28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 04:37

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Bezoldiging onderwijs gedateerd’

Van der Bunt-George vreest voor demotivatie en vertrek | Antilliaans Dagblad

Willemstad – In het onderwijs wordt voor onderwijsgevenden gebruikgemaakt van functiebeschrijvingen die al vijftien jaar oud zijn en dateren van 2005.

,,De beschrijvingen zijn niet langer actueel en vormen geen goede reflectie van wat vandaag de dag van onderwijzers wordt verwacht, willen we betere resultaten realiseren in het onderwijs”, aldus Maghali van der Bunt-George, directeur van de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) en van huis uit human resource manager (HRM).

Zij publiceerde onlangs een document waarover zij zelfs zegt: ,,Deze beschouwing is geheel vrijblijvend en op eigen initiatief opgesteld op basis van informatie die vrij beschikbaar is. Het betreft een eerste versie. Feedback en aanvullingen worden gewaardeerd.”

- Advertentie -

Op Curaçao is er sprake van kwantitatieve maar ook kwalitatieve schaarste aan onderwijzend personeel. Van der Bunt-George is van mening dat het belangrijk is stappen te zetten in de functiewaardering en het functiewaarderingssysteem om zo leerkrachten gemotiveerd te houden en zelfs aan te trekken. Er zijn in 2016 nieuwe afspraken gemaakt tussen de Onderwijsminister en vakbond Sitek vastgelegd in een Convenant Arbeidsomstandigheden. Daarover stelt de auteur:

,,Alhoewel er in het Convenant Arbeidsomstandigheden afspraken zijn gemaakt over het updaten van het functiehuis en de functiewaardering, is dit tot op heden niet geschied. Mogelijk speelt hierbij een financieel motief omdat dit zal moeten worden uitbesteed. Het langer uitstellen hiervan kan het Land echter veel duurder komen te staan omdat dit vanwege verschillende factoren indirect een negatieve impact heeft op de kwaliteit van het onderwijzerskorps en daarmee het onderwijs. Het onderwijzend personeel heeft er recht op dat hun functiebeschrijving en waardering alsook de bezoldiging worden geactualiseerd.”

Ze concludeert dat voornemens voor het herzien van bezoldigingsregeling er al vele jaren zijn en dat actie steeds uitblijft. ,,Dit doet geen recht aan het onderwijsveld.”

In haar aanbevelingen oppert zij: ,,Het ontwikkelen, uitwerken, toepassen en oplossen van beloningsvraagstukken vereist expertise en specialistische kennis. Het is de vraag in hoeverre deze expertise op het vereiste niveau aanwezig is binnen het ministerie van OWCS. Dergelijke experts zijn mogelijk wel binnen HRO van het land werkzaam. Bovendien geldt dat als er binnen het ministerie wellicht slechts enkele professionals beschikken over de benodigde vaktechnische HR-kennis er een vorm van ‘blindheid’ kan ontstaan.

- Advertisement -

Een kritisch oog dat meekijkt, het op niveau vaktechnisch kunnen sparren valt dan mogelijk in het niet. Het is de vraag in hoeverre deze personen bovendien het HR-vakgebied op gebied van functiewaardering en beloning hebben bij kunnen houden om nieuwe inzichten en ontwikkelingen in deze te kunnen verwerken.

Het is om deze reden raadzaam om experts (wellicht vanuit HRO) op dit gebied verantwoordelijk te maken dan wel te betrekken bij het (her)ontwerpen van bezoldigingsrichtlijnen, beloningsstructuren en aanverwante thema’s. Ook zodat niet wordt vastgehouden aan mogelijke eigen stokpaardjes of belemmerende overtuigingen.”

De expert denkt ook dat het goed zou zijn moderne oplossingen te overwegen zoals bijvoorbeeld het invoeren van een aanloopschaal voor startende docenten, het hanteren van ‘broadbanding’ waarin de functie van junior, medior en senior docent zijn ingeschaald inclusief diverse loopbaanpaden. Ook moet er een beleid worden ontwikkeld voor zij-instromers en alle discriminatoire regelingen aangepast worden.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -