30 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 19:38

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Maak nieuwe Screeningswet’

Ministers Steven Martina en Marilyn Alcalá-Wallé hebben tijdens deze regeringsperiode hun werkzaamheden moeten staken vanwege bepalingen uit de Screeningswet.

Willemstad – De Landsverordening integriteit (kandidaat)ministers, ook wel de Screeningswet genoemd, moet dusdanig aangepast worden, dat de commissie die deze wet heeft geëvalueerd de aanbeveling doet de wet te vervangen door een nieuwe wet.

De commissie is in juli ingesteld en het rapport is onlangs aan de Staten aangeboden. Reden voor de evaluatie is dat in mei 2019 het Openbaar Ministerie (OM) in een brief aan de regering enkele belangrijke opmerkingen heeft gemaakt ten aanzien van deze integriteitswet.

,,Op het moment dat de regering deze brief kreeg, waren er ook enkele maatschappelijke ontwikkelingen die te maken hadden met de genoemde wet. Daarom vond de ministerraad dat een evaluatie op z’n plaats was”, zo legt de regering nader uit.

- Advertentie -

De evaluatie heeft zich vooral gericht op de effectiviteit en de effecten van de wet in de praktijk, de opmerkingen van het OM, maar ook punten die door de Staten, de ministerraad, de formateurs, verschillende minister-presidenten en andere instanties naar voren zijn gebracht.

De regering: ,,Er zijn zoveel punten naar voren gekomen dat de commissie adviseert een nieuwe screeningswet te maken. Ook omdat sommige aspecten een fundamenteel karakter hebben en mogelijk in strijd zijn met de Staatsregeling en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Het is daarom op z’n plaats om de wet in te trekken op het moment dat er nieuwe wetgeving is.”

Uit een nadere uitleg blijkt dat er onduidelijkheden zijn voor de (praktische) uitvoering en interpretatie van de wet en dat er ook leemtes zijn. Er worden enkele voorbeelden gegeven: ,,De algemene goedkeuring die kandidaat-ministers geven om heel specifiek persoonlijk onderzoek te laten doen, niet alleen op juridisch gebied, maar ook op medisch en fiscaal gebied en op het gebied van ongebruikelijke transactie staat op gespannen voet met de privacywetgeving en instanties die deze informatie niet mogen vrijgeven.

De commissie rapporteert ook dat het doel van de wet beter gedefinieerd moet worden. Verder blijkt dat bepaalde definities en terminologie onduidelijk zijn zoals bijvoorbeeld het begrip ‘commerciële belangen’ en ‘secundaire functies en activiteiten’. Omdat deze begrippen onduidelijk zijn, is het ook niet helder wanneer er sprake is van strijdigheid met de integriteitswet.”

- Advertisement -

Minister Steven Martina, maar ook oud-minister van Onderwijs Marilyn Alcalá-Wallé, hebben tijdens deze regeringsperiode hun werkzaamheden moeten staken vanwege bepalingen uit de Screeningswet.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -