AntilliaansDagblad | Aruba: herstel luchtverkeer pas over vijf jaar

AAA heeft berekend dat het aantal vertrekkende passagiers dit jaar uitkomt rond de 37 procent, volgend jaar 52 procent, in 2022 ongeveer 68 procent, 84 procent in 2024 en 90 procent in 2025. | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – De vakbond voor het luchthavenpersoneel, STA, verzet zich met hand en tand tegen de aangekondigde massaontslagen op luchthaven Reina Beatrix. Volgens Aruba Airport Authority (AAA) is er geen keuze, omdat het herstel van het luchtverkeer en daarmee de inkomsten voor AAA, nog jaren op zich laat wachten.

Op basis van de nieuwste inzichten wordt verwacht dat AAA aan het einde van dit jaar kan rekenen op 37-40 procent van het aantal passagiers dat in de afgelopen jaren Aruba bezocht. Verschillende organisaties uit de luchtvaartindustrie, zoals ICAO (International Civil Aviation Organisation ), IATA (International Air Transport Association) en ACI (Airports Council International) schatten in dat de luchtvaart ten minste drie tot vier jaar nodig heeft om te herstellen.

AAA heeft berekend dat het aantal vertrekkende passagiers, de zogenaamde Revenue Generating Passengers dit jaar uitkomt rond de 37 procent, volgend jaar 52 procent, in 2022 ongeveer 68 procent, 84 procent in 2024 en 90 procent in 2025.

,,Elke dag zijn we in contact met onze partners in de luchtvaart en toerisme-industrie. Deze prognose is gebaseerd op de inzichten en informatie die we vandaag hebben. We weten dat de gevolgen van deze crisis nog jaren worden gevoeld. Hoeveel precies is moeilijk in te schatten. Daarom maken we elk kwartaal een actualisering van onze meerjarige prognose. We zullen ons uiterste best blijven doen om Aruba te helpen bij het broodnodige herstel”, aldus Joost Meijs, ceo van AAA.

Vanwege de sombere vooruitzichten heeft AAA een afvloeiingsplan opgesteld om afscheid te nemen van overtollig personeel. Hoewel een deel van de werknemers op de ontslaglijst tevreden is met de aangeboden ontslagvergoeding, verwacht AAA niet te ontkomen aan gedwongen ontslagen.

De vakbond zet echter de hakken in het zand. ,,De afgelopen jaren is er veel geld verdiend. Gezien de onzekere tijden vinden wij het niet meer dan redelijk dat mensen die hun baan kwijtraken genoeg geld meekrijgen om het een jaar of twee te kunnen redden.

Het aanbod van AAA vinden we veel te mager”, aldus voorzitter Diego de Cuba.
Minister Dangui Oduber, van Toerisme, Volksgezondheid en Sport heeft de partijen opgeroepen het hoofd koel te houden. Er is hem alles aan gelegen om een eventuele staking te voorkomen.

,,De luchthaven stevent af op een verlies van 100 miljoen florin voor dit jaar. Toch vragen we de directie om alles in het werk te stellen om gedwongen ontslagen te voorkomen. De luchthaven maakt gebruik van salarissubsidie en we gaan ervan uit dat de situatie gaandeweg beter wordt. Het is belangrijk voor Aruba om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AntilliaansDagblad | Aruba: herstel luchtverkeer pas over vijf jaar

  1. Dat is zeer knap van de AAA, zij weten nu al wanneer het coranavirus op z’n retour is en weten zelfs ook het tempo daarvan!

  2. Abraham Mossel

    En weer komen de luiaards vakbonds volks op naaiers niet met een oplossing, wat te denken om al die klaplopers die al jaren een baan thuis zitten of tweede job hebben gekregen van de vakbonden. De vakbonden moeten de door betaalde thuis zitters gewoon een bezem en een knipschaar geven om het eiland schoon te houden, nee hoor wat doen de vakbonden, ze geven de klaplopers gratis flesjes rum en polar bij de toko om zich lazerus en dronken te zuipen, dat zijn de ideeen van de vakbonden cq op naaiers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *