27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Fòrti vraagt steun Plaza-project

HomeMediaAntilliaansDagblad | Fòrti vraagt steun Plaza-project
Rhuggenaath, Martina, Heritage Plaza Consortium (HPC) en Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) vragen staatssteun uit Den Haag voor project van Hans de Boer

Willemstad – Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en minister Steven Martina (MAN) hebben de Nederlandse minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Raymond Knops verzocht om het Koninkrijksproject rond het Plaza Hotel en het oude fort te ondersteunen.

In het bijzonder om de twee trekkers van het initiatief – het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) onder leiding van directeur Evelyn Kruithof-Bor; en het Heritage Plaza Consortium (HPC) onder aanvoering van Hans de Boer, tot voor kort onder meer voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW – de nodige hulp te verlenen.

,,Mogen wij u verzoeken om medewerking te verlenen aan beide verkenners bij het leggen van contact met de relevante instellingen en personen in Nederland, zodat wij spoedig zicht krijgen op de mogelijkheden om dit Koninkrijksproject op de juiste wijze van de grond te tillen?”, vragen Rhuggenaath en Martina aan Rutte en Knops in een brief in handen van het Antilliaans Dagblad.

Daarin spreken beide bewindslieden de steun uit vanuit de regering van Curaçao ‘omdat het project een praktische vertaling is van onze economische beleidsdoelen’. ,,Wij hebben als Curaçaose regering dan ook onze actieve ondersteuning toegezegd voor het hele project. Zo zullen wij de zogenoemde ‘red carpet-procedure’ uitrollen als het gaat om vergunningsverlening, de toepassing van alle relevante investeringsfaciliteiten en de inrichting van zodanig beheer van de binnenstad dat leefbaarheid en een vitale economie optimaal worden bediend.”

Het idee is, leggen beide ministers van het kabinet-Rhuggenaath uit, de werelderfgoedstatus van Willemstad te ‘revitaliseren’ en te gebruiken als ‘aanjager voor een hoger economisch groeipad’ van het eiland. Ondanks de coronacrisis heeft de missie van een jaar geleden ‘toch nog tot een aantal follow-up-stappen geleid’, steeds gedragen door private partijen aan zowel Nederlandse als Curaçaose zijde.

Het meest concrete project nu is de samenwerking tussen APC en HPC, bestaande uit drie Nederlandse partijen. Het project beoogt, zoals deze krant afgelopen week al berichtte aan de hand van de presentatie van de initiatiefnemers, de ‘herontwikkeling van de iconische locatie’ van het Plaza Hotel in het oude fort en aan de havenmond van de Sint Annabaai.

Het gaat om twee nieuwe functies. Ten eerste een museale functie, die tegemoetkomt aan de belangstelling van Latijns-Amerikaanse en Noord-Amerikaanse bezoekers ‘in de cultuurhistorische betekenis van Curaçao’. En op de tweede plaats een fysiek platform, waar Nederlandse/Europese universiteiten en hogescholen hun educatie kunnen aanbieden aan jongeren in de Amerika’s en het Caribisch gebied.

,,Dit laatste sluit aan op de trend van ‘transnational education’, waarbij instellingen hun studenten- en alumni-populaties wereldwijd proberen te bedienen”, aldus de brief van Rhuggenaath en Martina aan hun collega-bewindslieden Rutte en Knops. Verwezen wordt naar de aansluiting hiervan op de exportstrategie van Curaçao.

Als aanvullende kostendragers wordt gedacht aan een zogenoemd boetiekhotel, faciliteiten voor startende ondernemers en woongelegenheid. De presentatie geeft een beschrijving van de plannen. De verder uitwerking ervan wordt nu ter hand genomen.

De initiatiefnemers hameren er zelf op dat het hier ‘in feite om een Koninkrijksproject gaat’. Het erfgoed is koninkrijkserfgoed en de gewenste onderwijsfuncties zijn heel goed voor Curaçao, maar bedienen ook de Nederlandse onderwijsinstellingen. ,,Immers, beide functionaliteiten bieden ook aan Nederlandse instellingen een relatief goedkope etalage op de Amerika’s, terwijl ze een enorme stimulans kunnen geven aan de economie en samenleving van Curaçao.”

Premier Rhuggenaath en minister Martina van Economische Ontwikkeling van Curaçao zeggen zich ‘zeer te realiseren’ dat dit Koninkrijksproject nooit een succes kan worden als niet ook aan de Nederlandse zijde steun worden geboden, alsmede enthousiasme wordt gevonden in de domeinen van cultuur, erfgoed en educatie.

Beide beklemtonen dan ook dat het project ‘veel meer is dan een eenvoudig vastgoedproject’. Het zou geweldig zijn voor het Koninkrijk als het project zou slagen en via Willemstad wordt bijgedragen aan de etalagefunctie van cultuur en onderwijs in andere werelddelen. Daarom vragen zij premier Rutte en staatssecretaris Knops om ook de nodige ondersteuning te geven.

Bron: Antilliaans Dagblad

13 reacties

  1. Ik heb ook nog wel een paar projecten die ik graag zou willen bestempelen als Koninkrijksproject. Kan ik daar nu ook voor in Nederland aankloppen ?

    De Boer is er eentje van de mooie verhalen. Hij verkoop mist en probeert altijd weer gekken te vinden die er intrappen. Hier zijn die niet moeilijk te vinden, je biedt ze gewoon een deel van de investering als persoonlijke uitbetaling en ze springen op alle manieren die je maar wenst.

    Dit soort zaken tonen aan dat die hervormingen zeer hard nodig zijn.

  2. Hans de Boer is familie van mijn joodse Oma, Henriette de Boer dochter van Abraham de Boer, zoon van Hartog de Boer en Lea van Siteren geboren te A dam in de jordaan. Hans is een man die graag vreet van twee wallen $$$$. of niet dan Hans.

  3. Steun, steun, hulp.
    Mogen wij U verzoeken..
    Bedelen, onderkruipen, smeken, bietsen.
    Werken met andermans geld.
    Plaatsvervangende schaamte grijpt mij naar de keel en mijn pen.
    Dit moet gezegd worden.
    Verder in de koker van afhankelijkheid en minachting én verholen én misplaatste superioriteit.
    Húlanda juda nos.
    De waardigheid van ons volk met uitsluiting van de machthebbers verder in de verdrukking, hier en daar.
    De publieke opinie zet zich er naadloos naar…daar. Ook de gevoelens in de onderbuik en het onderbewustzijn. Ik heb niets tegen….Een ontkrachtend begin van een onbevangen zin. Je weet dan al beter. Bo ta dén.
    Vind je het gek dat een auto van een zwarte, kleurling of Gents de couleur vaker wordt aangehouden in de polder en op de ringweg?
    Indicatoren; Aziatische makelij, krakkemikkige staat, onderuitgezakt, geen richtingaanwijzer gebruiken.
    Stop di bula ku ala di manteka.
    Stop met het je afhankelijk opstellen en ga uit van je eigen kracht en kunnen en onderken je beperkingen. If it is beyond your (financial) means, Let it go!
    And for those no limit soldiers and generals die nu aan de knoppen mogen draaien. It’s no shame.
    Een ding is zeker. Niets is zeker.
    If there is a doubt. There is no doubt.
    De strijd om the decolonization of the minds of the herd is nog lang niet begonnen. Not in a million years will it.
    Ik zal het in ieder geval niet meer meemaken.
    Die zekerheid is een geruststelling voor mij hier en nú, als ik over 45 jaar rond klokke tien des ochtends, met koffie en gebak blader door de coffee table richly illustrated illusoire books and magazines en ouwehoer en bullshit met mijn buren in het verzorgingstehuis.

  4. NB
    Niets voor niets hoor, het cultureel erfgoed wordt nu met alle gemak opgevoerd maar eigen zak gaat eerst.
    Ik denk met Hoekstra die op de zak met geld past ze het kunnen vergeten.
    Ga maar privaatgeld zoeken. De NL belastingbetaler kun je hier niet mee opzadelen.
    Hr Hoekstra let vast wel op zijn zaak!

  5. Hoe we een absolute bouwval plotsklaps een “koninkrijksproject” status proberen te geven. Wil de Nederlandse belastingbetaler (alweer) even dokken?

  6. Het idee is, leggen beide ministers van het kabinet-Rhuggenaath uit, de werelderfgoedstatus van Willemstad te ‘revitaliseren’ en te gebruiken als ‘aanjager voor een hoger economisch groeipad’ van het eiland.

    Begin dan zelf met het opknappen van oude gebouwen. Veel staan aan het omvallen (zoals Plaza en Cinelandia). Meeste wat wordt opgeknapt wordt gedaan door makambas

  7. Doet die VNO-De Boer dat uit liefde voor het eiland of heeft hij $-tekens in zijn ogen? Met zijn contacten weet hij heus wel te regelen dat dit commerciële project door de Nederlandse belastingbetaler wordt betaald. Het risico en kosten liggen in Nederland, de revenuen zijn voor De Boer en consorten. Slim hoor. Of liever : lepe constructie.

  8. Daar gaan we weer. De APC en de boer waren zogenaamd private investeerders. Laten ze het project met eigengeld trekken als het project echt economisch zinvol is.

  9. Gut, gut, ze willen weer geld van Nederland, ga eerst eens aan het werk om het land weer op poten te zetten en er voor zorgen dat iedereen weer behoorlijk te eten heeft!!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties