26 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

ParadiseFM | Geen bewijs voor veroordeling 600 kilo drugsroof

Oud-politieagent M. Mariano is vrijgesproken voor de 600 kilo drugsroof uit het recherchebureau. Ook de andere verdachten zijn niet veroordeeld voor de roof. Volgens de rechter is...

ParadiseFM | Sterker economische groei door herstel toerisme

Het verblijfstoerisme is in de eerste helft van 2022 sneller hersteld dan verwacht. Op Curaçao overtrof het aantal verblijfstoeristen zelfs het niveau van voor de pandemie. Om...

ParadiseFM | Jongens aangehouden voor wapenbezit

De politie sloeg gisteren twee jongens in de boeien. De aanhouding vond plaats in Sun Valley. Buren belden de politie nadat ze de jongens in een tuin...
- Advertentie -

ParadiseFM | Betere beveiliging bij brandweerkazernes

De beveiliging van brandweerposten wordt verhoogd. Reden is de inbraak bij verschillende kazernes. Dat schrijft Justitieminister Hato. Alle brandweerposten krijgen automatische poorten die geopend worden op het...

ParadiseFM | Tweede arrestatie rond overval Julianadorp

De politie heeft vanmorgen een 27-jarige man opgepakt op verdenking van een gewapend overval aan de Parallelweg in Julianadorp. De aanhouding vond plaats aan de Kaya Renbak...

NTR | ‘Waarom kan ik hier in de Tweede Kamer geen Papiaments spreken?’

John Samson Rennox Calmes, Curaçaos parlementslid, zorgde voor een opmerkelijk moment in de Tweede Kamer. Hij hekelde dat er geen tolk aanwezig was bij een overleg en voerde...

DH | Inaugural Arajet Airlines flight lands at Princess Juliana International Airport

AIRPORT--Princess Juliana International Airport (PJIA) officially welcomed Arajet Airlines from the Dominican Republic with a symbolic inaugural ceremony on Tuesday. The ceremony had been postponed due to...

AntilliaansDagblad | Lokale softwaresector goed voor 86 miljoen

Simia: Meer dan helft uit internationale omzet


Willemstad – De branche van Curaçaose softwareontwikkelaars behaalde in 2020 een omzet van ruim 86 miljoen gulden, waarvan 54 procent afkomstig uit export. Belangenvereniging Simia (Software Industry Making Impact Abroad) heeft een studie, gesponsord door Stichting Ontwikkeling Logistieke Sector (SLS), laten uitvoeren door MarkStra Caribbean.

Daarbij werden 27 bedrijven uit de softwarebranche ondervraagd te meten hoe zij bijdragen aan het bruto binnenlands product (bbp), de werkgelegenheid, belastingen en deviezenmarkt van Curaçao.

Het onderzoek ‘Curaçao Export of Software Development – Baseline Study 2021’ laat volgens de sector zelf ‘opvallende resultaten’ zien, aangezien de software-industrie niet uitsluitend op de export is georiënteerd; dit in tegenstelling tot de drie pilaren van de Curaçaose economie; toerisme, olie en de internationale financiële sector.

Naast het in kaart te hebben gebracht dat de sector onder meer exporteert naar 60 landen, toont het rapport verder dat de sector werkgelegenheid biedt aan 345 directe banen. Van deze banen wordt 87 procent lokaal en door lokalen ingevuld. Omgerekend is elke werknemer in de sector goed voor een omzet van maar liefst 250.000 gulden per jaar, dat meer dan dubbel zoveel is als het gemiddelde van 120.000 per werknemer per jaar genomen over alle sectoren op Curaçao. Verder dragen deze bedrijven en de directe banen jaarlijks bij met in totaal 18 miljoen aan overheidsbelastingen.

,,Ondanks het gebrek aan een nationale visie en beleid ten aanzien van de softwarebranche, laten de goede resultaten zien dat er veel potentie en groei is op Curaçao voor de verdere export van ontwikkelde softwareproducten. De aanbevelingen van het rapport richten zich dan ook veelal op de versterking van de sector in het algemeen en het creëren van de juiste omgeving waarin IT-bedrijven kunnen groeien in het bijzonder.”

Een aantal aanbevelingen: Creëer lokale banen door (online) IT-onderwijs met internationaal erkende diploma’s te structureren en faciliteren; stimuleer lokaal georiënteerde softwareontwikkelaars om zich te richten op de export, onder meer via programma’s zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

En verder: vergroot de samenwerking met universiteiten en lokale IT-bedrijven, alsmede met andere exportsectors vanuit de Nationale Export Strategie (NES); faciliteer het aantrekken van buitenlandse IT-specialisten, om het huidige tekort op de lokale arbeidsmarkt tijdelijk aan te vullen; en introduceer fiscale stimuleringsmaatregelen die onder andere investeringen in Research & Development aantrekkelijker maken.

,,De aanbevelingen sluiten aan bij de nationale economische ontwikkelingsdoelen die gericht zijn op het creëren van werkgelegenheid, het genereren van deviezen en het verhogen van de productiviteit van investeringen die in lijn zijn met het National Export Strategie (NES)”, aldus Simia.

Steun en erkenning voor de sector is volgens het onderzoek niet alleen belangrijk voor de Curaçaose economie, maar is ook om andere redenen noodzakelijk. ,,De impact van de branche reikt verder dan alleen een IT-systeem. Technologie en digitalisering verhogen de productiviteit en kwaliteit van organisaties, niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in de publieke sector, de gezondheidszorg en het onderwijs.” Het biedt ook gemak in het persoonlijk leven van mensen en draagt bij aan inclusiviteit.

Simia meent dat dit het onderzoek een bijdrage zal leveren in de verdere groei en ontwikkeling van de lokale software-industrie in het algemeen en software-expert in het bijzonder.

Tijdens een happy hour onlangs bij het Bario Hotel werd het rapport overhandigd aan minister Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) van Bestuur, Planning en Dienstverlening als ook aan andere stakeholders van het ministerie van Economische Ontwikkeling en exportorganisatie Cinex.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -