Den Haag – De beleidsdoorlichting van de wederopbouw na orkaan Irma zal in 2022 worden opgeleverd. Dat is een jaar later dan aanvankelijk de bedoeling was. Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties heeft hiertoe besloten na opmerkingen van de Tweede Kamercommissie.
De wederopbouw op Sint Maarten loopt nog vier jaar door. Daarom is een ‘mid-term’ doorlichting voor 2017-2020 te kort, vindt een deel van de commissie. Door een jaar te verlengen kan bovendien de hele wederopbouw op Saba en Sint Eustatius worden meegenomen, die in 2021 afloopt.
Knops was gevoelig voor de argumenten. Het afronden van de evaluatie voor Saba en Statia scheelt een extra evaluatie. Hij noemt verder dat nu de mogelijkheid ontstaat om te onderzoeken hoe de activiteiten de begroting van andere ministeries beïnvloeden. En Knops verwacht dat met dat extra jaar op Sint Maarten de ‘doeltreffendheid van de beleidsdoorlichting in kracht toeneemt’.
Voor de doorlichting is geen onafhankelijke ‘evaluator’ nodig, omdat het geen eindevaluatie betreft. Mid-term-evaluaties gebeuren vaak door de departementen zelf, in dit geval dus Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Wel is voorzien in een onafhankelijke deskundige. Toch komt er een onafhankelijke evaluator, omdat dit bij nader inzien essentieel bleek ‘vanwege de complexe verhoudingen tussen de partijen’.
De toegevoegde externe evaluator zal toezien op een onafhankelijk en betrouwbaar onderzoek, aldus de staatssecretaris. Ook zal hij of zij de eindrapportage verzorgen. Met de Wereldbank, die het trustfonds beheert, wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Desgevraagd door de Kamercommissie laat Knops weten dat de integriteitskamer van Sint Maarten en de grenscontroles geen onderdeel zijn van de doorlichting. Dit waren voorwaarden van Nederland om geld beschikbaar te stellen voor de wederopbouw, maar maken daar geen deel van uit.
Ook de rol van de regering van Sint Maarten in de wederopbouw is geen onderdeel van het onderzoek. Want dit gaat alleen over het beleid van de Rijksoverheid. Toch kan Sint Maarten erbij betrokken worden: ,,Wel kan gekeken worden naar de rol die de overheid van Sint Maarten heeft gespeeld in het kader van de wederopbouwactiviteiten, hoe Nederland daarmee om is gegaan en wat daarvan kan worden geleerd.”
De studie zal bestaan uit documentenonderzoek en gesprekken met ‘sleutelinformanten’. Knops houdt er rekening mee dat dit onvoldoende informatie oplevert over de uitgaven en kosten. Dat zal dan gemeld worden.
Bron: Antilliaans Dagblad
Geachte dames, heren,
Is dit een forum waarin men elkaar probeert de oren te wassen, of is dit bedoeld om commentaar op nieuws te geven?
Iemand persoonlijk aanvallen is niet alleen niet fatsoenlijk, maar is ook een vorm van drogreden.
Typisch REY MIQUEL. Zoals altijd bij hem: veel loze kreten en geen onderbouwing.
Ga zelf eens een jaartje puin ruimen op Sint Maarten. Laat jouw handjes eens flink wapperen, dan worden wij voorlopig met jouw nonsens in de KK niet meer lastig gevallen.
@Rey Miguel: Knops is welgeteld één (1) keer op de eilanden geweest dit jaar.
En neem van mij aan dat dat ook nog met tegenzin was.
Veel woorden, maar eigenlijk staat er:
Door het werk van deze commissie nog langer te laten duren, zijn er 3 vliegen in 1 klap te slaan:
1. Als er langer over gedaan wordt is het nodig vaker naar de zon te reizen om e.e.a. te bekijken,
2. Als er 2 extra eilanden bij betrokken worden, moeten ze ook daar gaan kijken, dus nog meer vakantie-/snoep-/werkreisjes,
3. En passant mag er een vriendje als zogenaamde onafhankelijke deskundige ook nog gratis naar de zon, en die mag hiervoor nog factureren ook.
Het is altijd hetzelfde met die politici en ambtenaren die zo nodig “iets willen betekenen” voor de caribische eilanden.