29 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

AntilliaansDagblad | Debat Staten Aruba over Wever-Croesnorm

Oranjestad – Het Arubaanse parlement was gisteren de hele dag bijeen om te vergaderen over de Landsverordening Normering Topinkomens (LNT), ofwel de Wever-Croesnorm.

De Wever-Croesnorm regelt het maximumsalaris dat een directeur van een overheidsbedrijf mag verdienen, in verhouding tot het salaris van de premier. Nederland stelt het invoeren van deze wetgeving verplicht om de 12,6 procent salariskorting weer terug te kunnen draaien.

Veel instanties, bedrijven en adviesorganen lieten vorige week van zich horen omdat ze tegen de invoering van deze wet zijn. Aan de vooravond van de vergadering gingen de grote partijen AVP en MEP tegen elkaar in met persverklaringen over wat beiden in de afgelopen dagen over de LNT hebben gezegd.

Fractieleider Mike Eman (AVP) stelde dat premier Evelyn Wever-Croes (MEP) niet de waarheid spreekt. ,,De raad van advies is heel duidelijk dat de neveneffecten van het voorstel niet alleen functionarissen met een hoge functie raken, maar ook het loongebouw en de organisatiestructuur als geheel. Duidelijker kan het niet. Als Evelyn Wever-Croes zegt dat haar intentie niet is dat de wet iedereen raakt, dan moet ze dit corrigeren.”

De AVP benadrukte nogmaals dat ze alleen maar negatieve effecten ziet als de LNT wordt aangenomen. ,,Professionals zullen niet langer in bedrijven willen werken als de salarissen omlaag gaan. Het is niet aantrekkelijk om op Aruba te komen werken. Bedrijven kunnen de concurrentiestrijd niet meer aangaan en kwaliteit garanderen, want professionals gaan kiezen voor andere bedrijven. Het management zal op den duur achteruit gaan en dat heeft gevolgen voor de economie.”

Eman betreurt de schade die het kabinet gaat toebrengen aan professionals die in bedrijven en instituten werken. ,,Het is uitzonderlijk dat op een klein eiland als Aruba we zoveel locals in dienst hebben bij bedrijven als de Centrale Bank, Algemene Ziektekostenverzekering, Elmar, WEB, Setar en de luchthaven. Zij hebben het eiland door moeilijke tijden heen geholpen en dit op een zeer professionele wijze gedaan.”

Partijleider Wever-Croes reageerde op deze woorden. ,,Als de AVP armoede wil bestrijden, dan moet de partij voor deze Wever-Croesnorm stemmen. Het land heeft deze sociale problemen sinds 2017. De sociale sector is door zijn regering verwaarloosd, want het aanleggen van wegen was belangrijker. Toen mijn regering aan de macht kwam, ontstond er een explosie van sociale problemen. Wat we met deze wet willen bereiken, is dat we de ambtenaren 5 procent van de 12,6 procent salariskorting kunnen teruggeven. Dit kunnen we alleen bereiken als het parlement met de norm instemt.

De wet is ook noodzakelijk omdat vorige regeringen het hebben toegestaan dat de salarissen van directeuren zo uit de hand zijn gelopen. Het gaat om directeuren van staatsbedrijven, dat zijn geen private ondernemingen. Die bedrijven zijn van de regering en ze moeten het volk van dienst zijn.”

Volgens de premier zijn er binnen bepaalde staatsbedrijven personen die meer dan 20.000 florin per maand verdienen. ,,Dat is niet normaal. Vandaar dat wij met een salarisplafond komen, van 130 procent van het salaris van een minister. Dat komt neer op een jaarsalaris van maximaal 261.000 florin en dat is per maand tussen de 17.000 en 18.000 florin.”

De keuze is aan het parlement, aldus de premier: ,,Geven we meer dan 5.000 ambtenaren die tussen de 2.000 en 5.000 florin per maand verdienen 5 procent van hun salaris terug? Of staat het parlement het toe dat twintig directeuren per maand meer dan 20.000 florin verdienen, over de rug van de bevolking?”, aldus de premier.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -