AntilliaansDagblad | Kwartetspel Trankilo op Curaçao

Het Papiamentstalige kwartetspel Trankilo | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het Papiamentstalige kwartetspel Trankilo is nu op Curaçao verkrijgbaar. De tekeningen, speciaal voor dit spel gemaakt, hebben te maken met dingen uit het dagelijks leven en Curaçao in het bijzonder. Het spel helpt mensen die de taal aan het leren zijn om de basiswoordenschat onder de knie te krijgen.

Deze eerste editie van het kwartetspel dankt haar naam aan wijlen Eddy Concession. Trankilo Mano, Eddy’s roepnaam, was bekend van zijn trùk’i pan ‘Trankilo Mano’ die in de jaren 70 en 80 aan de Santa Rosaweg heeft gestaan. Afgelopen vrijdag heeft Naomi Noort, kleindochter van Trankilo Mano, haar oude kleuterschool bezocht om een aantal Trankilo-kwartetspelletjes cadeau te geven. Naomi is de illustrator van het spel. Juf Annette (bij wie ze 14 jaar geleden in de klas zat) zegt: ,,Ik kan het me nog heel goed herinneren dat Naomi van mij de laatste 15 à 30 minuten van de schooldag mocht tekenen. Ze kon toen al goed tekenen!”

Papiamentu Op Maat, uitgever van het kwartetspel, is sinds 2010 actief in het vertalen en verzorgen van cursussen Papiaments. Oprichter Hellen Concession, dochter van wijlen Trankilo Mano, vertelt:

,,Gedurende mijn lessen maak ik vanaf 2010 veelvuldig gebruik van allerlei gezelschapsspellen. Het is namelijk dé manier voor mijn beginnende cursisten om de geleerde theorie op een leuke en ontspannen manier te oefenen. Intussen heb ik ongeveer ieder bestaand kwartetspel in de kast liggen, maar niet één voldeed precies aan wat ik voor mijn cursisten nodig had. Dus zei ik een keer tegen de vormgever, met wie ik al jaren werk, dat ik ooit mijn eigen kwartetspel zou gaan uitbrengen. Zo is het allemaal begonnen.”

Ze vertelt verder: ,,Ik ben erg trots op het product dat we samen met Naomi en vormgever ejpeg.design hebben neergezet. Bovendien is het spelen van tafelspelen een ideale manier van ontspanning in groepsvorm terwijl we de elektronica die ons leven zo beheerst even opzij kunnen leggen.”
Trankilo is op Curaçao te koop bij Bruna en Mensing’s Caminada.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *