AntilliaansDagblad | Lancering ‘At home in Curaçao’

‘Kansen voor markt digital nomads’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Curaçaose overheid heeft gisteren het programma ‘At home in Curaçao: convenient working and living’ gelanceerd. Dat gebeurde tijdens een webinar met meer dan 800 deelnemers van over de hele wereld.

Het idee is de rode loper uit te leggen voor toeristen die het wel zien zitten om een half jaartje op Curaçao te wonen, terwijl zij hun diensten verlenen aan bedrijven en klanten in het buitenland. Dat zijn bijvoorbeeld de ‘digital nomads’ en ‘remote workers’.

Maar behalve om iemand die op afstand werkt, kan het ook gaan om iemand die het koude weer in zijn eigen land wil ontvluchten en komt overwinteren op het eiland, de zogenaamde ‘hibernators’ of ‘snow birds’.

In een persconferentie gistermiddag hebben minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling (MEO) en Justitieminister Quincy Girigorie (PAR) benadrukt dat het programma kansen biedt voor economische ontwikkeling in een moeilijke periode ten gevolge van de coronapandemie.

De Toelatingsorganisatie van het ministerie van Justitie speelt een belangrijke rol bij een soepele, digitale toelatingsprocedure voor deze groep die naar verwachting een substantieel bedrag aan deviezen binnen zal brengen.

Het initiatief is het resultaat van een samenwerking tussen de ministeries van MEO, Justitie en Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en toeristenbureau CTB. Volgens minister Martina wordt gemikt op ongeveer 625 geïnteresseerden.

,,Die dragen samen voor 125 miljoen gulden per jaar bij aan onze economie.” Een aanzienlijk bedrag van 200.000 gulden per persoon, geeft de MEO-minister toe, maar te verklaren door het aandeel van degenen die langere tijd komen en in luxe accommodaties verblijven.

Samen met CTB zal Curaçao worden gepromoot als de ideale plek in de tropen om te wonen en te werken. Het eiland heeft alles in huis om dat mogelijk te maken, verzekert Martina. Hij noemt de goede infrastructuur van het internet, de aanwezigheid van een geavanceerd datacenter en het betrouwbare bancaire en juridische systeem. Maar ook de vriendelijke, veilige en strategische plek buiten het orkaangebied.

,,En dan natuurlijk het tropische klimaat.”

Kern van het programma is een snelle, digitale procedure op maat via de website www.athomeincuracao.com. Het aanvraagformulier kan naar wens in het Engels, Spaans of Nederlands online worden ingediend. Dat gaat samen met een aantal documenten, zoals kopie van een paspoort, een gezondheidsverklaring en een ziektekostenverzekering.

Ook is een bewijs nodig waaruit blijkt dat iemand financieel op eigen benen kan staan, zoals een contract van een werkgever. Wie op afstand werkt op basis van dit programma kan maximaal zes maanden op Curaçao blijven, met de mogelijkheid van een verlenging met nog eens zes maanden, maar heeft geen werkvergunning nodig.

Het streven is dat de hele aanvraagprocedure in ongeveer twee weken wordt afgehandeld.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 Reacties op “AntilliaansDagblad | Lancering ‘At home in Curaçao’

 1. Mooie rekensom @shimaruku die Martina niet heeft gemaakt of wel heeft gemaakt met zijn roze bril op. Al zou je verblijf met een half jaar worden verlengd, dan nog is de uitkomst van deze rekensom bizar.

  In de basis is het een goed idee, maar kom met realistische cijfers en verwachtingen.

  Hetzelfde geldt voor de bezoeken (zeil)jachten, ja er is een markt, maar die is niet zo groot. Daarnaast zijn de meeste nautische zwervers helemaal niet zo kapitaal krachtig.

 2. Hoe heet die ziekte alweer .
  O ja hoogmoedswaanzin .
  Zijn er pillen voor , ik weet het niet .
  Is het te genezen , ook dat weet ik niet .
  Wie het weet , mag het zeggen .
  Het is ernstig .

 3. Abraham Mossel

  De Lang nek heeft gesproken, dom dommer kan het niet.

 4. Onze ministers beginnen graag nieuwe projecten!
  Valt wat te halen?

  Wanneer ga je aan de slag met Aqualectra, de gatenwegen, de vuilnis overal!

  Waarom betalen we de directie van Selikor 50.000 per maand, terwijl iedere week tientallen vrijwilligers met ene knoekoeman ,bergen vuil opruimen bij stranden afgelegen weggetjes etc,

  Betaal de vrijwilligers den vergoeding!
  Deel huifkarren uit die eenmaal gevuld met troep een bedrag opleveren bij landfill of andere afstort plaats.
  Moet je zien hoe snel alles opgeruimd is.
  Nu betalen we een paar ingekakte payaso CEO’s miljoenen, omdat ze echte ydk zijn, en het eiland is een smeerboel.

 5. betrouwbare bancaire en juridische systeem

  Bancair: Stephen Capella, Neysa Isenia, Eric Garcia, Emsley Tromp, Chos Romero, Zus de Lannooy, Ralph Palm.

  Juridisch: bovengenoemden plus Irma Lips, Brian Mariano en Cicely van der Dijs.

  betrouwbare bancaire en juridische systeem

 6. Always look at the bright side of life, is het motto. 125 miljoen per jaar is wel heel ruim geschat en gedeeld door 625 pers is dat 200000 p/p/jr: klinkt veel, maar verderop blijkt iemand maar maximaal 6 mnd te mogen blijven, wat betekent dat met gelijk aantal mensen 400000 p/p gedokt wordt, wat neerkomt op een ruime 66000 p/m(= 2200 p/d!!) Nog een tip, geef op de website gewoon duidelijk aan, welke vereisten er zijn en niet allerlei tralala, het is nu eerder een red tape doolhof geworden, waar je eerst zaken moet invullen voor je weet wat de vereisten concreet zijn. Zo lijkt dit eerder een sketch van Monty Python.

 7. Bon iniciativa denk ik. Wij moeten niche in de market zoeken.
  Al moet Flow een betere service verlenen en moet de kosten van mobiel bellen omlaag gaan.

 8. Hij noemt de goede infrastructuur van het internet, de aanwezigheid van een geavanceerd datacenter en het betrouwbare bancaire en juridische systeem.

  Op Curacao???

 9. Curacao revisited

  van red tape naar red carpet, waar hebben wij dat eerder al eens gehoord. Dus na niet afgeronde projecten van 1000 koeien, spacetravel, en een rolstoel loopbrug gaat Steven Martina zich nu bezighouden met remote workers. Zullen wij niet eerst ervoor zorgen dat onze basis voorzieningen zoals strom en water, internet, wegenonderhoud, douane, veiligheid op orde zijn? alleen dan kan je mensen overtuigen om langere tijd op curacao te gaan werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *