27 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 09:26

PBC | Besmettingen nemen weer toe

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het aantal besmettingen stijgt weer. Er kan nog niet gesproken worden over een trend, daarvoor zijn de getallen nog te laag. Zondag had Curaçao 65...

PBC | Koning opent vandaag slavernij expositie Rijksmuseum

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Koning Willem-Alexander opent vanmiddag de expositie Slavernij in het Rijksmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling vertelt over slavernij aan de hand van tien persoonlijke en...

PBC | Militairen op straat in Bonaire

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De marine vertrekt vandaag naar Bonaire voor een grote oefening. De eenheid van de Koninklijke Landmacht is daar een week lang. Ze worden gebracht...

ParadiseFM | Agent in SDKK besmet met Covid

Eén van de drie mannelijke agenten die vorige week zaterdag is vast gezet in de SDKK gevangenis heeft positief getest op Corona. Hij wordt met nog twee andere...

ParadiseFM | ‘Overheid moet ingrijpen bij verplichte vaccinaties’

Volgens de organisatie Consumenten Belangen Curaçao grijpt de overheid te weinig in bij bedrijven die hun werknemers verplichten om te vaccineren. Dat heeft Maria van Os van...

ParadiseFM | Arubaanse minister-president maakt zich zorgen

Demissionair minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes liet gisteren weten dat ze een frustrerend weekend achter de rug heeft. Ze vertelde tijdens de wekelijkse persconferentie dat ze het...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Covidcijfers rijzen de pan uit

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Covidcijfers rijzen de pan uit

Avondklok naar 19.00 uur / Rhuggenaath: Blijf thuis en laat je vaccineren! | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De covidcijfers op Curaçao rijzen de pan uit. Op alle fronten gaat het mis. Te veel nieuwe besmettingen, te veel ziekenhuisopnames, te veel patiënten die intensieve zorg nodig hebben en helaas ook te veel doden. Die trend zet zich voorlopig door.

Daarom gaat vanaf 2 april de avondklok – toke de keda – om 19.00 uur in, in plaats van om 21.00 uur. De lockdown-maatregelen die op 24 maart van kracht werden worden verlengd tot en met 16 april. Ook zal het crisisteam het mes zetten in de vele ontheffingen. Daarover zal op korte termijn meer informatie worden gegeven. De controles zullen worden geïntensiveerd. Het moet veel rustiger worden op straat.

De belangrijkste boodschap is ook nu weer: blijf thuis en laat je vaccineren.

,,Massaal vaccineren is de enige manier om zo snel mogelijk uit deze kritieke situatie te komen”, zei demissionair minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) vanmiddag tijdens een buitengewone persconferentie. Rhuggenaath doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de bevolking.

,,Doe wat je kunt. Houd afstand van collega’s als je een vitale functie hebt, draag een mondkapje waar dat nodig is, en blijf thuis. Ga alleen de deur uit voor essentiële zaken, zoals eten, medicijnen en benzine. De rest kan wel even wachten.” Rhuggenaath beseft dat Pasen normaal gesproken de tijd is dat familie en vrienden bij elkaar zijn.

,,Dat kan nu eenvoudigweg niet. Mensen met ademnood worden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. We hebben relatief jonge mensen verloren. Denk aan hen, aan hun families. We kunnen dit beter en dat hebben we vorig jaar ook gedaan.”

Bijna een jaar lang lukte het om het virus onder de duim te houden op het eiland, maar nu is dan toch gebeurd waar epidemioloog Izzy Gerstenbluth al die tijd voor heeft gewaarschuwd: de grens van de zorgcapaciteit is overschreden. Vandaag werden er op één dag 506 nieuwe besmettingen geregistreerd, lagen er 104 covid-patiënten in het Curaçao Medical Center en zijn er weer 2 mensen overleden aan de gevolgen van de coronaziekte.

Gerstenbluth zei vanmiddag vooral onmacht en frustratie te voelen.

,,Kennelijk is niet goed doorgedrongen hoe ernstig de situatie is. Dit is niet een gewoon griepje! We verliezen nu jongeren in de leeftijd van dertig, veertig jaar, mensen in de bloei van hun leven. Ik ben enorm bezorgd.”

Want nu het aantal besmettingen eenmaal op hol is geslagen, zal het tijd kosten om de zaak weer onder controle te krijgen. ,,De cijfers zijn te hoog”, zegt Gerstenbluth. Meer mensen zullen ernstig ziek worden en overlijden. Niet omdat de zorg niet goed is, artsen en verpleging werken de klok rond, hoe moe ze ook zijn.

Gerstenbluth: ,,Maar dagelijks 500 of meer besmettingen, daar kun je niet tegenop boksen.” De vele besmettingen van nu, die naar alle waarschijnlijkheid zijn terug te voeren op de grote drukte rond de verkiezingen, resulteren pas dagen later in ziekenhuisopnames. ,,Dat ebt lang na en wordt een enorm probleem”, voorspelt Gerstenbluth.

Als het moet, komen er meer maatregelen, zegt Rhuggenaath in antwoord op vragen van de media. ,,Daarvoor zal ik niet schromen. We zijn voorbereid om een totale lockdown af te kondigen.” Zo ver hoeft het niet te komen als de bevolking meewerkt en de overheid steunt. Rhuggenaath:

,,Help ons, help de epidemiologen, de artsen, Alstublieft!” Gerstenbluth vindt dat mensen de hand in eigen boezem moeten steken. ,,Wij zelf zorgen voor drukte. Als je naar de supermarkt gaat, koop dan zo snel mogelijk wat je nodig hebt en ga weer naar huis. Zorg dat je zo min mogelijk in contact komt met anderen. Houd je aan de regels! Anders komen er nog zwaardere maatregelen en dat wil niemand.”

Blijf thuis

De voorzorgsmaatregelen die een week geleden werden afgekondigd, zoals de plachi di dia en de avondklok, worden verlengd tot en met 16 april. Vanaf 2 april gaat de avondklok in om 19.00 uur ’s avonds en duurt tot 4.30 uur. Dat heeft de volgende consequenties:

  • Mantelzorg is toegestaan van 4.30 tot 8.00 uur, 12.00 tot 14.00 uur en van 16.30 tot 18.30 uur.
  • Vitale bedrijven – zoals benzinepompen, supermarkten en botika’s – sluiten om 18.00 uur.
  • Restaurants mogen uitsluitend aan huis leveren op bestelling tot 18.00 uur.
  • Een truk’i pan mag uitsluitend aan huis leveren tussen 14.00 uur 18.00 uur.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

 1. Het beeid van de regering (én Izzy) heeft duidelijk niet gewerkt. En we moeten niet verbaasd zijn.

  Duidelijk niet afgestemd op de lokale moraal & mentaliteit.

  Jij kunt wel mooi van alles roepen achter het microfoontje/camera, maar het implementeren, handhaven en voorkomen, daar ligt het echte werk.

  Politici/ ministers/ virologen moeten beter weten dat men niet zo gehoorzaam is wat regeltjes volgen betreft op dit eiland.

  Een te groot deel vergt een politiestaatachtige aanpak, wil er gehoorzaamd worden.

  Aan de bestuurders om de juiste, werkende, effectieve en preventieve “controls” in te zetten. Wat overduiddlijk, zoals met alles op het eiland niet gebeurd is.

 2. Deze man heeft ons maanden voor de gek gehouden en gedaan alsof hij de wijsheid in pacht had.

  Nu zijn we behoorlijk in de aap gelogeerd en het zal niemand verbazen als het CMC op code zwart moet overgaan.

  Dit zagen we ook vorig jaar in Italië waarbij een keuze werd gemaakt wie wel en wie niet te behandelen.

  Wordt het niet tijd voor een andere epidemioloog?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties