29 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 18:31

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Avondklok terug naar 22.00 uur

AntilliaansDagblad | Avondklok terug naar 22.00 uur

Premier Rhuggenaath zegt dat het vervroegen van de avondklok eerder effectief bleek, maar dat zo nodig strengere maatregelen volgen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De avondklok, toke de keda, is gisteren per direct vervroegd van 0.00 uur naar 22.00 uur. De drastische maatregel moest worden genomen vanwege een snelle toename van het aantal coronabesmettingen, waarvan een groot deel de Britse variant van het virus betreft.

Dat hebben premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren toegelicht in een buitengewone persconferentie. Tegelijkertijd is de noodwet – Estado di Emergensia of Landsverordening uitzonderingstoestand – met 90 dagen verlengd.

Het percentage positieve testen is in vier dagen verdubbeld. Snel opschalen van de maatregelen is de enige manier om een exponentiële toename van het aantal besmettingen te voorkomen. Premier Rhuggenaath zegt dat het vervroegen van de avondklok eerder effectief bleek, maar dat zo nodig strengere maatregelen volgen. De regering denkt dan aan een verbod op alcohol, bekend als ‘lei seku’. ,,We hebben dat nu niet besloten, ook om de horeca te ontzien”, zegt Rhuggenaath.

In de hele maand februari, tot en met 2 maart, werden iets meer dan 7.000 testen afgenomen. Daarvan waren er 155 positief, een percentage van ongeveer 2 procent. Maar vorige week waren er in vier, vijf dagen 74 nieuwe positieve gevallen uit 1.600 testen. Gerstenbluth: ,,Dat is dus bijna de helft van het totaal van vorige maand!” De alarmbellen gingen rinkelen toen zaterdag de resultaten van een batch monsters terugkwamen van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM onderzoekt de monsters op de zeer besmettelijke Britse variant van het virus Sars-CoV-2. Het ging in dit geval om de positieve testen in de week van 16 tot en met 21 februari. ,,Van de 32 monsters bleken er 24 positief met de Britse variant”, zegt Gerstenbluth. ,,Dat is 75 procent. We zijn nu twee weken verder en zien het effect met een snelle toename van het aantal besmettingen op het eiland.”

Dat na de eerdere versoepelingen van de voorzorgsmaatregelen meer mensen besmet zouden raken met het coronavirus, was te verwachten, maar deze variant verspreidt zich veel sneller dan het oorspronkelijke virus. Dat betekent: te veel besmettingen tegelijkertijd, te veel zieken en te veel ziekenhuisopnames van patiënten met Covid-19. Het gevaar dreigt dat de zorgcapaciteit in de knel komt en daarmee ook de reguliere zorg.

De oproep naar de bevolking luidt dan ook om nu extra voorzichtig te zijn en de bekende voorzorgsmaatregelen serieus te nemen. ,,Draag een mondkapje in openbare ruimtes, vermijdt drukte en houdt twee meter afstand van anderen”, zegt Rhuggenaath. ,,We hebben het virus al een jaar lang goed onder controle weten te houden. Met de maatregelen zoeken we steeds naar een balans tussen gezondheid van de bevolking en de economische gevolgen.” De Curaçaose premier hoopt dat de aanscherping van korte duur zal zijn en wijst op de eigen verantwoordelijkheid van eenieder. ,,De politie kan niet overal zijn. Zelf moeten we ons aan de regels houden. Dan kunnen we weer terug naar het normale leven. Niet in een keer, maar stapje voor stapje.”

De toke de keda geldt nu vanaf 22.00 uur in de avond tot 4.30 uur in de ochtend. Horecagelegenheden en casino’s moeten uiterlijk om 21.00 uur de deuren sluiten. Dat geldt ook voor een truk’i pan, die vanaf 16.00 uur open mag. Het openbaar vervoer rijdt tot 22.00 uur.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. De avondklok gaat inderdaad weer naar 21:00 dus de horeca krijgt het weer moeilijk, werknemers uit de horeca worden onevenredig zwaar getroffen.

  Op zich is het onbegrijpelijk dat de horeca zo stil is, een groot deel van de hulp uit Nederland ging naar het betalen van ambtenaren dus ook om de grootverdieners hun gigantische salarissen te blijven garanderen.

  Het valt op de de VBC ook erg rustig is, willen ze niet meer voor hun leden opkomen? Of hebben ze de hoop opgegeven?

 2. Elke medaille en crisis heeft haar keerzijde
  en ontlokt niet zelden goedbedoelde
  adviezen van hen behept met zendingsdrang.
  Karnemelkdrankjes zijn fijn en vertrouwd voor hen
  met karnemelk armen die ook
  hier een plek betrachten,
  onder de zon.
  Fijn als zij een netwerk van
  Wiebe, Wierd, Woppe, Wubbe,
  Femke, Jetske, Tjitske en
  een hele trits van Tritske’s
  hebben om op terug te vallen.

 3. De vraag is wat is dit kabinet eigenlijk mee bezig, dezelfde dag nog deed Steven Martina nog een oproep aan Amerikanen om massaal deze kant op te komen. Volgens Martina heeft Curaçao, Corona onder controle.

 4. Prima die avondklok. Ook alcohol weer streng reguleren. Drink maar gemeente pils, sodawater, Virgin Cocktails
  [https://www.bing.com/search?q=virgin+cocktails+easy&form=ANNTH1&refig=5d222a1f22314387a10ef6a7268de17a&sp=1&qs=SC&pq=verging+coctails%2C+&sk=PRES1&sc=8-18&cvid=5d222a1f22314387a10ef6a7268de17a]

  alcohol vrij bier, sapjes, thee, koffie, melk en karnemelk (is zéér gezond, juist voor mensen die obesitas hebben)

  @Joseph S
  “Chanelleke bij DRR” ??

 5. Ondertussen konden we wel een week wachten voordat met vaccinatie werd gestart terwijl de vaccins al op het eiland waren.

 6. Ons Chanelleke bij DRR zou toch wel behoren te weten dat de Engelsen tot onze bondgenoten gerekend dienen te worden met haar immense ervaring en staat van dienst bij voornoemde instantie?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties