AntilliaansDagblad | ‘Happy to Give Back’ Aruba richt zich tot NL

voedselbank Fundacion Pa Nos Comunidad (FPNC)

Oranjestad – Genootschap Nederland-Aruba (GNA) vraagt aandacht in Nederland voor de nood in Aruba die onverminderd hoog is. De initiatiefnemers van de Arubaanse steunactie Happy to Give Back richten zich opnieuw tot Nederland.

Net als in mei van dit jaar is GNA van harte bereid aandacht te geven aan deze actie. ,,De bijzonder ernstige omstandigheden nopen daartoe. Er is sprake van een humanitaire ramp waarvan de gevolgen zoveel mogelijk moeten worden beperkt”, aldus GNA in haar laatste nieuwsbrief.

Op dit moment zijn ruim 12.000 gezinnen afhankelijk van voedselhulp, een derde deel van de Arubaanse bevolking, aldus Daniel Tecklenborg, directeur van Cede (Centro pa Desaroyo di Aruba) en initiator van Happy to Give Back (HTGB).

Via het Rode Kruis worden 7.500 gezinnen worden door het ministerie van BZK geholpen. De nationale voedselbank Fundacion Pa Nos Comunidad (FPNC) kan zo’n 3.000 gezinnen helpen, onder andere via geld van de Arubaanse overheid en Happy to Give Back. Per maand is 240.000 euro extra nodig om alle monden te kunnen voeden.

Happy to Give Back is een on- en offline donatieplatform om de meest kwetsbare mensen in de samenleving van Aruba te ondersteunen onder meer door middel van voedselhulp. HTGB is opgezet nadat de Covid-crisis uitbrak en er vele duizenden mensen zonder werk kwamen te zitten. Al heel snel bleek dat voedselhulp ontzettend belangrijk zou worden: vele gezinnen konden en kunnen nauwelijks nog de eindjes aan elkaar knopen. Hun nood neemt helaas alleen maar toe.

Happy to Give Back ondersteunt drie lokale initiatieven in Aruba: voedselbank FPNC, YMCA (warme maaltijden programma voor ouderen) en Ban Uni Man Pa Cria Nos Muchanan (ontbijtprogramma voor kinderen op scholen). Honderd procent van alle donaties gaan naar deze stichtingen.

Happy to Give Back heeft het afgelopen half jaar diverse on- en offline campagnes opgezet om zoveel mogelijk geld op te halen. Bianca Peters: ,,Zo zijn we begonnen met een online campagne waarbij diverse vrienden van Aruba, waaronder MLB honkballer Xander Bogaerts, wereldkampioen surfen Sarah Quita Offringa en Nasa-ingenieur Edward Cheung een oproep hebben gedaan HTGB te ondersteunen.

Daarnaast hebben we in Aruba de HTGB-maand georganiseerd, waarbij diverse activiteiten gedurende de hele maand leidden naar de HTGB nationale Radio- en Telethon. Twaalf radiostations en Telearuba hebben 48 uur lang gezamenlijk radio en televisie gemaakt waarbij alles in het teken stond van Happy to Give Back. Vele lokale en internationale organisaties hebben hun steentje bijgedragen. In slechts 48 uur is ruim een kwart miljoen gulden opgehaald. En mocht u in Aruba zijn in de komende periode, dan zult u bij vele restaurants, benzinestations en supermarkten een Happy to Give Back-donatiebus zien staan waarin contant geld kan worden gedaan. Via de QR-code op de bus is ook een online donatie mogelijk.” De resultaten van Happy to Give Back Met het geld dat tot nu toe is ingezameld, heeft HTGB hulp kunnen bieden aan 2.190 gezinnen met een voedselpakket voor een maand,19.569 ontbijten voor kinderen op school en 24.458 warme maaltijden voor de meest kwetsbaren en ouderen.

Deze maand begint HTGB een campagne in Nederland om aandacht te vragen voor de steunactie. Peters: ,,Wij richten ons op zowel de Arubanen die in Nederland wonen als op de mensen die Aruba een warm hart toedragen. Wij zijn zeer dankbaar dat onder andere ATA Nederland, het Arubahuis, District 297 en studentenvereniging Kompas ons willen helpen om zoveel mogelijk mensen in Nederland te bereiken. Ook de mogelijkheid die het Genootschap Nederland-Aruba biedt om HTGB wederom bij u onder de aandacht te brengen, waarderen wij zeer.”

Een groep young professionals is in Nederland bezig een ‘challenge’ te bedenken en studentenvereniging Kompas heeft besloten een Arubaans kookboek te maken. De opbrengst van de verkoop daarvan gaat naar HTGB.
www.whydonate.nl/fundraising/happy-to-give-back-aruba

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *