26 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 09:22

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

ParadiseFM | “Eiland heropent dinsdag”

De meeste sectoren op het eiland mogen dinsdag weer open. Dat melden bronnen aan Paradise FM. Om 16 uur worden de details bekendgemaakt tijdens een ‘relato di...

Nu.cw | Curaçao eerder dan verwacht uit lockdown

Na weken op slot te hebben gezeten, gaat Curaçao uit lockdown. "De cijfers van de afgelopen weken zijn dermate positief dat verdere versoepelingen verantwoord zijn", aldus demissionair...

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaansDagblad | ‘Black-out door corona’

AntilliaansDagblad | ‘Black-out door corona’

Aqualectra kampt met onderbezetting door uitval personeel | Extra

Willemstad – Curaçao kampte gisteren vrijwel de hele dag met een totale ‘black-out’. Iets voor 9.00 uur ‘s ochtends viel de stroom uit en al gauw bleek dat het om het hele eiland ging.

Rond een uur of 17.00 werden wijken langzaamaan weer aangesloten op het net. Directeur Darick Jonis van Aqualectra bood gisteren tijdens de laatste persbriefing de gemeenschap zijn ‘excuses’ aan.
Volgens Jonis is het aantal corona-patiënten bij het nutsbedrijf de oorzaak van de grote storing. Verschillende technici zijn positief getest en daardoor moeten ook meerdere medewerkers in quarantaine. ,,Hierdoor is sprake van onderbezetting”, verklaarde hij vanuit de controlekamer.
In een later persmoment legde hij uit dat er vanwege enkele Covid-19-gevallen meer personeel preventief werd getest en dat zaterdag nog eens zes collega’s positief bleken. ,,Het is voor ons een onverwachte golf van coronagevallen en collega’s die om preventieredenen in quarantaine moeten blijven. Terwijl wij al vanaf medio dit jaar van alle medewerkers een mondkapje vereisen en hun temperatuur meten.”
In het weekend is een van de productie-units uitgeschakeld om er een grote ontsmettingsschoonmaak te houden. Bij het weer opstarten hiervan gisterochtend ging het mis. ,,Temeer omdat in de ochtend altijd een piek is in de vraag naar stroom”, aldus Jonis.
In een korte verklaring werd in eerste instantie gemeld dat het opstarten zo’n vier tot zes uur in beslag zou nemen. ,,Het ziekenhuis en de luchthaven zullen vanwege hun vitale functies als eerste van stroom voorzien moeten worden”, zo verklaarde de directeur. Curaçao Medical Center (CMC) meldde zelf dat het ziekenhuis direct is overgeschakeld op het gebruik van de generatoren en dat de zorg voor de patiënten ‘onder controle’ was. ,,Onze generatoren kunnen voor een week stroom leveren”, zo stelt de CMC-woordvoerder desgevraagd gerust.
Zes uur na de uitval was er nog lang niet overal elektriciteit. In een enkele wijk was de stroom even terug, maar viel al snel weer uit. Dat wees op problemen bij het opstartproces. Jonis: ,,Het blijft een uitdaging, want er is een gebrek aan personeel, aan technische ondersteuning. Dit keer is de stroomcapaciteit niet het probleem.” Op een vraag van de pers of er niet elders personeel gevonden kan worden om in te springen, stelt Jonis dat hij de problemen had zien aankomen en dat al hulp is gezocht vanuit het buitenland, bij de Wärtsilä-technici die bekend zijn met Aqualectra. Ook is bij onderaannemers gevraagd om mensen te outsourcen. ,,Om die reden hebben we de unit ook eerst schoongemaakt en gedesinfecteerd. Want ingehuurde mensen willen niet ergens werken waar mogelijk corona heerst.”
Het gevolg van de black-out is dat er ook internetproblemen ontstonden en bijvoorbeeld Digicel een tijdje uit de lucht was. Veel mensen maken overigens direct aanspraak op hun mobiele data, waardoor de verbindingen trager worden. Ook viel in sommige wijken de waterdruk weg. Dat komt volgens de Aqualectra-directeur omdat pomphuizen op stroom draaien.
Tegen 16.00 uur kregen de eerste wijken weer stroom. Om 18.00 uur was zo’n 70 procent van het eiland voorzien. Bándabou, Saliña en een deel van Punda waren pas als laatste aan de beurt. ,,We blijven de komende uren en dagen alles goed monitoren”, aldus Jonis in een laatste persbriefing. Op de vraag of black-outs op het eiland te voorkomen zijn, stelt Jonis, dat dit niet het geval is. ,,We leven op een klein eiland en zijn niet verbonden aan een ander land om bij uitval te kunnen overschakelen. Dat vergt enorme investeringen. We doen er alles aan, maar stroomuitval is niet helemaal te voorkomen.” Feit is dat de black-out heeft gezorgd voor een enorme schadepost voor de al fragiele en door Covid-19 getroffen Curaçaose economie. Het is de derde black-out in iets meer dan een jaar: de voorgaande twee keer waren in februari 2020 en november 2019.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

 1. Ik herinner mij lang voordat de Corona-Crisis toesloeg dat er black-outs waren, zelfs my “favorite” variatie : vanaf ‘s middags to de volgende dag in de namiddag black-out !

  Dus heeft niets te maken met Corona maar alles met een structureel verrotte instantie. Immers, het geld dat richting Aquaelactra gaat is vooral bestemd om de royale salaris van de directeur te financieren.

  Inversteren in een functioneel park that can provide the service that they should offer … who cares right ?

 2. Black Friday…everywhere
  tien dagen later
  Black Monday here
  There, then in 1929,1987, 2015 and the latest black Monday stock market crash; March 9th.
  this 7th of December, not in New York,
  but right here, right now,
  here in Curacao.
  Whow!
  Amusing. Not.

 3. Jonis kan lullen als brugman maar de waarheid is ver te zoeken in zijn lul verhaal, wees eerlijk man en vertel de waarheid. Het verhaal van personeel tekort slaat als een dooie lul op een zachte trommel, zeg gewoon dat de boel gesaboteerd is, en weet je waarom!, zal je effe uit de droom helpen Jonis. Sinds Gerrit de Raaf de pastor cq dominee op vrije voeten loopt is er constant vergadert in het partij gebouw van de MFK hoe de regering en het land voor de verkiezingen op 15 maart dwars te bomen. Er zullen nog veel meer acties komen voor de kerst en nieuw jaar, het land moet ondermijnd worden vinden de MFK leden zodat Nederland genoodzaakt is het zooitje gespuis wat aan de macht is over te nemen en dat is nu net de bedoeling van Gerrit de Raaf en consoorten dat de ydk de makamba nog meer gaan haten?. Wat mij ook op viel id dat precies in werktijd er geen stroom was en na werktijd er weer snel stroom was op het hele eiland, dus ik maak met dat verhaal van jou Jonis mijn reet schoon, leugenaar.

 4. @JONIS
  Het is bij de leiding en de technici van Aqualectra uiteraard bekend dat bij een totale black-out er zeer conservatief moet worden opgestart. In een auto schakel je bij het wegrijden eerst in de laagste versnelling en niet direct in de 3e of 4de versnelling. Dat werkt zelfs bij een formule 1 wagen met 980 pk niet.

  Waarom dan in eerste instantie niet gekozen voor een wijk waarvan men zeker weet dat die geen probleem geeft voor een opstart?

 5. Excuses, excuses, excuses. Thats all we hear, all year long. Heel mooi dat overal aan is gedacht, maar het resultaat is wederom dramatisch. Onacceptabel. Statenvragen, ontslagen zullen overigens gewoon weer uitblijven. Dit is de modus operandi op het eiland. Prachtige plannen, maar conforme uitvoering, checks and balances, ho maar. Zolang er een excuus van welke aard is aan te dragen, geen enkele consequentie voor een wanprestatie van welke orde dan ook. Derhalve nul vooruitgang, maar stilstand cq achteruit gang. Als de stropdas met dubbele windsor maar recht zit, en de schoenen netjes gelakt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties