31 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | GreenTown klaar voor start

Initiatiefnemers roepen op tot samenwerking

Willemstad – De GreenTown Development Company is, naar eigen zeggen, ‘gereed om te starten’ met de realisatie van GreenTown op het Isla-terrein in plaats van de raffinaderij.

,,Hiermee worden 2.000 banen en 40 miljoen gulden per jaar aan overheidsinkomen gegenereerd”, zeggen degenen die nog steeds in het idee geloven. ,,Samenwerking met de overheid, de vakbonden, Refineria di Kòrsou (RdK) en ondernemers op Curaçao is hiervoor cruciaal.” GreenTown roept daarom alle partijen op om hun schouders onder het project te zetten en samen te gaan werken.

,,Indien we Curaçao door de huidige crisis willen leiden, dan zullen we nu in actie moeten komen en moeten gaan samenwerken”, aldus Sven Rusticus, medeoprichter van GreenTown.

,,We hebben een uniek project, een unieke ligging en een unieke kans, waarmee duizenden banen en miljoenen guldens aan inkomsten worden gegenereerd die direct ten gunste van de begroting van Curaçao komen. Hiermee wordt Curaçao minder afhankelijk en kunnen ambtenarensalarissen worden betaald.”
Curaçao ligt, het wordt nog maar eens benadrukt, buiten het orkaangebied en is gezegend met één van de mooiste en beschermde natuurlijke havens ter wereld. Deze combinatie biedt een enorme economische potentie. Met GreenTown wordt deze potentie benut.

GreenTown zal de nieuwe duurzame economisch motor van Curaçao zijn, waarbij banen worden gegenereerd in vijf economische sectoren, waarvan de beginletters ‘S, M, A, R, en T’ zijn:

Sustainability – duurzame innovaties, zoals duurzame visserij, innovatieve landbouw, duurzame energie, biobrandstoffen en algenkweek;
Maritime – maritieme activiteiten, zoals jachthavens voor megajachten en nieuwe scheepswerven voor onderhoud van schepen;

Art, Culture & Sports – kunst, cultuur en sport zoals evenementen, georganiseerd in een entertainment center en uiteraard een baseballveld voor Curaçaos talent;
Real estate – vastgoedontwikkeling, zowel aan het water als landinwaarts met een duidelijk Curaçaos karakter, duurzaam en robuust gebouwd;

Tank Terminal – moderniseren van Bullenbaai tot moderne olietankterminal, inclusief LNG-verwerking en LNG-hub (Liquefied Natural Gas).

,,Op dag één van GreenTown zijn direct 300 mensen nodig en na twee jaar zijn er 600 banen”, stellen de initiatiefnemers. Daarmee is GreenTown een deel van de oplossing voor de werkloosheid op het eiland. Daarnaast zal de positie van Curaçao in het Koninkrijk worden verbeterd.

,,GreenTown biedt een perspectief voor een duurzame toekomst die de samenwerking binnen het Koninkrijk stimuleert”, aldus Marc Arnold, voormalig hoofd Koninkrijksrelaties op Sint Maarten en medeoprichter van de GreenTown Development Company. ,,GreenTown creëert grote kansen en iedereen is uitgenodigd om mee te denken en mee te doen.”

GreenTown streeft naar verbinding en samenwerking met alle betrokkenen, nu Curaçao getroffen wordt door de coronacrisis. ,,We gaan met GreenTown onze economie diversifiëren en zullen daarmee beter bestand zijn tegen toekomstige economische tegenslagen”, vertelt Ronald van Sluisveld, metaal- en scheepsbouwondernemer in Nederland en op Curaçao en ook medeoprichter van de GreenTown Development Company.

GreenTown gaat de terreinen van de Isla-raffinaderij en het asfaltmeer transformeren en de olie-industrie op Curaçao versterken door de olietankterminal op Bullenbaai te moderniseren en geschikt te maken voor de opslag en verwerking van LNG.

Voor deze modernisering heeft GreenTown naar eigen zeggen ‘een ervaren partner’. ,,In tegenstelling tot wat vele mensen denken, zal binnen GreenTown de olie-industrie dus niet verdwijnen, maar juist gemoderniseerd worden. Daarmee biedt GreenTown baanperspectief aan vele mensen op Curaçao, onder wie medewerkers van de raffinaderij die onlangs hun baan hebben verloren of dreigen te verliezen.”

Ook biedt GreenTown perspectief aan jonge Curaçaoënaars die in het buitenland een opleiding hebben gevolgd, daar nu nog verblijven, maar graag terug willen naar Curaçao om een bijdrage te leveren aan hun geboorteland. ,,Voor deze jongeren zijn momenteel geen geschikte banen op Curaçao. Binnen GreenTown worden deze banen gecreëerd waarmee we hen terughalen.”

GreenTown herhaalt dat het initiatief wordt gesteund door de Europese Investeringsbank (EIB), en verwijst daarvoor naar een brief van 1 augustus 2013 (wat meteen aangeeft hoe lang al gedacht en gewerkt wordt aan dit plan), en kent investeerders in de Verenigde Staten en Europa.

GreenTown heeft daarnaast een uitgebreid netwerk van partners, ondernemers en ontwikkelaars die gaan investeren in Curaçao en daarmee een bijdrage gaan leveren aan de groei van de economie en de werkgelegenheid op Curaçao. ,,Een van de investeerders is Edgewater Resources, gespecialiseerd in de ontwikkeling van jachthavens voor megajachten. Megajachten besteden gemiddeld per jaar twee miljoen dollar in hun thuishaven en bieden werk aan meer dan 40 personen.”

Twintig megajachten op Curaçao betekenen daarmee al snel 800 banen. Het Schottegat – de beschutte binnenbaai – is zeer geschikt voor megajachten. Daarom is er veel interesse van buitenlandse investeerders. Gewezen wordt op een Letter of Interest van Edgewater Resources van 28 mei 2020.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

  1. Deze voorstelling van groene stad kan elke nog niet afgestudeerde arcitect zonder na te denken zo uit zijn mouw schuden, het iedee is net zo oud als de weg naar Rome. en vergeet het maar, hier krijg je niks van de grond op dit corrupte eiland zolang het politike tuig wat al meer dan 75 jaar de boek hier terroriseert aan de macht is. droom maar lekker door stichting groene stad, de naam kan beter dorre stad project zijn.

  2. Er staat nu in elkgeval meer in en als ze gewoon eens met de S beginning daar die eigenlijk los staat van de rest. En de A even vergeten ik zie kosten en geen baten in art en cultuur

  3. Ik vrees dat Green Town geen kans maakt, tenzij men aan de top bananas van de maffiosi van MFK en PS elk een gratis villa beloofd. Ik zal er nimmer investeren omdat stupid jerks op het kiezelsteentje zonnepanelen belasten. Men houdt liever vast aan raffinage van fossiele brandstoffen, een industrie die over 15-20 jaar alleen in musea te bewonderen zal zijn. Heb je een groen huisje op een tropisch eiland, maar wil men je niet servicen. Really…..en YdK die serviceminded is.
    See ya in Pattaya!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...