28 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 12:40

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...

Ingezonden | Curaçao op weg naar een dictatuur?

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Twaalf partijen melden zich voor verkiezingen Aruba

Oranjestad - Met het indienen van de kandidatenlijsten hebben twaalf politieke partijen officieel laten weten mee te willen doen aan de Statenverkiezingen van 25 juni. Vanwege corona...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaansDagblad | Electieve operaties CMC on hold

AntilliaansDagblad | Electieve operaties CMC on hold

álle electieve operaties | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Met ingang van vandaag worden alle electieve operaties bij het Curaçao Medical Center (CMC) geannuleerd, ofwel uitgesteld. Dat heeft waarnemend directeur van het CMC, Gilbert Martina, gisteren op de dag van het eenjarig bestaan van het ziekenhuis, tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Martina deed een dringend beroep op de regering van Curaçao om strengere maatregelen te introduceren om de pandemie, die nu ook op Curaçao ergere vormen begint aan te nemen, in te dammen.

De afgelopen dagen worden steeds grotere aantallen besmettingen geregistreerd en ook het ziekenhuispersoneel wordt niet gespaard; er zijn nu 40 werknemers van CMC besmet met het coronavirus.

De meeste besmettingen onder het personeel concentreren zich op drie afdelingen: de acute opnameafdeling, de spoedafdeling en de verpleegafdeling B1. De oorzaak voor de besmettingen wordt nog onderzocht, maar één reden is te herleiden naar een patiënt die bij opname negatief heeft getest op het virus, maar later alsnog positief is gebleken. Hoewel het personeel de nodige voorzorgsmaatregelen heeft getroffen, zijn verschillende werknemers hierdoor toch blootgesteld aan het virus en hiermee besmet geraakt, vertelde Martina.

Vorige week maakte het CMC bekend dat enkele electieve operaties worden geannuleerd, maar sinds vandaag gaat het om álle electieve operaties.

,,Zo kunnen we het aantal patiënten dat in het ziekenhuis wordt opgenomen, verminderen. We hebben door de besmette personeelsleden immers minder handen beschikbaar om zorg in het ziekenhuis te verlenen. Ook een kwart van de ziekenhuisbedden is door een gebrek aan personeel geblokkeerd”, aldus de waarnemend directeur van het CMC.

De afspraken bij de poliklinieken gaan wel gewoon door.

Er is aan Nederland versterking gevraagd en ondertussen is vanuit Sint Eustatius en Bonaire afgelopen zaterdag wat verplegend personeel gearriveerd. Ook het medisch team uit de Verenigde Staten zorgt voor versterking en op de lokale markt wordt verder gezocht naar verzorgend personeel.

,,De tijd is aangebroken dat de regering van Curaçao strengere maatregelen gaat treffen. Het aantal gevallen neemt nu aanzienlijk toe en om te voorkomen dat de pandemie hier blijft groeien, zijn strengere maatregelen nu vereist. We moeten niet vergeten dat we hier op Curaçao maar één algemeen ziekenhuis hebben; het is niet zoals in Nederland of in de VS dat er meerdere ziekenhuizen zijn. Vergeet ook niet dat alle landen nu zelf al het verzorgend personeel dat ze hebben, nodig hebben. We kunnen niet gemakkelijk zomaar hulp uit andere landen krijgen”, gaf Martina aan, die benadrukte dat een toename in het aantal ziekenhuisopnames ‘een enorme druk legt op de mankracht’.

Bij het ziekenhuis gelden de nodige voorzorgsmaatregelen; bij bezoek aan het CMC is een mondkapje vereist en moet de nodige afstand worden bewaard. Verder moet een patiënt aan de afdeling doorgeven wie hem of haar mag bezoeken en moet hiervoor een formulier worden ingevuld.

,,Wie had een jaar geleden gedacht toen we de overgang naar het ziekenhuis met omhelzingen en zoenen vierden, dat diezelfde omhelzingen en zoenen nu, een jaar later niet mogelijk zijn”, zei Martina, die stilstond bij de harde realiteit van de pandemie.

Door Covid-19 heeft het jonge ziekenhuis, dat in het eerste jaar al geconfronteerd werd met de nodige kinderziektes, met nóg meer uitdagingen te maken gehad.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Martina toch, het ziekenhuis bestaat 1 jaar en nog geen tijd gehad het personeel een cursusje hygiëne en virusbescherming te laten volgen ??.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties