26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Irritatie Nederland op Ipko over dekolonisatie

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Irritatie Nederland op Ipko over dekolonisatie
Er zijn groeperingen die hiermee door willen gaan, maar ook die willen heronderhandelen of zelfs die vinden dat Curaçao een gemeente van Nederland moet worden. ,,De kiezer is aan zet.”

Den Haag – Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) kwam na de eerste presentaties door Aruba en Curaçao opeens in een prematuur debat terecht over dekolonisatie. De aankondiging van William Marlin, die namens Sint Maarten aankondigde dat er in de Staten een dekolonisatiecommissie is opgericht, leidde bij enkele Nederlandse delegatieleden tot irritatie.

Marlin (NA) gaf een overzicht van de activiteiten in de Staten in 2020, waaronder de aangenomen motie over de volgens een Statenmeerderheid nog niet afgeronde dekolonisatie in het Koninkrijk. Het daarvoor opgerichte comité is nog niet bij elkaar geweest en moet nog een voorzitter kiezen.

Nederlandse parlementariërs als senator Annemarie Jorritsma (VVD), Tweede Kamerlid André Bosman (VVD), Ronald van Raak (SP) en Ria Oomen (senator van het CDA) spongen er bovenop. Volgens hen is de dekolonisatie door de Verenigde Naties verklaard als afgerond. Bosman wilde weten of Sint Maarten hiermee kiest voor onafhankelijkheid, Van Raak of er een referendum komt waarin de bevolking zich kan uitspreken en Oomen wees erop dat het om een beladen term gaat.

Marlin reageerde enigszins verrast dat er zo werd gereageerd op een commissie die nog aan zijn werk moet beginnen. ,,De gesprekken moeten nog beginnen. De uitkomst is niet bekend, maar er is op dit moment geen mandaat voor onafhankelijkheid.” Bovendien vindt hij dat een discussie nu te vroeg is. ,,Er zijn nu belangrijker zaken, zoals Covid-19.” Het kan ook nog wel even duren, denkt hij, voor de discussie is afgerond. ,,Over de geschillenregeling is meer dan tien jaar gepraat en dit wetsvoorstel is nu nog steeds niet door de Eerste Kamer.”

Over dat laatste punt spraken ook Stephen Walroud (PAR) namens Curaçao en Rocco Tjon (MEP) namens Aruba. De Nederlandse delegatieleider Jan Paternotte (D66), die zijn presentatie begon met enkele volzinnen in het Papiaments, drong er daarom via het Ipko bij het kabinet nog eens op aan de al bijna een jaar geleden gestelde vragen van de Eerste Kamer snel te beantwoorden. De Senaat heeft hier zelf in december nog een rappelbrief over gestuurd naar staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties.

Verder stonden de openingswoorden in het teken van de coronacrisis. In alle presentaties werd benadrukt dat de landen allemaal zwaar getroffen zijn door de pandemie. Ook het samenwerken bij de bestrijding van het virus en het economisch herstel kwam herhaaldelijk terug. Alle Caribische landen gaven aan dat er gewerkt wordt aan diversificatie van de economie en dat er ook hoopvolle ontwikkelingen zijn. Aruba en Curaçao hopen bijvoorbeeld nieuwe uitbaters te krijgen van hun raffinaderijen, op welke manier dan ook.

Walroud zei uit te kijken naar de samenwerking met Nederland. Na de aanvankelijke grote hobbels die genomen moesten worden, het Nederlandse uitgangspunt ‘tekenen bij het kruisje’, liepen de spanningen in het Koninkrijk hoog op. Maar nu is de sfeer positief: ,,We moeten voor de komende generaties zorgen dat we de rechtsstaat zelfstandig kunnen dragen en dat burgers een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. We moeten werken aan behoud van de autonomie en meer welvaart.”

Over de aanstaande verkiezingen in maart, in zowel Nederland als Curaçao, gingen Paternotte en Walroud in. Op Curaçao zal de uitkomst bepalend zijn voor het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho), aldus Walroud. Er zijn groeperingen die hiermee door willen gaan, maar ook die willen heronderhandelen of zelfs die vinden dat Curaçao een gemeente van Nederland moet worden. ,,De kiezer is aan zet.”

Paternotte wees op het verlies aan kennis en ervaring in de commissie Koninkrijksrelaties omdat drie leden zich niet verkiesbaar stellen: Bosman, Van Raak en Antje Diertens (D66).

Bron: Antilliaans Dagblad

13 reacties

  1. @ Woudje,

    Lees even de topic, ook hier op KKC, over de immense hoeveelheid geld (172 miljoen) die de regeringen er doorgejast hebben bij de bouw van het CMC, zonder dat de Staten dit wisten. Erger nog, de Staten hebben ook totaal geen enkele moeite gedaan om de waarheid boven tafel te halen.
    En dit soort zaken staan niet op zich, er zijn legio gevallen geweest de afgelopen 10 jaar. Dus is het ook wel logisch dat Nederland WEL controle wil hebben over de uitgaven van het geld wat Nederland nu ter beschikking gaat stellen. Kan niet zo zijn dat er weer bijna 200 miljoen verdwijnt en dat niemand daar vragen over stelt.

  2. Dekolonizatie, autonomie, zelf beschikking.
    Kreten die gebruikt worden om het volk tegen de “overheersers” te verenigen. En het volk achter de elite te krijgen.
    Het is de zelfde elite die zichzelf verrijkt over de ruggen van de bevolking.
    Het is de zelfde elite dat de bevolking dom houd met een niet functioneert school systeem.
    Door de bevolking dom te houden zijn ze gevoeliger voor “onderbuikgevoelens” en gemakkelijker te manipuleren. Door de welstand laag te houden zijn de kosten voor stemmen laag.
    En rijk is relatief, het verschil tussen top inkomens (en laaten die nu bijna uitsluitend voorkomen bij de bestuurders en Friends/family) en de onderstand en laat die nu bijna uitsluitend bestaan uit ydk. En hoe ironisch de machtsbasis van de bestuurders.

  3. ….”Van Raak is een naive salon socialist die helemaal niets noppes nada kon betekenen voor deze eilanden”……

    Wat hebben “onze” Toppers ooit betekend voor het eiland.
    Niets noppes-nada!!!

    Het eiland (lees: belastingbetalers + zakken geld uit NL) heeft wél wat voor hen betekend.

    We hebben een heleboel multimiljonaire” ex politici. ( kleuterleidsters, analfabeten , lagere school jufrouws, schreeuwerds, etc)

    Zijn Miljonair geworden over de rug van Curaçao, Kurasoleños.

  4. @kameleon. Van Raak is een naive salon socialist die helemaal niets noppes nada kon betekenen voor deze eilanden. Het is hem nooit gelukt om het niveau van Jan Marijnissen te bereiken. Hij heeft nooit gerealiseerd dat de “mafia” netwerk in Nederland zelf zijn oorsprong vind. Onder een bes stuctuur zal de armoede heus niet afnemen en evenmin de drugseconomie. Integendeel die zal alleen maar toenemen. Zie Bonaire.

  5. @Kameleon

    Juist geformuleerd. Ik wil er nog aan toevoegen dat wij de “strijd” tegen Nederland – zoals sommigen het zien – nooit zullen en kunnen winnen zolang onze “clowns” niet naar het circus zijn teruggestuurd. Dat is heel moeilijk maar als Curacao, Aruba en Sint Maarten een vergelijkbare status krijgen als de BES dan is dat de beste en snelste weg om op termijn vooruitgang te maken, op ALLE gebied.

  6. @Woudje

    Van Raak was iemand die kritisch is maar toch heeft gepoogd om er het beste van te maken voor het Caraïbisch deel van Nederland. Degene die hiervoor terugkomt – nog onbekend – zal vermoedelijk minder compassie hebben met deze eilanden zolang er nog zoveel “clowns” hier rondlopen/rondhulpen (wat de dames betreft) met een hersenstructuur van “wijlen” president TRUMP.

    Later zal Van Raak nog in jouw dromen verschijnen en dan zal je denken: “Was hij er nog maar”. Echter; Van Raak komt niet mee terug, hij is moe van “grote smoelen corrupte benden” op deze eilanden, die de goedwillenden voortduren overstemmen. Mark my words.

  7. @miguel. Er is helemaal niks vreemds aan. De verhoudingen worden nu geregeld via de statuut en de nederlandse inbreng gebeurd via de rijksministerraad.De belangrijkste functie van de parlement namelijk de wetgevende functie heeft de nederlandse parlement op de cas- eilanden niet. Daarom gebruikt de nederlandse regering nu geld als machtsmiddel om nieuwe rijkswetten door te kunnen drukken.

  8. @Woudje, door de vreemde verwevenheid van land en rijk in Europees Nederland heeft het Haagse parlement wel degelijk zeggenschap over het land Curaçao.
    Alleen als het hen zo uitkomt doen ze net alsof men in Curaçao enige autonomie heeft.

  9. Niemand, echt niemand, noch in Nederland, noch op een van de 6 eilanden zit te wachten op een ipko. Eigenlijk stond er (k)IP(zonder)KO(p), maar dat vonden ze zielig voor de volksverlakkers, dus hebben ze er maar een afkorting van gemaakt die ‘gewichtig’ lijkt.
    Wij weten wel dat de deelnemers van Nederlandse zijde hierbij zijn gekomen vanweg de gratis vakanties naar de zon. Van Antilliaanse zijde doen er deelnemers mee, die op deze manier op zoek zijn naar een beter betaalde baan in Europa.
    En dat Nederlandse deelnemers zogenaamd overvallen werden door uitingen over dekolonisatie komt omdat ze nooit kranten lezen.

  10. Verlies van kennis door verlies van van Raak? Hahaha laat me niet lachen man!!! Die hele ipko is een “waste of time”. Het nederlandse parlement heeft immers niets te zeggen over deze eilanden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties