27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 21:28

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Electieve operaties CMC on hold

álle electieve operaties | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Met ingang van vandaag worden alle electieve operaties bij het Curaçao Medical Center (CMC) geannuleerd, ofwel uitgesteld. Dat heeft waarnemend directeur van het CMC, Gilbert Martina, gisteren op de dag van het eenjarig bestaan van het ziekenhuis, tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Martina deed een dringend beroep op de regering van Curaçao om strengere maatregelen te introduceren om de pandemie, die nu ook op Curaçao ergere vormen begint aan te nemen, in te dammen.

De afgelopen dagen worden steeds grotere aantallen besmettingen geregistreerd en ook het ziekenhuispersoneel wordt niet gespaard; er zijn nu 40 werknemers van CMC besmet met het coronavirus.

De meeste besmettingen onder het personeel concentreren zich op drie afdelingen: de acute opnameafdeling, de spoedafdeling en de verpleegafdeling B1. De oorzaak voor de besmettingen wordt nog onderzocht, maar één reden is te herleiden naar een patiënt die bij opname negatief heeft getest op het virus, maar later alsnog positief is gebleken. Hoewel het personeel de nodige voorzorgsmaatregelen heeft getroffen, zijn verschillende werknemers hierdoor toch blootgesteld aan het virus en hiermee besmet geraakt, vertelde Martina.

- Advertentie -

Vorige week maakte het CMC bekend dat enkele electieve operaties worden geannuleerd, maar sinds vandaag gaat het om álle electieve operaties.

,,Zo kunnen we het aantal patiënten dat in het ziekenhuis wordt opgenomen, verminderen. We hebben door de besmette personeelsleden immers minder handen beschikbaar om zorg in het ziekenhuis te verlenen. Ook een kwart van de ziekenhuisbedden is door een gebrek aan personeel geblokkeerd”, aldus de waarnemend directeur van het CMC.

De afspraken bij de poliklinieken gaan wel gewoon door.

Er is aan Nederland versterking gevraagd en ondertussen is vanuit Sint Eustatius en Bonaire afgelopen zaterdag wat verplegend personeel gearriveerd. Ook het medisch team uit de Verenigde Staten zorgt voor versterking en op de lokale markt wordt verder gezocht naar verzorgend personeel.

- Advertisement -

,,De tijd is aangebroken dat de regering van Curaçao strengere maatregelen gaat treffen. Het aantal gevallen neemt nu aanzienlijk toe en om te voorkomen dat de pandemie hier blijft groeien, zijn strengere maatregelen nu vereist. We moeten niet vergeten dat we hier op Curaçao maar één algemeen ziekenhuis hebben; het is niet zoals in Nederland of in de VS dat er meerdere ziekenhuizen zijn. Vergeet ook niet dat alle landen nu zelf al het verzorgend personeel dat ze hebben, nodig hebben. We kunnen niet gemakkelijk zomaar hulp uit andere landen krijgen”, gaf Martina aan, die benadrukte dat een toename in het aantal ziekenhuisopnames ‘een enorme druk legt op de mankracht’.

Bij het ziekenhuis gelden de nodige voorzorgsmaatregelen; bij bezoek aan het CMC is een mondkapje vereist en moet de nodige afstand worden bewaard. Verder moet een patiënt aan de afdeling doorgeven wie hem of haar mag bezoeken en moet hiervoor een formulier worden ingevuld.

,,Wie had een jaar geleden gedacht toen we de overgang naar het ziekenhuis met omhelzingen en zoenen vierden, dat diezelfde omhelzingen en zoenen nu, een jaar later niet mogelijk zijn”, zei Martina, die stilstond bij de harde realiteit van de pandemie.

Door Covid-19 heeft het jonge ziekenhuis, dat in het eerste jaar al geconfronteerd werd met de nodige kinderziektes, met nóg meer uitdagingen te maken gehad.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Martina toch, het ziekenhuis bestaat 1 jaar en nog geen tijd gehad het personeel een cursusje hygiëne en virusbescherming te laten volgen ??.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -