27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 18:34

PBC | Arts komt terug om te helpen met coronazorg: “Ik voelde een soort plicht om te helpen omdat ik uit Curaçao kom”

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Lung Jeung is geboren en getogen op Curaçao. Momenteel werkt hij als arts-assistent bij de afdeling Neurologie afdeling in het Amsterdam UMC.   Toen hij...

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Column Hessels | Verkiezingsfraude?

Door Armand Hessels Direct na de aankondiging van de Kiesraad dat die bij de komende verkiezingen gebruik wilde maken van een scansysteem om de besmettingskans te verminderen en...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaansDagblad | Kas nu minder dan nul

AntilliaansDagblad | Kas nu minder dan nul

Land Curaçao per eind oktober in negatieve liquiditeitspositie beland

Willemstad – Curaçao is deze maand door de bodem van de landskas gezakt en in een negatieve liquiditeitspositie beland. Per eind oktober bedragen de liquide middelen -135,8 miljoen gulden.

Dat is nog zonder de spoedig van Nederland te verwachte aanvullende liquiditeitssteun. Daarover wordt naar verwachting morgen in de Rijksministerraad (RMR) in Den Haag beslist.

De jongste liquiditeitsprognose, in het bezit van het Antilliaans Dagblad, rekent uit dat eind november de stand al -553 miljoen (ruim een half miljard) bedraagt. En daar komt in december nog eens 300 miljoen bij, waardoor het Land Curaçao het coronacrisisjaar 2020 zal afsluiten met een liquiditeitspositie van -852,7 miljoen.

Al eerder ontving de Curaçaose overheid in april, mei en juni Nederlandse liquiditeitssteun ten behoeve van de begroting (zo’n 256 miljoen) en ook ten behoeve van het Noodpakket (126 miljoen). Bij elkaar: 382 miljoen in de vorm van renteloze leningen. Zo blijkt uit de ontvangstenzijde van de prognose.

De eigen ontvangsten zijn onvoldoende om de uitgaven te dekken. Voor oktober bijvoorbeeld zijn deze gecalculeerd op 147,7 miljoen. Daar staat tegenover dat de totale uitgaven uitkomen op 405,6 miljoen. Met de kanttekening dat daarvan 100 miljoen bedoeld is voor de aflossing van een tienjarige obligatielening.

Uitgaande van de tweede begrotingswijziging 2020 bedragen de totale belastingopbrengsten in coronacrisisjaar 1.130,4 miljoen (iets meer dan 1,1 miljard). Zoals deze krant deze week al berichtte waren deze in de oorspronkelijke begroting gesteld op 1.570,6 miljoen (bijna 1,6 miljard).

Wat aan de meest recente liquiditeitsprognose verder opvalt, is dat voor volgende maand, november, wordt gerekend met twee investeringsbedragen: 30 miljoen in het kader van het Groeiakkoord en 65,6 miljoen andere algemene investeringen.

Ook wordt voor november een bedrag van 49,3 miljoen opgevoerd aan in te lopen ‘premie-achterstand’. De uitleg luidt dat door de premiederving de afgelopen maanden, als gevolg van de effecten van Covid-19, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ‘wordt gecompenseerd’.

Er bestaat verder een achterstand in nakoming van de zogeheten landsbijdrage aan de SVB. In de maand december wordt daarvoor 36,8 miljoen uitgetrokken. Dit is besproken met het College financieel toezicht (Cft). Hetzelfde geldt voor het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), waarvoor in verband met de achterstand 28,3 miljoen in december is opgenomen.

Door het langdurig niet nakomen van de afdrachten aan SVB, maar dus ook aan het APC, worden de exploitatietekorten van het Land impliciet gefinancierd door oplopende schulden aan APC en SVB, waardoor de financiering van uitgaven van de gewone dienst van de begroting ‘het karakter krijgt van een lening’, meldt de toelichting.

De ambtelijke personeelskosten drukken deze maand voor 43,7 miljoen op de overheid. Het gaat daarbij om 21,3 miljoen aan nettosalarissen. In december komt er 35 miljoen bij in verband met de VVU (Vrijwillige Vervroegde Uitdiensttreding). In de laatste maand van het jaar wordt deze VVU betaald.

Vanaf oktober is er tot en met de jaarwisseling weer ruimte gemaakt voor iets wat de afgelopen maanden sinds april niet was gebeurd, namelijk 1,7 miljoen voor het ‘schoonmaken en -houden van het eiland’.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Laten we de cijfers maar niet te serieus nemen. Met zo’n figurant als minister van financiën zal het nog wel veel ernstiger zijn.
    Wat wel duidelijk is waarom er nu plotsklaps problemen zijn bij de SVB waardoor de gezondheidszorg in ernstige problemen zit. De overheid betaald zijn aandeel gewoon niet en waarom: de prioriteit ligt bij hun eigen salaris en dat van de ambtenaren.
    Zolang deze zg. volksvertegenwoordigers aan de macht zijn zijn we als bevolking de sluitpost en het meest verontrustende is dat de bevolking dit gelaten accepteert.
    Hoeveel doden moeten er, ondanks alle inspanningen van medisch personeel, vallen door gebrek aan medicijnen etc. voor de bevolking wakker wordt ??

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties