28 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 11:10

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...

PBC | Politie rolt autobende op

Persbureau Curacao De politie heeft gisteren een autobende opgerold. Dat gebeurde na een inval in een huis aan de Patagoniaweg. Daar werden allerlei auto-onderdelen en gestripte auto’s gevonden...

DolfijnFM | Politie controleert met aspirant agenten

De politie van Curaçao controleert deze dagen met een groot aantal aspirant politieagenten op de weg. Dinsdag en woensdag werden 140 auto’s gecontroleerd. 48 chauffeurs kregen een...

DolfijnFM | Twee patiënten overleden aan Covid

Twee patiënten zijn gisteren in een verzorgingstehuis overleden aan de gevolgen het coronavirus. Het totaal aantal mensen dat is overleden aan Covid-19 komt daarmee op 113. Slechts...

DolfijnFM | Morgen gaat de benzine en diesel omhoog op Bonaire

Morgen gaat de benzine en diesel omhoog op Bonaire. Dat is voor het eerst sinds april vorig jaar. Een liter benzine gaat 9 cent omhoog en kost...
- Advertisement -spot_img
HomeEconomieFinanciele sectorAntilliaansDagblad | ‘Eis Nederland gaat te ver’

AntilliaansDagblad | ‘Eis Nederland gaat te ver’

RvA: CBCS kan info financiële instellingen niet afstaan | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Nederland kan niet eisen dat de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gegevens verstrekt aan welk(e) ministerie, instelling of persoon dan ook, in het kader van de voorwaarden die gesteld worden aan Curaçao voor het verkrijgen van liquiditeitssteun.

Dat staat in het jongste spoedadvies van de Raad van Advies (RvA), die door de regering gevraagd is een oordeel te vellen over de wettelijke kaders ten aanzien van het verstrekken van informatie over afzonderlijke financiële instellingen aan de Nederlandse ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Ook is in het advies ingegaan op de vraag of het wettelijk mogelijk is informatie te geven aan De Nederlandsche Bank (DNB).

Naast bedrijfsspecifieke informatie bekijkt de RvA ook de regels over het doorgeven van algemene informatie over de financiële sector op Curaçao.

In de conclusie van het advies merkt de raad op dat er geen wettelijke basis is voor de CBCS om instellingsspecifieke informatie aan de ministeries van Financiën en BZK te verstrekken. Er is echter wel een wettelijke basis voor het doorgeven van informatie aan de DNB, ‘mits deze voldoet aan de gestelde wettelijke criteria’, zo wordt door de RvA eraan toegevoegd.

Als het gaat om algemene informatie dan zijn de geheimhoudingsbepalingen in de wetgeving – Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen 1994 (LTBK) en Landsverordening toezicht verzekeringsbedrijf (LTV) – niet van toepassing. Dus er mag wel algemene informatie worden gegeven, zolang deze informatie niet herleid kan worden tot de financiële instellingen die onder toezicht van de CBCS staan.

,,Met toestemming van de betreffende kredietinstelling of het verzekeringsbedrijf kunnen de gegevens en inlichtingen over die kredietinstelling of dat verzekeringsbedrijf wel worden gepubliceerd”, aldus de RvA.

De Girobank en Ennia worden specifiek genoemd omdat deze instellingen onder toezicht staan van de CBCS. Daarover legt de RvA uit: ,,In de uitoefening van de bevoegdheden van de bestuurders en commissarissen van de Girobank en Ennia kan de CBCS op grond van de LTBK en de LTV, schriftelijk toestemming verlenen om tot publicatie van gegevens of inlichtingen van de Girobank dan wel Ennia, over te gaan. Daarbij moet de CBCS volgens de wetgeving, steeds waken voor de belangen van de gezamenlijke schuldeisers, in dit geval van de Girobank en Ennia.”

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

 1. @KKC ,pro memori: Er is ik gisteren een interessant artikel verschenen over de rechszaak van een ex CBCS directeur en haar exorbitante salaris, faciliteren van bonussen etc. En allerlei andere duistere vergoedingen binnen/aan de CBCS kliek/ top

 2. Het zal mij niet verbazen als blijkt dat bepaalde personen, die door de overheid worden betaald, ook hun privé boodschappen en privé wc-papier op slinkse wijze als zijnde “zakelijk” door hun werkgever laten betalen. Argument: ik moet eten om mijn werk goed te kunnen doen. Dus het werk is de driver dat ik moet eten.
  Want als je je eenmaal op het hellende vlak van corruptie bevindt, weet je vaak van geen ophouden. Dat gedrag werkt meestal verslavend.

 3. RvA: “Eis Nederland gaat te ver!”

  Wat vindt de Raad van Advies van de extravagante uitgaves van de CBCS,

  En de CBCS onder auspiciën van PZ directeur Hazel Jackson, CBCS alarminstallatie plaatste aan het privé huis van de directeur Secretaris en partner in crime Jerry Hasselmeyer, op kosten van, jawel de CBCS?

  Toen de CBCS met medeweten van deze zelfde Hazel Jackson extra betaling verrichtte aan RvC leden van de CBCS voor “interne” werkzaamheden?

  En de uit de spuigaten lopende creditcard uitgaves van Tromp en Hasselmeyer niet controleerde?

  Wat vindt de RvA van het feit dat er bonussen uit het Giro budget betaald werden aan de heer Tromp/ Hasselmeyer?

  Er personeelleden van de CBCS meer betaald kregen dan hun personeelsdossier toeliet.

  Dat PZ directrice Hazel Jackson naast haar reguliere gratificaties en bonussen als enige nog een standaard extra salarismaand (27.700) uitbetaald kregen boven de reeds toegekende bonussen en gratificaties?

  Dit zijn onze leiders en bestuurders en stuurmannen: Ikke meer meer meer, pueblo verrek verrek verrek!

  Het is allemaal nog “viezer” bij de CBCS dan we reeds in e media vernemen!

  CHE is een noodzaak, en kan niet ver genoeg gaan met haar eisen!

  Met dit soort staatskas uithollende stuurlui heb je peranent toezicht nodig.

  En ieder die beweert dat het toezicht tever gaat, en anti Curaçao en anti Autonomie is, is deel van deze graaiende egoïstische corrupte gevestigde orde.

  Beroepsgraaier Stephen Martina,!!!!!!!!!! Maar ook advocaat Peppie Sulvaran, de leden can de RvA, Carel de Haseth!!, Jose Jardim !! het AD, Errol Cova, met zijn stuk over autonomie en statuut, Suzy Römer, die wil het liefst 0 Nederlandse inmenging en 200k op de lokale markt lenen. Wever Croes, min pres ARuba, Nicole? Trinidad van direct TV…en alle andere zogenaamde bon ydk di blijkbaar liever corrupte Curaçaoenaars aan het roer hebben dan makamba Knops!!

 4. Mevrouw Jacksons (ex )CBCS directrice, salaris en emolumenten gaan ook te ver.
  Ze verdient/ verdiendede een sal. Van Naf 27.700 p.m. + Naf 14.000 Fatum Pensioen, ex bonus, gratificatie / etc.

  Daarnaast faciliteerde ze in de gratificatie aan directieleden voor buitengewone prestaties (onder curatele stellen van Giro) tlv Noodregeling premie van de Giro.

  Ze heeft de rechtszaak tegen CBCS wegens onrechtmatige beeindiging verloren….

 5. KAN Nederland wel…sterker nog… Moeten ze doen, anders houd het feestje nooit op.
  Beste optie..tekenen bij het kruisje, stoppen met graaien en je in gaan zetten voor je volk, zij die dat niet willen of kunnen…vertrekken van je positie. Tempu pa kambia a yega..

 6. RvA is ook totaal onbetrouwbaar gebleken!
  Wie zit er in de RvA?
  Ga de lijst na, En je weet wiens belangen ze dienen.

  Toezicht, controle, transparantie, daar houden we niet van op deze rots!
  Daar moet de simpele burger zich niet mee bemoeien.
  Dat is een aantasting van de privacy.
  De privacy om ongehinderd en incognito je zelf te verrijken, of no Tromp en vele anderen?

  Ctex…UTS, GIRO, PSB, wie hebben daar allemaal aan meegedaan.
  Kijk naar alle figuren die daar directeur waren/ consultant/ PR stuntman/ vrouw/ ….ook diverse juristen en een RA accountant met heleboel andere titels, van “dat” kantoor, die nu heel braaf mooi weertje speelt…

 7. Ach, een aantal leden cq familie leden van de RvA ook bij Ennia en Girobank met de vingers tussen de deur of om het falen van de centrale bank te verdoezelen. ??.

 8. De Girobank en Ennia worden specifiek genoemd omdat deze instellingen onder toezicht staan van de CBCS. Daarover legt de RvA uit: ,,In de uitoefening van de bevoegdheden van de bestuurders en commissarissen van de Girobank en Ennia kan de CBCS op grond van de LTBK en de LTV, schriftelijk toestemming verlenen om tot publicatie van gegevens of inlichtingen van de Girobank dan wel Ennia, over te gaan.

  Mooi.

  Maak dat eens bekend wat Stephen Capone Capella bij Giro opstreek, inclusief zijn door Neetje van der Veen en Philip Martis goedgekeurde bonussen van 400,000 dollar per jaar (of was het aankoop Avalon software in Panama?).

  Maak ook bekend wat Capone Capella opstreek bij het inmiddels ook failliete Ctex, waar hij zich zelf op de payroll zette als voorwaarde voor een lening van tientallen miljoenen aan het luchtkasteel van Anthony de Lima.

  In het AD las ik eerder deze week van de miljoenen die commissarissen opstreken bij Ennia, geleid door Ralph ‘Putas’ Palm. Maak dat ook eens in detail bekend. CBCS!

  En maak tenslotte ook eens bekend hoeveel Ennia en Girobank aan CBCS hebben moeten overmaken sinds het toezicht. Meer specifiek de bonussen van de al riant betaalde CBCS top die uit de al door Capone Capella leeggeroofde Girobank kluis werden geschraapt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties