Antilliaans Dagblad | Tweetal zet moringa-bedrijf op

Ondernemers Christiaan Winkel en Joeri Oltheten: De olie wordt al bij 31 winkels verkocht en de export naar Bonaire is opgestart. | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Er zit potentieel in de export van moringa-olie van Curaçaose bodem. Dat stelt MAN-Statenlid Giselle Mc William.

Zij bezocht de jonge Curaçaose ondernemers Christiaan Winkel en Joeri Oltheten die olie extraheren uit deze ‘superfood’-boom. Dit gebeurt via het bedrijf Wawuya dat nu een jaar bestaat. Mensen kunnen de zaden van de moringaboom naar het bedrijf brengen en krijgen daar 20 gulden per kilo voor.

Dit levert dus ook inkomsten op voor mensen buiten het bedrijf, zo wordt beargumenteerd. De olie wordt al bij 31 winkels verkocht en de export naar Bonaire is opgestart. Op dit moment is door de twee ondernemers het proces gestart om een eigen moringaboomplantage te beginnen.

Niet alleen de bonen van de boom zijn bruikbaar, maar ook de bladeren zijn zowel rauw als gekookt eetbaar en bevatten veel vitamines, mineralen en eiwitten. Van het gedroogde blad kan bladpoeder gemaakt worden, dat in eten verwerkt kan worden.

Moringa-olie is goed voor huid en haar. Ook de bloemen van de moringa zijn eetbaar, en worden gebruikt om aromatische thee van te maken. Tot slot worden bast en wortels gebruikt in de ayurvedische geneeskunst.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “Antilliaans Dagblad | Tweetal zet moringa-bedrijf op

  1. Trots op Curaçao

    Wat een onzin. Op Bandabou is een bedrijf dat al jaren Moringa zaden verwerkt tot olie. Noooooit geweten zeker.

    Overigens weet je hoeveel zaden je moet hebben voor 1 kg. Die dingen wegen bijna niets! Je bent dagen bezig en dat voor Nafl 20. Goed bezig!

  2. Tico Martina

    Hmm dus binnenkort massale ilegale kap van de Moringa bomen? En wat een rommelige achtergrond. Hadden de heren niet even kunnen opruimen onder de kast?

  3. Een vaak horende klacht van de YDK is dat ze moeite hebben om als starter een lening of subsidie te krijgen. Als ik zie hoeveel initiatieven van Europese Nederlanders hier wel gesteund worden, denk ik dat een kern van waarheid in zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *