27 C
Willemstad
• zondag 25 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AntilliaansDagblad | Gerstenbluth: We moeten meer testen

‘Meeste besmettingen onder de 60 jaar’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Op Curaçao moeten meer PCR-testen worden afgenomen om een goed beeld te krijgen van de verspreiding van het coronavirus op het eiland. Het percentage positieve testen is te hoog.

Dat heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren uitgelegd tijdens een persconferentie. De afgelopen vijf weken is er een vrijer testbeleid gehanteerd en worden er dan ook al veel meer testen afgenomen dan daarvoor. Van begin maart tot 20 augustus is bij 2.154 mensen een PCR-test afgenomen. Daarna, vanaf 20 augustus tot en met 26 september, hebben 3.350 mensen zich laten testen. Maar dat moet dus nog een tandje hoger. Want van al die testen schommelt het percentage positieve de afgelopen weken rond de 11 procent, terwijl de norm internationaal 5 procent is. Het gaat om een 7-daags ‘moving’ gemiddelde.

Gerstenbluth denkt dat de ‘positivity rate’ zal dalen als er nog meer kan worden getest, maar dat in combinatie met een succesvolle aanpak van het achterhalen van directe contacten van besmette personen. De focus blijft gericht op ‘contact tracing’.

Uitgangspunt is om nieuwe besmettingen zo snel mogelijk te pakken te krijgen. Dat is belangrijk om de verspreiding van het virus over het eiland in de hand te kunnen houden. ,,Snel detecteren, positieve gevallen isoleren en contacten natrekken. Dat zijn de drie pilaren om een exponentiële toename te voorkomen”, zegt Gerstenbluth.

Want daar draait het allemaal om. Gerstenbluth: ,,Voor Covid-19 zelf hoeven we niet zo bang te zijn. Tachtig tot negentig procent van de mensen wordt niet ernstig ziek. Maar als veel mensen tegelijk ziek worden, is een percentage van 20 procent genoeg om de beschikbare zorgcapaciteit te overschrijden. Dan komt ook de normale zorg in gevaar.”

Daarom moesten weer strengere maatregelen genomen worden toen het aantal besmettingen dagelijks opliep. Maar tegelijkertijd wordt er alles aan gedaan om een tweede lockdown te voorkomen. ,,Dat heeft grote sociaaleconomische gevolgen en we weten dat armoede ook oorzaak van lichamelijke en mentale ziektes kan zijn. Daarom hebben we gedaan wat nodig is om een acute ramp te voorkomen en het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. Op die manier loopt de capaciteit van de gezondheidszorg geen gevaar en kan de economie zo veel mogelijk blijven draaien”, zegt Gerstenbluth.

De meeste mensen die positief hebben getest zijn jonger dan 60 jaar. In de leeftijd van 0 tot 9 jaar zijn er weinig infecties met het coronavirus gezien in de periode van begin maart tot en met 29 september. Het gaat om ongeveer 20 besmettingen.

Gerstenbluth: ,,Kinderen worden in bijna alle gevallen besmet door ouderen en zijn in het algemeen nauwelijks ziek. Ook is de kans zeer klein dat zij anderen infecteren.” De positieve gevallen zijn merendeels te vinden in de leeftijdsgroep van 30 tot 60 jaar.

‘Deep cleaning ruimtes onzin’

Op kantoren, op scholen. Als er zich een besmetting voordoet, gaan de deuren dicht en rukken mensen van professionele reinigingsbedrijven uit voor een ‘total deep cleaning’ van de ruimtes. ,,Niet nodig”, zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth.

Hij legt het nog maar eens uit. Het coronavirus wordt via de luchtwegen door de lucht van mens tot mens overgedragen. De kans dat iemand besmet wordt via een ‘dood voorwerp’, zoals een tafel of een muur, is minimaal. Zo’n grondige reiniging van een gebouw kan geen kwaad, maar het helpt niet om besmettingen te voorkomen.

En om het pand vervolgens een paar dagen te sluiten is al helemaal over de top. ,,Afstand houden en weg blijven van drukke plekken wel”, zegt Gerstenbluth. De boodschap aan de bevolking is dan ook de voorzorgsmaatregelen na te leven. Dat betekent sociale en fysieke afstand en de hygiëneregels, zoals handen wassen met water en zeep en niezen en hoesten in de elleboog of een papieren zakdoekje.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

4 reacties

  1. De Turkse minister van gezondheid ziet het anders met de frauduleuze PCR test n.l. een ieder die positief test maar geen ziekte verschijnselen heeft telt niet mee , dus alleen die die ziekte verschijnselen heeft en symptomen worden geregistreerd. Dan kom je op hele andere getallen en kunnen de omroepen stoppen met hun bangmakerij.

  2. Er is een mogelijkheid om efficienter om te gaan met testmateriaal en dat is door speciaal getrainde speurhonden in groepen van mensen aan een lap stof te laten ruiken waarin werd uitgeademd of op andere manieren materiaal wordt gedaan en waarmee naar verluid met zo’n 90% zekerheid besmette of ge-infecteerde mensen kunnen worden ge-identificeerd waarbij huisdieren ook kunnen worden meegenomen aangezien die bijv. tijdens quarantaine en sociaal isolement besmet schijnen te raken wat op zijn beurt besmettingen via hun aerosolen, poten en uitwerpselen zouden kunnen veroorzaken. Preventief kan je iedere dag rauwe knoflook in combinatie met verse peterselie of rauwe gember of thee van rauwe gember worden gebruikt eventueel met verse citroensap in de thee of nu en dan gorgelen met verse citroensap of met alcohol in combinatie van het met baksoda doorspoelen van de neus en schijnen moringablaadjes- en olie het afweersysteem sterker te maken.

  3. Komt Izzy nu mee, had hij moeten doen in maart dan was er een grote kans geweest dat het op het eiland business as usual was geweest, geen scholen dicht, ophok plicht ed. Was alles ook geloof waardiger geweest en was er een grotere kans dat mensen het nu serieuzer zouden nemen.

  4. De vraag is hebben we genoeg testcapaciteit? Heeft Camelia Römer ons geld niet in de zakken van Betrian en corrupte verslaggevers via het welness project gestoken?

    Moet zeggen dat ik langzamerhand iets heb van, die epidiomoloog kan zijn grafieken wel in zijn reet steken.

    Als kijker ben ik meer geinteresseerd naar het levenspatroon van de besmetten, hoeveel bezoeken regelmatig sportscholen of gaan vaker uit eten bijvoorbeeld? Hoeveel van de besmetten bezoeken Cubaweg regelmatig?

    Het zal toch niet zo zijn dat ze allemaal thuis met de pantoffels aan voor de buis besmet zijn geraakt?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -