Bezwaarschrift ambtenaren bij rechter | Antilliaans Dagblad

Ambtenarenvakbond ABVO | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De vijf vakbonden die zijn vertegenwoordigd in het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) hebben gisterochtend namens ongeveer 1.500 leden een bezwaarschrift ingediend bij het Hof van Justitie.

De ambtenaren hebben op persoonlijke titel bezwaar aangetekend tegen de circulaire van de regering over de korting van 12,5 procent op hun arbeidsvoorwaardenpakket. Zij hebben met hun handtekeningen de bonden toestemming gegeven om het bezwaarschrift in te dienen.

Het is nu aan de rechter om te oordelen of de regering inderdaad ‘de wet heeft overtreden en zich probeert te verschuilen’ achter de gevolgen van de wereldwijde uitbraak van Covid-19, zoals een van de ambtenaren gisterochtend zei in een speciale uitzending van TV Direct.

Rond 11.30 uur hebben zich hooguit zo’n honderd overheidsmedewerkers verzameld bij het nieuwe onderkomen van de rechtbank in het voormalige KPMG-gebouw aan de Emancipatie Boulevard Dominico ‘Don’ Martina. Tegen 12.15 uur komen de vakbondsleiders van Abvo, STrAF, Sitek, SAP en NAPB met hun advocaten naar buiten.

,,Veel registratiewerk”, verklaart Abvo-voorzitter Adrie Williams de tijdsspanne. Met 1.500 handtekeningen zou nog niet de helft van de ambtenaren de bonden steunen. Maar de leden krijgen vandaag en morgen alsnog een kans om bij hun bond te tekenen.

De vakbonden blijven onvermoeibaar strijden tegen de korting op de arbeidsvoorwaarden. Uitgangspunt is dat de regering én de afspraken van het CGOA aan de laars lapt én de wet overtreedt. ,,We richten ons op twee sporen”, zegt Frensel Josefina, vicevoorzitter van onderwijsvakbond Sitek tegen het Antilliaans Dagblad. ,,We gaan in beroep bij de rechtbank, omdat de maatregel in strijd is met de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht.”

De acties volgen op het bericht van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) afgelopen maandag dat de regering niet kan voldoen aan de wens van de bonden om de circulaire in te trekken. Rhuggenaath benadrukt dat zijn kabinet heeft gekozen om te voldoen aan de eisen van Nederland en met de financiering de salarissen van de ambtenaren te kunnen betalen. Dinsdag ondersteunt de Raad van Advies (RvA) de keuze van de regering.

De RvA concludeert dat er zonder twijfel sprake is van uitzonderlijke omstandigheden en dat het terecht is dat de overheid ‘de voorwaarde van Nederland voor het inkorten van 12,5 procent op het arbeidsvoorwaardenpakket van ambtenaren met terugwerkende kracht vanaf 1 juli wil implementeren’. De vakbonden zullen voorlopig verder gaan met hun acties en maandag hun standpunt verduidelijken.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “Bezwaarschrift ambtenaren bij rechter | Antilliaans Dagblad

  1. Dan krijgen we allemaal ‘n engelse nothing en ‘n hollandse niemandal. En jullie ook vakbonden, maar er is natuurlijk al heel veel gegraaid.

  2. Het lijkt alsof de vakbonden hun leden onder druk zetten om tegen de 15% te protesteren.

    De vakbonden moeten zich schamen, op zich een goed teken dat de meerderheid van de leden toch inzien dat wij met z’n allen moeten inleveren.

    BLijkbaar zijn de vakbonden vergeten dat zij de eerste waren die de straat op ging om autobanden en Centro Pro Arte in brand te steken toen de regering een Ruggenaath norm voor de groot verdieners wilde invoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *