28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 05:15

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Afvalwater geloosd in Simpsonbaai

Afvalwater in Simpsonbaai

Philipsburg – Burgers blijven aangeven dat er een ‘zeer sterke rioolgeur’ komt van het afvalwater dat in de Simpson Bay Lagoon wordt gedumpt door Plaza Puerta del Sol. Dat meldt de Natuurstichting Sint Maarten.

,,In december hebben we de locatie al meerdere keren bezocht. We bemerkten iedere keer een zeer sterke rioolgeur en hebben zelfs rioolwater de lagune zien binnenkomen. We zagen kleine stukjes, mogelijk toiletpapier en uitwerpselen, uit de buis komen. We hebben de situatie uitgelegd aan de directie van de afvalwaterzuiveringsinstallatie, aangezien het rioolwater kennelijk uit hun systeem voortkomt”, legt Natuurstichting Sint Maarten uit.

De stichting raadde het management van de zuiveringsinstallatie aan om het dumpen van het afvalwater in de lagune direct te stoppen en in plaats daarvan rioolwagens in te zetten, totdat de situatie volledig is opgelost en het water 100 procent schoon is verklaard. Daarnaast is de situatie voorgelegd aan de VROMI-inspectie en is geadviseerd om deze activiteiten niet langer goed te keuren.

- Advertentie -

,,Een paar dagen later herhaalde de situatie zich, en we spraken opnieuw met de directie en legden uit dat ze rioolwagens moesten gebruiken totdat de zuiveringsinstallatie is getest. Helaas hebben we vorige week opnieuw ongezuiverd rioolwater geregistreerd dat afkomstig is van de Puerta del Sol-zuiveringsinstallatie”, aldus de stichting.

De natuurstichting heeft geen bewijs ontvangen dat de zuiveringsinstallatie is hersteld of dat het water binnen de normen van hun hindervergunning ‘schoon’ is getest. ,,Bovendien tonen de sterke rioolgeur, het vuile water met zichtbare stukjes toiletpapier, duidelijk aan dat deze zuiveringsinstallatie niet goed werkt en moet worden gestopt voordat er meer of onomkeerbare schade is aangericht”, vervolgt de stichting.

Het pompen van ongezuiverd rioolwater in het mariene milieu kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor omwonenden. Fecaal vervuild water kan daarnaast een enorme impact hebben op het milieu en het zeeleven, omdat een hoge toevoer van voedingsstoffen als gevolg van slechte rioolwaterzuivering algenbloei veroorzaakt. Algenbloei verhoogt de concurrentie om zuurstof, wat leidt tot een onbalans in het aquatische ecosysteem en verstikking van waterdieren zoals vissen en ander zeeleven, wat eindigt met dood en stinkend water.

Toevoer van hoge concentraties voedingsstoffen heeft ook een zeer grote impact op koraalriffen en is eigenlijk de belangrijkste oorzaak van wijdverbreide sterfte van koraalbedekking in het Caribisch gebied. Koraalriffen zijn de meest productieve en soortenrijke mariene ecosystemen, maar ook de meest nutriëntgevoelige.

- Advertisement -

Naast de ernstige negatieve gevolgen voor de gezondheid en het milieu, kan de geur van rioolwater tevens de toeristenindustrie ernstig schaden, aangezien de toeristen van het eiland momenteel eerst de sterke geur van rioolwater ervaren in plaats van te genieten van hun vakantie.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -