28 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 11:40

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...

Ingezonden | Curaçao op weg naar een dictatuur?

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Twaalf partijen melden zich voor verkiezingen Aruba

Oranjestad - Met het indienen van de kandidatenlijsten hebben twaalf politieke partijen officieel laten weten mee te willen doen aan de Statenverkiezingen van 25 juni. Vanwege corona...

AntilliaansDagblad | Méér ‘gratis’ graven nodig

Willemstad - Doordat er nu meer overledenen zijn als gevolg van corona en er door de crisis meer mensen zijn die geen geld hebben voor een begrafenis...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans Dagblad | ‘Nederland enige alternatief’

Antilliaans Dagblad | ‘Nederland enige alternatief’

Plan bedrijfsleven drijft wig in onderhandelingen | Nu.cw

Willemstad – Er is op dit moment geen alternatief voor financiële hulp dat tegelijkertijd duurzaam is, dan de optie die Nederland biedt.

Dat stelt Eugene Rhuggenaath (PAR) in een reactie naar de groep van ruim veertien belangenverenigingen in het bedrijfsleven die ervoor zouden willen kiezen direct gefinancierd te worden door Nederland om de coronagevolgen het hoofd te bieden.

En omdat besprekingen met Nederland daarom van groot belang zijn, is hij het niet eens met het voorstel van de belangenverenigingen waardoor er een tweespalt komt in de besprekingen met Nederland.

,,Het is onwenselijk dat een ander land zich met onze economie gaat bemoeien en bedrijven gaat financieren en investeringen doet, zonder visie ten aanzien van de ontwikkeling van ons land. Dit zal ons niet helpen om op een dag zelfredzaam (self sustainable) te zijn.”

Het gesprek met Nederland is bedoeld om tot een overeenkomst te komen die voldoet aan de Curaçaose wetgeving, democratische en parlementaire principes (budgetrecht), autonomie (bevoegdheden) en het feit dat Curaçao een eigen verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van de sociaaleconomische ontwikkeling. ,,Dat is onze verantwoordelijkheid als land, samen met de publieke en private sector”, aldus Rhuggenaath.

De premier geeft als voorbeeld van hoe die tweespalt zich kan ontwikkelen, de Nederlandse steun die nu via het Rode Kruis loopt, terwijl er al een eigen organisatie ‘in place’ was, namelijk de Voedselbank.

,,Het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) maakte een plan van aanpak binnen het bestaande systeem, met assistentie in fasen, van noodsteun met voedselpakketten naar het empoweren van mensen om zelfredzaam te worden. Dit is aan Nederland gepresenteerd, maar er is niets mee gedaan. Er is niet samengewerkt, er zijn geen gegevens uitgewisseld en we hebben een vertegenwoordiger van Nederland gezien (Raymond Knops, red.) die pakketten is gaan uitdelen in onze wijken”, zo klinkt wrang.

Hij kan zich niet voorstellen dat de groep van veertien voor een dergelijke aanpak kiest, waarbij visie en maatschappelijke inbedding ontbreken.
Rhuggenaath wil graag tot een akkoord komen met Nederland over de voortgang en mogelijk zelfs vergroting van de financiële steun. Hij vindt duurzame samenwerking belangrijk waarbij ook reorganisatie en modernisering plaatsvindt van het investeringsklimaat en een structureel investeringsprogramma kan worden opgezet.

,,Dat is mogelijk als Nederland ook oor heeft naar de inhoud van wat wij bij verschillende gelegenheden naar voren hebben gebracht en de aandachtspunten van de Raad van Advies (RvA).”

Dat neemt niet weg dat hij het eens is met de groep over het feit dat de steun zoals die tot nu toe gegeven is met hulp van Nederland, onvoldoende is geweest en dat er nieuwe regelingen nodig zijn om de werkgelegenheid te behouden zoals de arbeidstijdverkorting (ATV) en andere subsidies waarmee bedrijven andere kosten kunnen blijven dragen zoals de huur en utiliteitsrekening.

De wetgeving rond de ATV is zo goed als rond en het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) is bezig met het voorstel voor het instellen van een ‘garantiefonds financiering ondernemingen’ en een regeling Tegenmoetkoming Vaste Lasten (LTV).

De premier eindigt zijn brief naar de veertien belangenverenigingen met te stellen dat ‘het beter was geweest als’ het bedrijfsleven de samenwerking had gezocht met de regering om sterker te staan ten opzichte van Nederland. ,,Onze boodschap aan Nederland moet er een zijn vanuit een potentieel en niet vanuit een zwakte en wanhoop.”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

 1. Visie, zelfredzaamheid, verantwoordelijkheid, Parlementaire principes, eigen organisatie in place. Zomaar wat kernwoorden uit het gebazel van dit broekemannetje die zich minister (dienaar) president (hoofd) van rotsje Curacau noemt. Al deze kernwoorden zijn gebakken lucht. GEEN van deze figuren uit het rariteiten kabinet alsmede de oppositie hebben enige visie, verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid, principes laten zien. De zogenaamde eigen organisatie waar Billie Naatje het over heeft kon en kan door interne en externe tegenwerking niet zelfstandig de bevolking voeden. Dit miserabel ventje en zijn billemaatje grootmuil Martina proberen van alles om te voorkomen dat er een doorlichting gaat gebeuren van de puinhopen van 27 jaar PAR en 49 jaar MAN.

 2. “Onze boodschap aan Nederland moet er een zijn vanuit een potentieel en niet vanuit een zwakte en wanhoop.”
  Als hij dit meent en geen onderdeel is van de fonzy beat show, dan heeft hij geen grip op de realiteit. Gobermento and sons hebben de volledige economie en potenties om zeep geholpen en is er alleen maar een zwakte bod over.
  Een van de spreekwoorden die ze hier ook niet kennen : ” met stroop vang je meer vliegen dan met azijn”.
  De acties van gobermento and sons zijn meer van een chiwawa die grommend en keffent de etensbak van een Boerboel probeert te claimen. “Onze boodschap aan Nederland moet er een zijn vanuit een potentieel en niet vanuit een zwakte en wanhoop.”

 3. De premier eindigt zijn brief naar de veertien belangenverenigingen met te stellen dat ‘het beter was geweest als’ het bedrijfsleven de samenwerking had gezocht met de regering om sterker te staan ten opzichte van Nederland. ,,Onze boodschap aan Nederland moet er een zijn vanuit een potentieel en niet vanuit een zwakte en wanhoop.”

  Goed te lezen dat het bedrijfsleven onze kennedy jr. irriteert, want dat gevoel is geheel wederzijds. Deze regering doet niets, noch voor het volk, noch voor het bedrijfsleven. Geen daadkracht, geen visie, niets. Louter het beschermen van de autonomie, lees de beerput.

 4. wanneer gaat ruggenaath bij aqualectra ingrijpen? Bij SVB, al die andere overheids instellingen met hun overbetaalde medewerkers en directie leden? Bij HNO met een overbetaalde directie zonder ziekenhuis ervaring? Welke concrete resultaten heeft de regering ruggenaath geboekt afgezien de aanstellingen van Vanessa Gijsbertha en Chanel Thijssen?!

 5. Deze man presteert het zelfs om Nederland de les te lezen en in een dubieus daglicht te plaatsen doordat deze de bevolking in leven houdt.
  En waarom: door de wijze waarop Nederland de voedselhulp inricht en financiële middelen ter beschikking stelt kan deze figuur alsmede zijn collega ambtenaren daar geen grip op krijgen. Eindelijk wordt geld besteed waarvoor het ter beschikking voor is gesteld. Hoe zit het ook nog maar met de NOW regeling?? Rhuggenaath, realiseer u dat er geen enkel vertrouwen meer is en Nederland daarnaar handelt.

  Heer Knops, maak uw borst maar nat. Als er bij het kruisje getekend is en Nederland projecten gaat opstarten zal u wekelijks de les gelezen worden en in een dubieus daglicht geplaatst worden, zoals nu met de voedselhulp gebeurt. Daarnaast realiseer u dat de ministeriele tentakels ook in het ambtenaren apparaat zijn doorgedrongen. Ga ervan uit dat er stoorzenders zullen blijven.

  Je mag het niet zeggen en Nederland zal het zeker niet willen maar gedachte van een verse nieuwe start na puinruimen kan het land en de bevolking er wel eens sneller bovenop helpen dan CHE regeling met onze regering op de achtergrond.
  Op basis van het niet voldoen aan de afspraken van de 2e tranche de 3e tranche niet honoreren en we zijn er binnen 2 manden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties