaar zullen komen, op basis waarvan black-outs in de toekomst moeten worden voorkomen. ,,Ik spreek mijn vertrouwen uit in de deskundigheid van de RvC dit proces te entameren en tezamen met de directie het proces te doorlopen.”

Verder wil Martina ‘onze welgemeende excuses’ aan de bevolking van Curaçao aanbieden, die – zo verwoordt hij de verbijstering en verontwaardiging – ‘wederom de nadelige gevolgen van een black-out heeft moeten doorstaan’. Maar ook zegt de bewindsman dit: ,,Ik wil eenieder binnen Aqualectra een hart onder de riem steken om deze moeilijke periode door te komen, en spreek de hoop uit dat op korte termijn de levering van water en elektriciteit wordt gegarandeerd en – belangrijker nog – een hoge betrouwbaarheid wordt verzekerd.”

In zijn ingelaste persbriefing donderdag eind van de middag, gaf algemeen directeur van Aqualectra, Darick Jonis, direct aan samen met financieel directeur Neysa Isenia ‘alle verantwoordelijkheid’ op zich te nemen.

De bestuurder van Aqualectra is officieel Integrated Utility Holding nv. Aqualectra nv bestaat pas sinds januari 2018. Voordien bestond het bedrijf uit Aqualectra Production (Kompania di Produkshon di Awa i Elektrisidat di Korsou (KAE) nv) en Aqualectra Distribution (Kompania di Distribushon di Awa i Elektrisidat di Korsou (Kodela) nv).

De raad van bestuur (RvB) van overheidsvennootschap Integrated Utility Holding (IUH) bestaat uit twee leden: Jonis als chief executive officer (ceo) en Isenia chief financial officer (cfo). De raad van commissarissen (RvC) wordt gevormd door Karel van Haren (president-commissaris), Janine Da Silva De Goes-Laclé, Richenel Bulbaai en Romanus Rudolph.

Minister Martina heeft het nutsbedrijf in zijn portefeuille; hij heeft het parlement verzocht om de Statenleden te informeren. Martina wil dan in een centrale commissievergadering, samen met de directie van Aqualectra, tekst een uitleg geven aan de volksvertegenwoordiging. Daaruit blijkt dat de politiek bestuurder de situatie wel ernstig neemt.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties