27 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 06:50

PB | State Secretary Knops arrives on Saba

SABA—Caretaker State Secretary of Home Affairs and Kingdom Relations Raymond Knops arrived on Monday afternoon May 17 for a short visit. Present at the airport to receive the...

RTL | Tentoonstelling Slavernij in Rijksmuseum geeft slaven hun naam terug

Live op televisie en met koning Willem-Alexander als eregast opent vandaag de bijzondere tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. Over mensen die moesten leven in slavernij, zij die...

NTR | Financiële hulp aan Sint-Maarten opnieuw gestopt, ‘ongepast besluit van Nederland’

John Samson DEN HAAG – Voor de tweede keer in een korte tijd draait Nederland de geldkraan dicht voor de noodleidende Sint-Maarten. Premier Jacobs vindt dat Den Haag...

DH | Frans Richardson’s bribery case set for September 30

PHILIPSBURG--Former Member of Parliament (MP) Frans Richardson is facing charges of bribery in the so-called “Aquamarine” investigation into alleged wrongdoings in Bureau Telecommunication and Post (BTP). The criminal...

Ingezonden | Ondernemen is vooruit kijken

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Premier Silveria Jacobs: Knops handelt zonder mandaat’

Philipsburg - Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties handelt zonder mandaat door de verleende liquiditeitssteun aan Sint Maarten op te schorten en is daardoor dus...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Impact Covid-19 nog niet zichtbaar’

HomeMediaAntilliaansDagblad | ‘Impact Covid-19 nog niet zichtbaar’

Doornbosch: Veel onzekerheid over gevolgen crisis op balans financiële instellingen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De kapitaal- en liquiditeitspositie van financiële instellingen is ‘vooralsnog stabiel gebleven’, zo blijkt uit een recente doorlichting van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Maar er bestaat ook ‘veel onzekerheid’ en ook is sprake van toegenomen risico’s in verband met Covid-19. Dat bevestigt CBCS-president Richard Doornbosch tegenover het Antilliaans Dagblad, die hiermee voorzichtig wil wijzen op de mogelijke consequenties van de crisis.

Afgelopen maand is onderzoek gedaan naar de financiële gezondheid van de financiële sector in de monetaire unie (Curaçao en Sint Maarten). Dat betreft onder meer commerciële banken, spaar- en kredietcoöperaties, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.

Het onderzoek vond plaats in samenwerking met deskundigen van het IMF in Washington, waar de CBCS-topman nog veel contacten heeft in verband met zijn vorige betrekking.

De Covid-19-pandemie alsmede de vergaande restrictieve maatregelen die de overheden sindsdien hebben getroffen en de crisis die dit heeft veroorzaakt, hebben een ‘grote impact op gezinnen en ondernemingen’. Zoiets kan dan vaak ook zijn weerslag hebben op financiële instellingen, licht de president toe.

Uit de doorlichting is gebleken dat op dit moment de financiële sector van Curaçao en Sint Maarten over voldoende middelen beschikt, zowel qua eigen vermogen als qua liquide middelen.

Er heerst echter ook onzekerheid en bezorgdheid als gevolg van de coronacrisis. ,,Hoe lang gaat deze crisis nog duren? Wat betekent het voor de economie en het toerisme? En, moeten er extra voorzieningen worden getroffen?”

De toezichthouder van de financiële instellingen zit er naar eigen zeggen bovenop. Dat valt samen met de prioriteiten die Doornbosch zichzelf en de CBCS heeft opgelegd: het aanscherpen van het toezicht op de financiële sector. Een andere prioriteit is de aanpak van probleeminstellingen als Girobank en verzekeraar Ennia.

De president heeft zich verder tot doel gesteld om de beide regeringen, in Willemstad en Philipsburg, daar waar kan bij te staan met advies in deze Covid-19-crisis, alsmede om de interne governance bij de Centrale Bank te verbeteren.

De reorganisatie en herijking van functies binnen de CBCS, de reden waarom nu afscheid wordt genomen van circa vijftien medewerkers, was overigens al in 2018 in gang gezet. Doornbosch zelf trad in augustus 2020 aan. Verdergaande digitalisering en extra specifieke vereisten maken dat de Centrale Bank ‘ander soort werknemers’ nodig heeft; minder administratief, maar meer gericht op specialisaties als risk en bijvoorbeeld ICT (informatiecommunicatietechnologie).

Daardoor zijn sommige personeelsleden ‘boven formatief’ geraakt. Ze zijn zeker niet op staande voet ontslagen, benadrukt de president. Het is wel zo dat de ‘best practices’ leren dat in dit soort situaties bij een instelling als de CBCS het werk aan kritieke systemen direct dient te worden neergelegd. Doornbosch spreekt verder lovend over de circa 200 CBCS-medewerkers, die hij ‘keihard werkend, deskundig en professioneel’ noemt.

De Centrale Bank is voornemens binnenkort naar buiten te treden met meer informatie over de toestand waarin de financiële sector zich in verband met de coronacrisis bevindt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties