25 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

AntilliaansDagblad | 2021 Begint zwart

Aqualectra CEO Darick Jonis met CFO Neysa Isenia: dit doet pijn | ParadiseFM

Willemstad – ,,Alweer?” ,,Nee, dit valt niet langer goed te praten.” ,,De eerste werkdag van het nieuwe jaar en het gaat alweer mis. Jullie moeten je schamen.” ,,Waarom leren jullie niet van je fouten? Hoe is dit mogelijk?”

Dat waren enkele van de boze reacties die gisteren op Facebook de revue passeerden nadat Curaçao weer – voor de vierde keer in 3,5 weken tijd – te maken had met een black-out. Omstreeks 14.20 uur viel op het hele eiland de stroom weg. Rond 20.00 uur was 70 procent van het eiland weer op het net aangesloten.

Al snel werd duidelijk dat het weer om fluctuaties van te hoge en te lage voltages op het stroomnet van Aqualectra ging, waardoor het systeem door het veiligheidsmechanisme werd uitgeschakeld. Het nutsbedrijf plaatste om 15.00 uur een korte verklaring op Facebook waarin werd medegedeeld dat er een black-out was ontstaan. ,,De technici van Aqualectra zijn druk bezig om de oorzaak van deze black-out te achterhalen en zodoende de stroomvoorziening te herstellen.”

Hierop werd door social media-gebruikers woedend gereageerd. ,,Jullie hebben het van Flow gewonnen”, zegt iemand. En een andere persoon: ,,Jullie kunnen net zo goed eerdere verklaringen gewoon kopiëren en plakken. Er is niets veranderd.” Andere personen reageren met: ,,Daar gaan we weer met dezelfde bla bla bla.” En: ,,Wat een grap.”

Omstreeks 16.30 uur begon Aqualectra aan een eerste poging om de productie-eenheden weer op te starten. ,,Terwijl ons team van technici het onderzoek voortzet om de oorzaak van deze black-out te achterhalen, zijn we op dit moment gereed voor de eerste poging om de stroomproductie-eenheden weer op te starten”, aldus de tweede verklaring van het nutsbedrijf op sociale media.

Hoewel het nutsbedrijf het gisteren sneller dan voorheen lukte de productie-eenheden weer op te starten, duurde het uren voor de meeste wijken weer van stroom waren voorzien.

Na de drie black-outs die in december vlak na elkaar in een week tijd plaatsvonden, gaf minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling de opdracht voor een onderzoek om de ‘root cause’ van de black-outs te achterhalen. Aqualectra-directeur Darick Jonis liet gisteren weten dat het onderzoek is afgerond en dat ‘hieruit bepaalde preliminaire conclusies naar voren zijn gekomen en hiervoor maatregelen zijn getroffen’.

,,We gaan nu verder met het onderzoek”, zei Jonis na de black-out van gisteren. ,,Want we zitten nu weer zonder stroom. Dat doet pijn. Onze oprechte excuses aan de gemeenschap hiervoor. De bevolking kan er zeker van zijn dat we met man en macht werken om het systeem zo snel mogelijk weer stabiel te krijgen. Dit is niet de manier waarop we het jaar wilden openen en dit is zeker niet de wijze waarop we de gemeenschap willen dienen.”

Minister Steven Martina liet gistermiddag, enkele seconden voor de black-out, tegenover deze krant weten dat hij hoopt volgende week een update te kunnen geven over het onderzoek dat in december bij Aqualectra is begonnen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

22 reacties

 1. Maak 50% van het salaris van de Aqualectra bestuurders afhankelijk van de stabiliteit van het netwerk. 1 island wide blackout in een jaar en die 50% wordt niet betaald.
  Wedden dat het net binnen een maand stabiel is?
  Het zou een motivatie kunnen zijn om “normaal” te functioneren, zelfs voor de staatsmonopolisten:
  Selicor; 3x niet aan het schema kunnen voldoen = korten op het bestuur.
  Haven 3x een schip vertragen = korten
  Aqualectra 3x niet kunnen leveren of meer dan 5% “lek verlies” hebben = korten
  En zo bij elke overheidsentiteit.
  Zou mooi zijn en gaat dus niet gebeuren het bestuur van die bedrijven bestaat uit Friends and family, waar het niet onmogelijk is dat ze ook een deel van hun beloning af moeten dragen voor hun benoeming.
  Of dat bij hun benoeming hoort dat ze andere Friends and family aan moeten stellen.
  Het gevolg is dat top-down incapabele mensen zitten, die ,zelfs als er een wil is, niet in staat zijn om de bedrijven efficiënt en economisch te runnen.
  En dit is in de breedte bekend.
  En dus zullen de black outs blijven en toe nemen. Het vuil zal lager blijven liggen enzovoort.
  Hopeloos

 2. Maak 50% van het salaris van de Aqualectra bestuurders afhankelijk van de stabiliteit van het netwerk. 1 island wide blackout in een jaar en die 50% wordt niet betaald.
  Wedden dat het net binnen een maand stabiel is?

 3. Ik blijf erbij, het is gewoon sabotage om curacrim te destabiliseren en je mag maar een keer raaien door welke politieke partij en door welke figuur.

  Abraham, Heb je ook de whatsap bericht gekregen die denk ik door MFK en PS losers nu wordt doorgestuurd waarbij de MFK criminelen de grote slachtoffers zijn van de PAR en aanhangers?

 4. En niemand binnen dit parlement of regering die zich drukmaakt over de ongelooflijke puinzooi aan vuilnis, waar overal ratten zich te goed doen.
  Wat een criminals zeg. Napoli is er niets bij.

 5. Schaamteloos dee mensen.
  Jonis en Martina zouden nog enigszins geloofwaardig kunnen zijn als ik zouden aftreden!
  Ook geen internet in onze wijk tot 12 u vanochtend!!

 6. @Abraham Mossel:

  I truly admire your faith in a toko filled with incompetent figures.

  Fact is the clowns do not even know how to provide an island with electricity whilst being paid royal salaries to do so.

  Partisanship has no bearing on the reality in this situation. It’s plain and simple incompetence. Nothing to do with your so-called : “sabotage”

  P.S. Let that sink in for awhile.

 7. Bij Nixon was het al ‘crisis a day keeps impeachment away’ en ook de opper-geitenneuker in Ankara weet dat niets zo zeer helpt bij nazionale eenheid: een gezamenlijke vijand of ramp.
  En wie kan dan als Redder in Nood, Vader (*lees ook Moeder, etc.) des Vaderlands, als enige voor een visionaire uitweg zorgen?

 8. Ik blijf erbij, het is gewoon sabotage om curacrim te destabiliseren en je mag maar een keer raaien door welke politieke partij en door welke figuur. Ik weet het al voor 100% zeker, MFK en de liliputter die net na 2 jaar in het hok te hebben gezeten vrij is , aankomend Pastor Gerrit de Raaf. sinds hij na twee vrij was is het gesodemieter ( stroomuitval ) begonnen en eerste klas LOSER Jonis zou dat toch moeten weten met al zijn niks noppes, BLO diploma’s.

 9. Jonis is voor Aqualectra wat Franklin Sluis is voor BPT, Leila Lasten (pushi miauw) voor CBCS is, Gilbert Mattina voor CMC is, en Geus voir UTS was.

  Allemaal hoogopgeleide laagvliegers die geen donder voor elkaar krijgen, miljoenensalarissen verdienen door een frienf, family of wipmaatje!

 10. “Maar *kennelijk* ontbreekt het bij Aqualectra aan de juiste kennis voor de eerste beginselen van energietechniek.”

  Het is niet *kennelijk* meer … het is een feit. No ifs, ands, or buts about it.

  De payasos van Gobierno & Sons & Friends B.V. are in it for one thing only : hun royale salarissen. Met hun hoofdpayaso Eugene die hun salarissen opkrikt tijdens de een economische crisis.

  Hun verantwoordelijkheden dragen en resultaten behalen are foreign talk. Never heard of it. Het is een total incompetent toko van patsers en airheads.

  P.S. Ben benieuwd of het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling hier iets aan gaat doen want als dat niet het geval is dan zou ik zeggen welcome to Haiti part deux.

 11. Boos | 5 januari 2021 om 06:49 |

  Ik denk dat je overeenkomsten naar resultaat bedoeld? Ik krijg nl de indruk dat al deze mensen zich wel degelijk zeer aan het inspannen zijn (zodra er zich een accuut probleem voordoet). Echter zonder de vereiste kennis, kwaliteit, periodiek onderhoud, blijft het resultaat natuurlijk dramatisch, ondanks alle goed bedoelde inspanningen. Derhalve, afrekenen op prestatie, hetgeen natuurlijk niet gaat gebeuren in dit land.

 12. Juan | 5 januari 2021 om 10:27 |
  Bij mij kwamen gedachten omtrent de handelwijze in Japan naar boven.

  Een simpel aftreden van de verantwoordelijken (directie, minister) lijkt me in dit geval een must. Maar dat is natuurlijk valse hoop. Er gaat niemand aftreden, en niemand wordt ter verantwoording geroepen, er gaat niets veranderen. Dat is de modus operandi in Curacao. De heersende machtsstructuren zijn van beton. Iedereen weet hoe het politieke spelletje gespeeld wordt, maar het wordt gedoogd. Het zit ingebakken in de volksaard.

 13. Opnieuw een herhaling van zetten!
  Jonis dekt zich alvast in door te zeggen dat het zomaar weer kan gebeuren!
  Wat een onzin, het hoeft niet te gebeuren als er maar de juiste maatregelen worden genomen. Maar kennelijk ontbreekt het bij Aqualectra aan de juiste kennis voor de eerste beginselen van energietechniek. Als monopolist dan ook nog de arrogantie hebben dat gebruikers die dit geklungel zat zijn en een eigen energievoorziening willen, het leven zuur te maken.
  Met welk recht kan een falend nutsbedrijf dit beleid continueren?

 14. misschien dat Marco Borsata na zijn hit “Rood” nu voor Curacao een vervolg hit “Zwart” kan maken.

  Het woord zwart is inmiddels discriminerend geworden..

 15. Na de drie black-outs die in december vlak na elkaar in een week tijd plaatsvonden, gaf minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling de opdracht voor een onderzoek om de ‘root cause’ van de black-outs te achterhalen. Aqualectra-directeur Darick Jonis liet gisteren weten dat het onderzoek is afgerond en dat ‘hieruit bepaalde preliminaire conclusies naar voren zijn gekomen en hiervoor maatregelen zijn getroffen’.
  Nee het bestuur is er nog. Denk echter niet dat opstappen van het bestuur verandering brengt. Een nieuw bestuur en toezicht gaat weer uit Friends and family bestaan net als bij celicor en de andere overheid nv’s en andere “begunstigde” bedrijven

 16. Word nu eens een keer tijd dat de salarissen en benefits van deze zwaar onderpresterende clowns van overheids nv’s en stichtingen worden gepubliceerd, inclusief CBCS.
  Als het misgaat, wordt de rekening doorgeschoven naar de bevolking en die mag weer bloeden voor de fouten die door deze clowns zijn gemaakt. Zie CBCS – girobank – Ennia.
  Verder, alle arbeidscontracten met deze clowns omzetten in inspannings-verplichting contracten met een laag basissalaris,

 17. Bij elke vorige blackout zei vrouwtje Isenia haar verantwoordelijkheid te zullen nemen.

  In ieder beschaafd land betekent dat ‘ik stap op’.

  Maar wat voor Neysa Isenia eigen verantwoordelijkheid nemen is, heeft ze wel bij Girobank laten zien waar ze het gehoorzame slaafje van Stephen Capella en zijn moeder was.

 18. Je haalt je nieuwe CFO – Neysa Isenia – uit de afvalbak van Girobank waar ze samen met Eric Garcia en Stephen Capella, als finance manager (!), 715 miljoen heeft laten verdwijnen en denkt dat ze bij Aqualectra wel gaat functioneren?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -