28 C
Willemstad
• woensdag 27 oktober 2021 09:13

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ADC 7 miljoen in de min

Landslaboratorium dringt aan op tariefsaanpassing | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) heeft in 2019 een verlies geleden van ruim 7 miljoen gulden. Dit blijkt uit het jaarverslag dat aan de Staten is aangeboden.

Hoewel dit voornamelijk te maken heeft met het overnemen van personeel van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), dat met ruim 22 procent is gegroeid van 180 naar 220 medewerkers, stelt het ADC dat een tariefsaanpassing van essentiële betekenis is voor de toekomstige financiële positie van het laboratorium.

,,De verslechtering van het eindresultaat (in 2018 belandde het laboratorium met bijna 3 miljoen gulden in de min, red.) is voor een belangrijk deel veroorzaakt door de verhoging in de directe personeelskosten als gevolg van de overname van het Sehos-lab-personeel, verhoogde onderzoekskosten veroorzaakt door de validatie van de nieuwe laboratoriumapparatuur en incidentele lasten die zijn gemaakt in het kader van de transitie gedurende het verslagjaar”, aldus het jaarverslag.

- Advertentie -

Deze incidentele eenmalige kosten bedragen circa 1,3 miljoen gulden en zijn gemaakt in voorbereiding op de overname van het ziekenhuislaboratorium. Maar, zo schrijft het ADC, met Liane Virginia-Cova als waarnemend-directeur: ,,De overname van het ziekenhuislaboratorium zal leiden tot extra inkomen voor het ADC.”

Dat is nodig, want in het jaarverslag staat ook dat er jarenlang sprake is van achterblijvende en niet-kostendekkende tarieven. Er lopen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) sinds 2015 officiële verzoeken om de tarieven van de afdelingen Pathologie en Medische Microbiologie aan te passen.

,,Tot nu toe echter zonder resultaat”, aldus het verslag. ,,Ook de volksgezondheidstaken worden tegen ADC-tarief uitgevoerd en zijn eveneens niet-kostendekkend.”

ADC spreekt de hoop uit dat de nieuwe Zorgautoriteit verandering hierin kan brengen. ,,Maar het tijdstip voor de instelling daarvan is op dit moment nog onzeker, gezien het feit dat het wetgevingstraject achterloopt bij de eerdere verwachtingen.”

- Advertisement -

Als Landslaboratorium en dus als publieke laboratoriuminstelling heeft ADC verschillende nijpende zaken bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) aangekaart, naast de tarievenkwestie bijvoorbeeld ook het specialistenbeleid van de SVB. ,,Deze dossiers zijn erg belangrijk voor de toekomstige financiële gezondheid van ADC”, wordt benadrukt.

Verder meldt het laboratorium dat de transitie van ADC, die in 2018 startte, nog niet helemaal is voltooid. ,,De transitie eindigt pas wanneer de nieuwbouw aanpalend aan het Curaçao Medical Center (CMC) wordt afgeleverd.”

En dan pas zal er een efficiëntere organisatie zijn ‘met extra inkomsten als gevolg van de samenwerking met het CMC, waardoor het operationele resultaat en de vermogenspositie zal verbeteren’. Zolang dit nieuwe lab er niet is, is de voormalige prikpost aan de Roodeweg het omgebouwde ziekenhuislaboratorium met technische koppeling tussen de systemen van het CMC en ADC.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -