25.5 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...

FD | ‘Nederland moet zich meer bemoeien met voormalige Antillen’

Vasco van der Boon Cor de Horde | Financieel Dagblad Nederland moet meer bevoegdheden krijgen om de corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk — de voormalige...

PBC | Nieuw bewijs over Natalee’s verdwijning was adembenemend, maar bleek uiteindelijk fake

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De Amerikaanse advocaat en televisiepresentator/journalist Greta van Susteren is misleid en heeft valse informatie gekregen in de zaak Natalee Holloway. Dat valt op te...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Electieve operaties CMC on hold

álle electieve operaties | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Met ingang van vandaag worden alle electieve operaties bij het Curaçao Medical Center (CMC) geannuleerd, ofwel uitgesteld. Dat heeft waarnemend directeur van het CMC, Gilbert Martina, gisteren op de dag van het eenjarig bestaan van het ziekenhuis, tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Martina deed een dringend beroep op de regering van Curaçao om strengere maatregelen te introduceren om de pandemie, die nu ook op Curaçao ergere vormen begint aan te nemen, in te dammen.

De afgelopen dagen worden steeds grotere aantallen besmettingen geregistreerd en ook het ziekenhuispersoneel wordt niet gespaard; er zijn nu 40 werknemers van CMC besmet met het coronavirus.

De meeste besmettingen onder het personeel concentreren zich op drie afdelingen: de acute opnameafdeling, de spoedafdeling en de verpleegafdeling B1. De oorzaak voor de besmettingen wordt nog onderzocht, maar één reden is te herleiden naar een patiënt die bij opname negatief heeft getest op het virus, maar later alsnog positief is gebleken. Hoewel het personeel de nodige voorzorgsmaatregelen heeft getroffen, zijn verschillende werknemers hierdoor toch blootgesteld aan het virus en hiermee besmet geraakt, vertelde Martina.

Vorige week maakte het CMC bekend dat enkele electieve operaties worden geannuleerd, maar sinds vandaag gaat het om álle electieve operaties.

,,Zo kunnen we het aantal patiënten dat in het ziekenhuis wordt opgenomen, verminderen. We hebben door de besmette personeelsleden immers minder handen beschikbaar om zorg in het ziekenhuis te verlenen. Ook een kwart van de ziekenhuisbedden is door een gebrek aan personeel geblokkeerd”, aldus de waarnemend directeur van het CMC.

De afspraken bij de poliklinieken gaan wel gewoon door.

Er is aan Nederland versterking gevraagd en ondertussen is vanuit Sint Eustatius en Bonaire afgelopen zaterdag wat verplegend personeel gearriveerd. Ook het medisch team uit de Verenigde Staten zorgt voor versterking en op de lokale markt wordt verder gezocht naar verzorgend personeel.

,,De tijd is aangebroken dat de regering van Curaçao strengere maatregelen gaat treffen. Het aantal gevallen neemt nu aanzienlijk toe en om te voorkomen dat de pandemie hier blijft groeien, zijn strengere maatregelen nu vereist. We moeten niet vergeten dat we hier op Curaçao maar één algemeen ziekenhuis hebben; het is niet zoals in Nederland of in de VS dat er meerdere ziekenhuizen zijn. Vergeet ook niet dat alle landen nu zelf al het verzorgend personeel dat ze hebben, nodig hebben. We kunnen niet gemakkelijk zomaar hulp uit andere landen krijgen”, gaf Martina aan, die benadrukte dat een toename in het aantal ziekenhuisopnames ‘een enorme druk legt op de mankracht’.

Bij het ziekenhuis gelden de nodige voorzorgsmaatregelen; bij bezoek aan het CMC is een mondkapje vereist en moet de nodige afstand worden bewaard. Verder moet een patiënt aan de afdeling doorgeven wie hem of haar mag bezoeken en moet hiervoor een formulier worden ingevuld.

,,Wie had een jaar geleden gedacht toen we de overgang naar het ziekenhuis met omhelzingen en zoenen vierden, dat diezelfde omhelzingen en zoenen nu, een jaar later niet mogelijk zijn”, zei Martina, die stilstond bij de harde realiteit van de pandemie.

Door Covid-19 heeft het jonge ziekenhuis, dat in het eerste jaar al geconfronteerd werd met de nodige kinderziektes, met nóg meer uitdagingen te maken gehad.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Martina toch, het ziekenhuis bestaat 1 jaar en nog geen tijd gehad het personeel een cursusje hygiëne en virusbescherming te laten volgen ??.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -