31 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 16:30

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Eis Nederland gaat te ver’

RvA: CBCS kan info financiële instellingen niet afstaan | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Nederland kan niet eisen dat de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gegevens verstrekt aan welk(e) ministerie, instelling of persoon dan ook, in het kader van de voorwaarden die gesteld worden aan Curaçao voor het verkrijgen van liquiditeitssteun.

Dat staat in het jongste spoedadvies van de Raad van Advies (RvA), die door de regering gevraagd is een oordeel te vellen over de wettelijke kaders ten aanzien van het verstrekken van informatie over afzonderlijke financiële instellingen aan de Nederlandse ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Ook is in het advies ingegaan op de vraag of het wettelijk mogelijk is informatie te geven aan De Nederlandsche Bank (DNB).

Naast bedrijfsspecifieke informatie bekijkt de RvA ook de regels over het doorgeven van algemene informatie over de financiële sector op Curaçao.

- Advertentie -

In de conclusie van het advies merkt de raad op dat er geen wettelijke basis is voor de CBCS om instellingsspecifieke informatie aan de ministeries van Financiën en BZK te verstrekken. Er is echter wel een wettelijke basis voor het doorgeven van informatie aan de DNB, ‘mits deze voldoet aan de gestelde wettelijke criteria’, zo wordt door de RvA eraan toegevoegd.

Als het gaat om algemene informatie dan zijn de geheimhoudingsbepalingen in de wetgeving – Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen 1994 (LTBK) en Landsverordening toezicht verzekeringsbedrijf (LTV) – niet van toepassing. Dus er mag wel algemene informatie worden gegeven, zolang deze informatie niet herleid kan worden tot de financiële instellingen die onder toezicht van de CBCS staan.

,,Met toestemming van de betreffende kredietinstelling of het verzekeringsbedrijf kunnen de gegevens en inlichtingen over die kredietinstelling of dat verzekeringsbedrijf wel worden gepubliceerd”, aldus de RvA.

De Girobank en Ennia worden specifiek genoemd omdat deze instellingen onder toezicht staan van de CBCS. Daarover legt de RvA uit: ,,In de uitoefening van de bevoegdheden van de bestuurders en commissarissen van de Girobank en Ennia kan de CBCS op grond van de LTBK en de LTV, schriftelijk toestemming verlenen om tot publicatie van gegevens of inlichtingen van de Girobank dan wel Ennia, over te gaan. Daarbij moet de CBCS volgens de wetgeving, steeds waken voor de belangen van de gezamenlijke schuldeisers, in dit geval van de Girobank en Ennia.”

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

10 reacties

 1. @KKC ,pro memori: Er is ik gisteren een interessant artikel verschenen over de rechszaak van een ex CBCS directeur en haar exorbitante salaris, faciliteren van bonussen etc. En allerlei andere duistere vergoedingen binnen/aan de CBCS kliek/ top

 2. Het zal mij niet verbazen als blijkt dat bepaalde personen, die door de overheid worden betaald, ook hun privé boodschappen en privé wc-papier op slinkse wijze als zijnde “zakelijk” door hun werkgever laten betalen. Argument: ik moet eten om mijn werk goed te kunnen doen. Dus het werk is de driver dat ik moet eten.
  Want als je je eenmaal op het hellende vlak van corruptie bevindt, weet je vaak van geen ophouden. Dat gedrag werkt meestal verslavend.

 3. RvA: “Eis Nederland gaat te ver!”

  Wat vindt de Raad van Advies van de extravagante uitgaves van de CBCS,

  En de CBCS onder auspiciën van PZ directeur Hazel Jackson, CBCS alarminstallatie plaatste aan het privé huis van de directeur Secretaris en partner in crime Jerry Hasselmeyer, op kosten van, jawel de CBCS?

  Toen de CBCS met medeweten van deze zelfde Hazel Jackson extra betaling verrichtte aan RvC leden van de CBCS voor “interne” werkzaamheden?

  En de uit de spuigaten lopende creditcard uitgaves van Tromp en Hasselmeyer niet controleerde?

  Wat vindt de RvA van het feit dat er bonussen uit het Giro budget betaald werden aan de heer Tromp/ Hasselmeyer?

  Er personeelleden van de CBCS meer betaald kregen dan hun personeelsdossier toeliet.

  Dat PZ directrice Hazel Jackson naast haar reguliere gratificaties en bonussen als enige nog een standaard extra salarismaand (27.700) uitbetaald kregen boven de reeds toegekende bonussen en gratificaties?

  Dit zijn onze leiders en bestuurders en stuurmannen: Ikke meer meer meer, pueblo verrek verrek verrek!

  Het is allemaal nog “viezer” bij de CBCS dan we reeds in e media vernemen!

  CHE is een noodzaak, en kan niet ver genoeg gaan met haar eisen!

  Met dit soort staatskas uithollende stuurlui heb je peranent toezicht nodig.

  En ieder die beweert dat het toezicht tever gaat, en anti Curaçao en anti Autonomie is, is deel van deze graaiende egoïstische corrupte gevestigde orde.

  Beroepsgraaier Stephen Martina,!!!!!!!!!! Maar ook advocaat Peppie Sulvaran, de leden can de RvA, Carel de Haseth!!, Jose Jardim !! het AD, Errol Cova, met zijn stuk over autonomie en statuut, Suzy Römer, die wil het liefst 0 Nederlandse inmenging en 200k op de lokale markt lenen. Wever Croes, min pres ARuba, Nicole? Trinidad van direct TV…en alle andere zogenaamde bon ydk di blijkbaar liever corrupte Curaçaoenaars aan het roer hebben dan makamba Knops!!

 4. Mevrouw Jacksons (ex )CBCS directrice, salaris en emolumenten gaan ook te ver.
  Ze verdient/ verdiendede een sal. Van Naf 27.700 p.m. + Naf 14.000 Fatum Pensioen, ex bonus, gratificatie / etc.

  Daarnaast faciliteerde ze in de gratificatie aan directieleden voor buitengewone prestaties (onder curatele stellen van Giro) tlv Noodregeling premie van de Giro.

  Ze heeft de rechtszaak tegen CBCS wegens onrechtmatige beeindiging verloren….

 5. KAN Nederland wel…sterker nog… Moeten ze doen, anders houd het feestje nooit op.
  Beste optie..tekenen bij het kruisje, stoppen met graaien en je in gaan zetten voor je volk, zij die dat niet willen of kunnen…vertrekken van je positie. Tempu pa kambia a yega..

 6. RvA is ook totaal onbetrouwbaar gebleken!
  Wie zit er in de RvA?
  Ga de lijst na, En je weet wiens belangen ze dienen.

  Toezicht, controle, transparantie, daar houden we niet van op deze rots!
  Daar moet de simpele burger zich niet mee bemoeien.
  Dat is een aantasting van de privacy.
  De privacy om ongehinderd en incognito je zelf te verrijken, of no Tromp en vele anderen?

  Ctex…UTS, GIRO, PSB, wie hebben daar allemaal aan meegedaan.
  Kijk naar alle figuren die daar directeur waren/ consultant/ PR stuntman/ vrouw/ ….ook diverse juristen en een RA accountant met heleboel andere titels, van “dat” kantoor, die nu heel braaf mooi weertje speelt…

 7. Ach, een aantal leden cq familie leden van de RvA ook bij Ennia en Girobank met de vingers tussen de deur of om het falen van de centrale bank te verdoezelen. ??.

 8. De Girobank en Ennia worden specifiek genoemd omdat deze instellingen onder toezicht staan van de CBCS. Daarover legt de RvA uit: ,,In de uitoefening van de bevoegdheden van de bestuurders en commissarissen van de Girobank en Ennia kan de CBCS op grond van de LTBK en de LTV, schriftelijk toestemming verlenen om tot publicatie van gegevens of inlichtingen van de Girobank dan wel Ennia, over te gaan.

  Mooi.

  Maak dat eens bekend wat Stephen Capone Capella bij Giro opstreek, inclusief zijn door Neetje van der Veen en Philip Martis goedgekeurde bonussen van 400,000 dollar per jaar (of was het aankoop Avalon software in Panama?).

  Maak ook bekend wat Capone Capella opstreek bij het inmiddels ook failliete Ctex, waar hij zich zelf op de payroll zette als voorwaarde voor een lening van tientallen miljoenen aan het luchtkasteel van Anthony de Lima.

  In het AD las ik eerder deze week van de miljoenen die commissarissen opstreken bij Ennia, geleid door Ralph ‘Putas’ Palm. Maak dat ook eens in detail bekend. CBCS!

  En maak tenslotte ook eens bekend hoeveel Ennia en Girobank aan CBCS hebben moeten overmaken sinds het toezicht. Meer specifiek de bonussen van de al riant betaalde CBCS top die uit de al door Capone Capella leeggeroofde Girobank kluis werden geschraapt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -