Antilliaans Dagblad | ‘Veiligheidsrisico’s bij Bopec te groot’

De situatie bij het bedrijf is ondertussen verder verslechterd | Antilliaans Dagblad

Kralendijk – De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt een last onder bestuursdwang (LOB) op aan Bonaire Petroleum Corporation nv (Bopec).Een aantal tanks en leidingen van het bedrijf moet op korte termijn worden leeggemaakt omdat de kans op lekkage toeneemt.

De ILT vindt het onacceptabel dat Bopec niet in staat blijkt om de aanwezige veiligheidsrisico’s weg te nemen en neemt nu zelf de benodigde maatregelen vanwege de risico’s voor de mensen en het milieu. De kosten worden later op het overslagbedrijf verhaald.

Tijdens inspecties, eind 2019, door de ILT, Rijkswaterstaat, Inspectie SZW en de brandweer, is vastgesteld dat alle benodigde verbeterprojecten van de afgelopen jaren door gebrek aan geld bij het Venezolaanse moederbedrijf zijn stilgevallen. In april 2020 zouden vervolginspecties plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus moesten deze inspecties worden geannuleerd.

De situatie bij het bedrijf is ondertussen verder verslechterd. Er zijn nog vijf tanks gevuld met stookolie, maar vanwege de slechte staat van de steigers kunnen schepen de olie niet laden of lossen. Het bedrijf meldde eind juli dat het drijvende dak van de grootste tank lek is. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat het dak bij hevige regenval volloopt met regenwater en zinkt. Een zinkend dak kan grote schade toebrengen aan de tankwand waardoor de inhoud naar buiten kan stromen.

De ILT vindt dat deze tank en vier andere tanks zo snel mogelijk leeggepompt moeten worden. Daarvoor moeten eerst twee lege maar al eerder gerenoveerde tanks worden gekeurd en getest. Met inzetten van bestuursdwang neemt de ILT het heft in eigen hand en zal zij opdracht geven voor het keuren en testen van de gerenoveerde tanks én voor het overpompen van de olie. De benodigde acties worden vooraf doorgesproken met Bopec om zoveel mogelijk gebruik te maken hun kennis en ervaring.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *