32 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 15:06

Laatste reacties

- Advertentie -

Antilliaans Dagblad | Rutte: Nederland onderhandelt niet

‘Er ligt een goed voorstel’ Aldus premier Mark Rutte in gesprek met politiek verslaggever John Samson | Foto: Suzanne Koelega

Den Haag – ,,Wij onderhandelen niet over ons voorstel”, zegt nu ook premier Mark Rutte (VVD) stellig.

,,Dit is een onverplicht voorstel. Men moet kijken wat men ermee doet. Nederland doet dit aanbod. We hoeven dat niet te doen, maar doen het natuurlijk wel. Ik snap dat het politiek ingewikkeld is op de eilanden, maar het is wel van belang natuurlijk om er een keer een ei over te leggen.”

Aldus Rutte, die tevens voorzitter is van de Rijksministerraad (RMR), in een verslag van Caribisch Netwerk. Sinds juli liggen de voorwaarden op tafel, maar zolang Curaçao, Aruba en Sint Maarten er niet mee instemmen of eraan voldoen, komt er geen geld. De eilanden vrezen dat hun autonomie en democratie worden uitgehold als ze instemmen met de Nederlandse voorwaarden.

- Advertentie -

In Den Haag wordt laconiek gereageerd op de ophef die op Aruba is ontstaan nadat duidelijk werd dat het eiland vijf maanden moet zien toe te komen met het geld dat bedoeld was voor drie maanden liquiditeitssteun.

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties legde gisteren desgevraagd aan verslaggever John Samson uit hoe het zit met die verandering: ,,Als je twee maanden niets doet, dan moet je niet vreemd opkijken als de voorwaarden veranderen. Alles schuift naar achteren door die twee maanden uitstel. Begin juli zei premier Wever-Croes dat we er in een week, hooguit twee, wel uit zouden zijn, maar nu zijn we twee maanden verder en ligt er nog geen akkoord.”

De toon van Aruba bleef de afgelopen maanden vriendelijk en diplomatiek naar Nederland toe. Aruba beschuldigt Knops er nu van de voorwaarden voor een derde tranche aan noodlening voor de tweede keer ‘op het laatste moment’ te hebben veranderd. Daardoor komt het eiland opnieuw in betalingsproblemen en zegt de regering extra geld te moeten lenen.

De Arubaanse Gevolmachtigde minister Guillfred Besaril in Den Haag: ,,We zijn het braafste jongetje van de klas en worden gestraft.” De boosheid straalt van hem af. ,,Ik ben blij dat ik niet aan de onderhandelingstafel zit. Ik ben diep teleurgesteld.” Hij zei niet boos te zijn op de betrokken ministers. ,,We weten allemaal dat de beslissingen niet door politici worden genomen, maar door topambtenaren. Als ik boos ben, is het op hen.”

- Advertisement -

Aruba probeert op de kapitaalmarkt een partij te vinden die het eiland geld wil lenen. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) meldde donderdagavond in een televisietoespraak dat zij een instantie heeft gevonden die ‘interesse’ zou hebben. Details ontbreken, zoals over de omvang en de voorwaarden waaronder de rente.
Staatssecretaris Knops geeft aan dat Aruba daarmee eerst groen licht nodig heeft van de Rijksministerraad. ,,Dat zal mogelijk ook consequenties hebben voor het voorwaardenpakket dat we al hadden liggen in juli. Als er extern geleend wordt, verandert het risicoprofiel tenslotte.”

De Nederlandse regering denkt dat het ‘nog weken’ gaat duren voordat de coronaleningen er uiteindelijk gaan komen. Of premier Rutte zelf hoop heeft dat Den Haag en de eilanden alsnog eruit zullen komen? vraagt Caribisch Netwerk. ,,Ik laat me niet uit in dat soort termen. We moeten gewoon besturen. Er ligt een goed voorstel.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. Goed zo Rutte! Laat deze egoïstische “entitled” hebberige opportunisten van Ministers lekker gaar koken.

    Laat hun bezottingen “voor” en na regeerperiode natrekken…en die van hun familieleden….

  2. Oeps, de Nederlandse mp is boos. Hij heeft er schoon genoeg van dat de regeringen van de z.g. autonome landen van het Koninkrijk Nederland constant zwart maken en stemming kweken en wel verwachten dat Nederland ze uit de shit helpt. Het bezoek van zijn collega aan Curaçao heeft duidelijk gemaakt waar dit toe leidt.
    Iedereen moet zijn knopen maar eens goed gaan tellen want als dit escaleert zijn de rapen gaar.

  3. Natuurlijk onderhandelt Rutte niet.Het is een schot voor open doel. Zeker in het geval van Ruggenaath is het al gebleken dat hij niet kan onderhandelen en niks besturen, “comadre in chief”. Hij was te laat begonnen met het zoeken naar een nieuwe operator voor de Isla raffinaderij en heeft het vervolgens voor 1$ dollar verkocht aan een onbetrouwbare Duitser. Hierdoor waren weer letterlijk honderden miljoenen verspild aan reserves van de rdk om duizenden werknemers te betalen zonder dat er enig bedrijfsacitivitiet was en is het energetisch keten op het eiland ontwricht omdat er geen lokaal geen fuel meer geproduceerd word. Met vehoging van de bezine- en energieprijzen als gevolg. Ohoh en dan ook 30 miljoen aan snoepwereldreisjes voor zijn vriendjes in de PMO met die stomme Duitser als resultaat. Wat een kapitaal destructie door deze incompetente figuur. Incompetence, disability proven. En vergeet ook niet de gemiste inkomsten van dit jaar als de raffinaderij gewoon open was gebleven. Doe maar jullie rekensom dus zeker 250 miljoen gulden is verloren gegaan door de verkeerde beslissingen van deze figuur. Geen wonder dus dat ze nu een enorme tekort hebben en dan moeten we weer de mooie verhalen/leugens aan horen van een mislukte pastoor. Hoe lang nog?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Commotie op Curaçao over salaris directeur Centrale Bank

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – In een kort videofragment dat rond gaat op social media op Curaçao wordt gezegd dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en...

PBC | Coronacijfers Curaçao 17 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op vrijdag 17 september zijn er 36 mensen uit isolatie gekomen. Daarnaast zijn er weer 50 mensen positief uit de PCR test gekomen en...

DH | Rigging, sail-making courses in Canada announced by CST

MARIGOT--Non-profit organisation Caribbean Sail Training (CST) announced that the Bosun School of the sail training vessel (STV) Picton Castle in Lunenburg, Nova Scotia, Canada, is organising two...

AntilliaansDagblad | Sleepboot in haven Bonaire gestationeerd

Kralendijk - Het openbaar lichaam Bonaire (OLB) gaat gebruik maken van sleepboten van Kompania di Tou Kòrsou (KTK) om het scheepvaartverkeer in de wateren rond het eiland...

AntilliaansDagblad | Leerlingenprotest tegen uniformregels op Aruba

Oranjestad - Bijna 1.000 van de 1.400 leerlingen op Colegio Arubano voerden gisteren actie tegen de nieuwe kledingvoorschriften. Ze kwamen allemaal in een wit of rood uniform...

AntilliaansDagblad | Maritieme sector wil ‘samen zakendoen’

Willemstad - ,,Individueel zijn we een druppel; samen zijn we de oceaan! Laten we zakendoen, samen.” Woorden die werden gesproken bij de gelegenheid van de eerste jaarlijkse algemene...
- Advertentie -