31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | Hulp voor kinderen met autisme

HomeMediaAntilliaans Dagblad | Hulp voor kinderen met autisme
Motto van UC is: leer de omgeving zich aan te passen aan het kind door meer kennis en begrip over aandoeningen als ADHD en autisme. | Dulce Koopman

Willemstad – Curaçao heeft een nieuw huiswerkbegeleidingsinstituut. Untangled Curaçao is opgericht door Sue Ann Thuis-Hudson. Met haar ‘ontwikkelingscentrum’ biedt zij uitgebreide hulp aan kinderen met concentratieproblemen.

Een van de noviteiten is dat UC een concept heeft ontwikkeld om overprikkeling te behandelen. Deze week vond de aankondiging plaats in landhuis Groot Davelaar. Daar kregen scholen, opvangcentra, psychologen, therapeuten, huisartsen en ouders informatie over de behandelingsmogelijkheden.

Aan het woord kwamen oprichter Thuis- Hudson en orthopedagoge Yanieck Abdoelrahman, tevens oprichter van Grow with me Orthopedagogie. Overprikkeling kan grote gevolgen hebben voor de omgang met kinderen, aldus Thuis-Hudson. Veel ouders weten niet wat ze met hun kind aan moeten, omdat het voortdurend afgeleid is en druk.

,,Met sociale media is het voor tieners moeilijk om zich te concentreren op school en om huiswerk te maken.”

Thuis-Hudson is trainer en ontwikkelingsmanager en heeft zelf een kind met ADHD. Zij ervoer hoe lastig het is voor de buitenwereld om om te gaan met kinderen met bijvoorbeeld ADHD, ADD of Asperger.

,,Er bestaat een misverstand dat deze kinderen nog wel gaan veranderen, dat ze ooit wel een keer rustig of normaal zullen worden.” Dat is niet het geval, zegt ze. ,,Deze condities kunnen beschouwd worden als een aandoening als diabetes bijvoorbeeld. Het gaat niet over. Mijn kind kan niet stilzitten en zal dat nooit kunnen.”

Motto van UC is: leer de omgeving zich aan te passen aan het kind door meer kennis en begrip over aandoeningen als ADHD en autisme. Meer begrip kan ook meehelpen aan een betere integratie voor deze kinderen. Thuis-Hudson:

,,Ze hoeven niet per se naar speciaal onderwijs als we weten hoe we als ouders, onderwijzers en medeleerlingen met ze moeten omgaan.”

Om deze groep kinderen optimaal te laten functioneren biedt UC een scala aan therapieën, die in oktober van start gaan op een nog nader te bepalen locatie, aldus de oprichter. Omdat de locatie nog moet worden ingericht, is Thuis-Hudson volop bezig met de voorbereidingen.

,,De rustruimtes worden prikkelarm. De kinderen zullen op sokken lopen en luisteren naar rustgevende natuurgeluiden. In een speciale ruimte worden yogaoefeningen gedaan. Als ze dan tot rust zijn gekomen dan gaan we huiswerk maken.”

UC werkt samen met een scala aan deskundigen. Zo zal een diëtiste adviseren over voeding die het kind ten goede komt, en zal een sportleraar oefeningen met ze doen.

Bron: Antilliaans Dagblad van 15 augustus 2020

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Autisme, de uitdagingen van een raadselachtige stoornis. Deze ziekte kan ouders, docenten, verzorgers, familieleden etc. gewoon op een dwaalspoor brengen. Er was een patiënt die begon bepaalde andere raadselachtige gedragingen te vertonen. Bijvoorbeeld, in plaats van normaal met zijn speelgoed te spelen, liet hij alleen steeds weer de wieltjes ronddraaien. Hij ontwikkelde een ongewone belangstelling voor vloeistoffen en greep elke gelegenheid aan om ze uit te gieten. Samen met zijn voorliefde voor klimmen leidde dit tot menige hachelijke situatie en zijn moeder stond heel wat doodsangsten uit.
    Alsof het niet genoeg was, het zorgwekkendste van alles was nog dat hij zich niet bewust was van mensen, vaak dwars door hen (mensen) heen leek te kijken(met een vreemde blik in zijn ogen) alsof zij er niet waren. Het werd erger en tegen de tijd dat hij twee jaar was, praatte hij helemaal niet meer. Een groot deel van de tijd deed hij niets anders dan heen en weer schommelen en hij begon verschrikkelijke woedeaanvallen te krijgen, vaak om voor zijn ouders en andere artsen onbegrijpelijke redenen. Verbijsterd begonnen zij een verklaring voor zijn gedrag te zoeken zonder resultaat. Er rezen vreemde vrage zoals; Wat is er aan de hand met Christopher? Is hij verwend, verwaarloosd, achterlijk of schizofreen? Nee, Christopher is een van de vele die lijden aan autisme. Ja, Chris lijdt aan autisme. Autisme is een hersenstoornis waarbij sociaal gedrag, communicatievaardigheden en denkvermogen zich niet normaal ontwikkelen. Het is van invloed op de manier waarop zintuiglijke prikkels worden verwerkt, zodat mensen met autisme op sommige gewaarwordingen (dus zoals wat zij zien, horen, ruiken, etcétera)bij de een té sterk reageren en op andere té zwak. Sommigen (met autisme) hebben een hekel hebben aan bijv. knuffelen, zij vermijden oogcontact en zij gebruiken mensen alsof zij (mensen) gereedschappen zijn, en ze zijn ook onbewust van activiteiten om hen heen. Vreemd hè! Zijn of haar gedrag wordt dus beschouwd als een emotionele vervreemding bij een anderszins normaal kind beschouwd. Het grootbrengen van zo’n kind vereist ook enorm veel van de ouders, want er er komen hevige, pijnlijke, angstaanjagende gevoelens om de hoek kijken, maar ook echtscheidingen komen soms aan de beurt daar de communicatie in het algemeen, (ouders vs ouders, ouders vs kind(eren), enorm gestoord kan worden. Als wij deze personen in de gemeenschap dus aanvaarden, dan zal vermeden worden vermeden dat zij de last van hun gezin onnadenkend verzwaren. Zo kunnen wij allemaal een rol spelen bij het voldoen aan de uitdagingen van autisme, en het zal een aanmoediging en ondersteuning zijn voor deze terneergeslagen personen. En het geeft ons een heerlijk, een dankbaar en een warm gevoel dat wij iets positiefs voor onze medemens hebben gedaan.

  2. Probleem op Curacao is dat een kind met autisme niet sociaal geaccepteerd wordt. Door het van zogenaamd “normaal” afwijkende gedrag.
    Dat betekent dat de volwassenen het kind afwijzen, want het “gedraagt” zich niet en hun eigen kinderen bij het kind met autisme weghouden. Dan is het moeilijk vriendjes maken en vereenzaamt het kind ook nog es.
    Er is nog een lange weg te gaan.
    Veel succes met jullie inspanningen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties