31 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 12:51

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...

PBC | Politie rolt autobende op

Persbureau Curacao De politie heeft gisteren een autobende opgerold. Dat gebeurde na een inval in een huis aan de Patagoniaweg. Daar werden allerlei auto-onderdelen en gestripte auto’s gevonden...

DolfijnFM | Politie controleert met aspirant agenten

De politie van Curaçao controleert deze dagen met een groot aantal aspirant politieagenten op de weg. Dinsdag en woensdag werden 140 auto’s gecontroleerd. 48 chauffeurs kregen een...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaansDagblad | Licentiegeld online gaming verdubbeld

AntilliaansDagblad | Licentiegeld online gaming verdubbeld

Volgens Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN) telt Curaçao in totaal zeven masterlicentiehouders met meer dan 1000 sublicenties, maar de sector zelf geeft aan dat het er vijf zijn. Offshore online gaming sector moet per 1 oktober meer bijdragen aan Landskas | Persbureau Curacao

Willemstad – Masterlicentiehouders op Curaçao voor zogeheten buitengaatse hazardspelen (online gaming) moeten voortaan 240.000 gulden per jaar betalen voor hun vergunning. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de huidige 120.000 gulden.

Met de verhoging van het vergunningsgeld komt er meer beschikbaar voor de (lege) overheidskas.

Volgens Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN) telt Curaçao in totaal zeven masterlicentiehouders, maar de sector zelf geeft aan dat het er vijf zijn.

Volgens schattingen hangen er onder deze masterlicentiehouders mogelijk ook nog eens ruim duizend sublicenties, vermoedt de minister. Officieel moeten ze gemeld worden aan de overheid. Dat gebeurde in het verleden niet (altijd), maar tegenwoordig heeft de Gaming Control Board (GCB) een lijst.

De sublicentiehouders betalen op dit moment (een onbekend bedrag) aan de ondernemingen met een masterlicentie, maar dragen tot nu toe niet bij aan de pot met algemene middelen van het Land Curaçao. Dat moet – ten gunste van de overheid – veranderen, en daarom is er een wetswijziging op komst. Aldus de bewindsman.

Overigens is de sublicentie verbonden aan een entiteit, niet aan de zogeheten ‘domains’. Een entiteit kan meerdere domains hebben en daarmee dus meerdere online games en casino’s.

De eerste stap van de minister om als Land meer te profiteren van de online gaming is een Landsbesluit. In de overweging staat dat, conform de Landsverordening buitengaatse hazardspelen van 1993, vergunning kan worden verleend voor het exploiteren van hazardspelen op de internationale markt door middel van servicelijndiensten.

Ook overweegt de minister dat het jaarlijks verschuldigd vergunningsrecht bij Landsbesluit wordt vastgesteld en dat de wettelijk geregelde vergunningsvoorschriften de mogelijkheid bieden om de hoogte van het vergunningsrecht te herzien. Dat kan wanneer vanaf de inwerkingtreding van de landsbesluiten, waarbij de vergunningen zijn verleend, een termijn van twee jaar is verlopen.

Die termijn van twee jaar is voor alle verleende vergunningen, die op het moment via verlenging geldig zijn, ‘ruimschoots verstreken’. ,,Daardoor is herziening van het vergunningsrecht niet in strijd met de wet”, aldus de motivering.

Verder wordt uitgelegd dat ‘het wenselijk is’ de hoogte van het vergunningsrecht op basis van de Landsverordening buitengaatse hazardspelen te herzien, namelijk om de hoogte van het vergunningsrecht te indexeren, op jaarbasis en met afronding in duizendtallen.

Daarmee resulteren de indexeringsberekeningen op basis van zowel het inflatiecijfer als de consumentenprijsindex (CPI) in een bedrag van 240.000 gulden per jaar. Dat moet worden voldaan in maandelijkse termijnen van 20.000.

Dit Landsbesluit gaat in met ingang van de eerste dag van de eerste kalendermaand na de datum van dagtekening. Per 1 oktober 2020 dus.

Naast een hogere bijdrage van de masterlicentiehouders wil Gijsbertha ook meer geld in de Landskas zien van de vele honderden sublicentiehouders. ,,Zij dragen op dit moment niet bij, maar betalen alleen aan de bedrijven met een masterlicentie. Daarom wil ik een wetswijziging en tegelijkertijd een aanpassing van het contract met de masterlicentiehouders.”

De minister verwacht dat de behandeling van de wetswijziging in de Staten nog vóór het jaareinde kan plaatsvinden.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Gijsbertha, dit zet zoden aan de dijk. maximaal 7 x 120.000.-. Dit is niet eens voldoende om de onlangs doorgevoerde salarisverhoging voor o.a. ministers te compenseren. Weleens aan belasting heffen op de omzet van deze bedrijven gedacht. Of heeft u dat op een andere manier geregeld.
    De sublicentie houders aanpakken ??. Leuk verhaal tot de verkiezingen.
    De MAN is weer lekker bezig de bevolking een rad voor ogen te draaien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties