28 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 11:25

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...

Ingezonden | Curaçao op weg naar een dictatuur?

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Twaalf partijen melden zich voor verkiezingen Aruba

Oranjestad - Met het indienen van de kandidatenlijsten hebben twaalf politieke partijen officieel laten weten mee te willen doen aan de Statenverkiezingen van 25 juni. Vanwege corona...

AntilliaansDagblad | Méér ‘gratis’ graven nodig

Willemstad - Doordat er nu meer overledenen zijn als gevolg van corona en er door de crisis meer mensen zijn die geen geld hebben voor een begrafenis...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans Dagblad | Algemeen Pensioenfonds koopt Plaza

Antilliaans Dagblad | Algemeen Pensioenfonds koopt Plaza

Fonds streeft naar ontwikkeling die karakter werelderfgoed stand doet

Willemstad – Het Algemeen Pensioenfonds (APC) is de nieuwe eigenaar van Plaza Hotel. APC kocht het gebouw donderdag voor 6,3 miljoen gulden tijdens een veiling in opdracht van executant Girobank.

De inzetprijs van de veiling was vijf miljoen gulden. Na afloop van de openbare verkoop buiten op de parkeerplaats bij notariskantoor Naaldijk wilden partijen geen verdere onthullingen doen over de aankoop, maar later bevestigde APC zelf de aankoop en liet het pensioenfonds in een persbericht weten dat het ging om ‘een mooie aanwinst in onze binnenstad die deel uitmaakt van de binnenlandse beleggingsportefeuille van het fonds’.

,,APC streeft hierbij naar een ontwikkeling die het karakter van het Unesco Werelderfgoed stand doet, doch die ook waarde toevoegt aan het product Binnenstad Curaçao en die uiteindelijk bijdraagt aan de lokale economie”, zo vervolgt het APC. ,,Ondanks de moeilijke tijd en uitdagingen die ons land op dit moment doormaakt, heeft APC vertrouwen in onze economie en draagt het fonds met de aankoop en straks ontwikkeling van het gebied positief bij aan de economie. APC hoopt dat met dit blijk van vertrouwen, een aftrap is gedaan voor meer investeerders.”

Edgar Lotman, voorzitter van de beleggingscommissie van APC (volgens het jaarverslag van 2019) en naar eigen zeggen financieel intermediair, had gisteren namens APC het bod gedaan. APC-directeur Evelyn Kruithof-Bor was bij de veiling aanwezig en vergezelde de bieder naar binnen voor de administratieve afhandeling, evenals Cornelis Rojer die namens de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten als gemachtigde is aangewezen bij de Girobank.

Kruithof-Bor verdween vervolgens zonder enig commentaar in haar auto en ook Lotman wilde niets zeggen, behalve dat ‘binnenkort meer bekend wordt tijdens een persconferentie’. Ook notaris Igor Naaldijk zei tegen de aanwezige vertegenwoordigers van de media dat de bieder ‘met klem’ had verzocht voorlopig anoniem te blijven voor de buitenwereld. In de veilingvoorwaarden is opgenomen dat na uiterlijk tien dagen duidelijk moet zijn namens wie het bod is gedaan.

Notaris Naaldijk is ervan overtuigd dat het dit keer echt goed zit met de garantie die de bieder direct na zijn bod van 6,3 miljoen gulden kon overleggen. ,,Alleen al door het logo en de naam van de garantiesteller.”

Zowel hij als Rojer van de Girobank reageerde blij verrast toen zij het document onder ogen kregen en het bod werd dan ook vrijwel direct geaccepteerd. Binnen ‘twee keer vierentwintig uur’ moeten de extra kosten worden betaald aan het notariskantoor, zoals het honorarium van de notaris, doorhaling van hypothecaire inschrijvingen en opheffing der beslagen, overdrachtsbelasting, achterstallige grondbelasting en erfpachtcanon.

Naaldijk schat het bedrag op ongeveer 1,3 miljoen gulden. Binnen twee weken na de veiling moet de koopprijs van 6,3 miljoen gulden zijn betaald aan het notariskantoor.

Inzetprijs nu ruim helft minder

Tijdens het opbieden deed Richard Capriles een bod bij 5 miljoen gulden, en bij het afmijnen opnieuw bij acht miljoen gulden. Maar Capriles, die zegt wel serieus interesse te hebben in onroerend goed in de binnenstad, kon geen bankgarantie overleggen en zijn bod werd dan ook niet geaccepteerd. Notaris Naaldijk liet de prijs toen per duizend gulden zakken, totdat het ‘mijn’ klonk bij 6,3 miljoen gulden.

De nieuwe eigenaar krijgt het gebouw van het Plaza Hotel in bezit en het recht van erfpacht op drie percelen grond. Met de inzetprijs van vijf miljoen gulden, ruim de helft minder dan bij twee eerdere veilingen, accepteert de bank een groot verlies.

Want in juni 2017 was de schuld van het hotel aan Giro opgelopen tot bijna 26 miljoen gulden. De twee eerdere pogingen die Girobank deed om een deel van de miljoenschuld terug te krijgen, leken aanvankelijk ook succesvol, maar uiteindelijk kwamen partijen nooit met het geld over de brug. In november 2018 kocht de Amerikaan Tom Bolera het hotel tijdens de tweede openbare verkoop voor 13,5 miljoen gulden. Dat Bolera niet betaalde was ontluisterend, alleen al omdat het jaar daarvoor, juli 2017, zijn landgenoot John Burcham het liet afweten. Burcham, ceo van de speciaal voor de aankoop van Plaza opgerichte Alied United Financial Corporation, was net als Bolera de enige bieder en zou het gebouw voor negen miljoen dollar kopen, maar heeft nooit betaald, ook niet de 647.000 gulden waarvoor hij de inventaris zou overnemen. In oktober 2017 gaat de inboedel van hotel en casino voor de tweede keer onder de hamer. Sindsdien ligt het markante gebouw in Punda er leeg, verlaten en donker bij.
Ryan Neuman, eigenaar van Viva Construction, was ook bij de veiling aanwezig, maar niet met de intentie om zelf een bod te doen. Neuman zei eerder al tegen het Antilliaans Dagblad dat het gebouw te ver in verval is geraakt om te behouden. ,,Restaureren is financieel niet haalbaar”, zei Neuman die de kosten van de sloop op ongeveer drie miljoen gulden schat. Op de vrijgekomen plek zouden dan appartementen kunnen worden gebouwd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Nou Rudy, dat is geen slecht maar heel goed nieuws:
  https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/22328-plaza-hotel-ontwikkelen

  Heb meer vertrouwen in Nederlandse investeerders dan in lokalen, of niet, Anthony de Lima?

  Wat me daarom zorgen baart is dat APC in genoemd artikel zegt zoveel mogelijk lokale expertise te gaan gebruiken.

  Stephen Capella?
  Neysa Insane-ia?
  Henry Jourdain?
  Gianni ‘Mob’ Schob?
  Victor Bergisch?
  Ralph ‘Putas’ Palm?
  Etienne Ys?
  Neetje van der Veen?
  Karel Frielink?
  Edward Heerenveen?
  Jurgen Lippinkhof?
  Terry Hernandez?
  Anthony ‘Centje’ Cijntje?
  Zus de Lannooy?
  Chos ‘de Heeren’ Romero?
  Anthony ‘Centje’ Cijntje?
  Frits ‘kanniksman’ Kunneman?
  Vanessa Gijsbertha?
  Tilly Pikerie?
  Chanel Thijssen?
  Erik van Eps?
  Elvis Thode?
  Franklin ‘Fraud’ Sluis?
  Eric ‘true Yu di Korsow’ Garcia?
  Anthony de Lima?
  ‘Taco’ Tara Asjes?
  Schottes sloerie alias Gerrits geisha, mafiameid Stella van Rijn?
  Aal-vin Daal?
  Sushi Suzy Romer?
  Marije ‘Mafia’ Vaders?
  Alfonso ‘hoerentent’ Trona?
  Ralph BMWieriks?
  Marilyn AlKLM Walle?
  Umpi ‘Capo’ Welvaart?
  Rob ‘Polar’ Blaauw?
  Maarten ‘Kakel’ Schakel?
  Roderick ‘Fucker’ Flocker?
  Carl Carmelia?
  Curtley Kook?
  Dennis Dambruck?
  Sheldrey Osepa?
  Fraudelyne Wiels?
  Wacko Werner Wiels?
  Terror Cova?
  Julius ‘loko’ Koko?
  Phlip ‘miljoen per jaar’ Martis?
  Peppie en Kokkie?
  De moeder van Stephen Capella?

 2. Inmiddels weten we dat Hans de Boer (voormalig VNO/NCW) en twee kennissen het hotel hebben gekocht. Helemaal goed, maar waarom via APC? Zijn die twee kennissen daar toevallig werkzaam? Wat een klucht weer.

 3. Hahaha droeftoeters. 2 keer kinderlijk belazerd door de amerikanen en nu straks weer. Van een notaris verwacht ik in ieder geval dat hij gedegen onderzoek doet en een risico analyse ofwel laat uitvoeren of zelf doet. Bankgarantie dient geverifierd te worden, zeker voor zo een hoog bedrag. Maar nee de twee amerikanen werden op hun blauwe ogen geloofd, ook de “CEO” van het haastig opgerichte eenmanszaakje welke wel even dat hotel kwam opkopen. Ik durf te wedden dat als een Yui di Korsou daar met een zak met geld aankwam zetten, hij nog steeds niet geloofwaardig werdt geacht. Maar een Nederlander of Amerikaaan die aankomt zetten met cowboy verhaaltjes wordt wel direct serieus genomen. Keer op keer hebben we dat kunnen zien. Dan nog de stompzinnige opmerking van notaris Naaldwijk “Alleen al door het logo en de naam van de garantiesteller.” Ik zal ook een mooi en chique logo ontwikkelen en dan een naam verzinnen als garantiesteller en een bod doen op de troep die Curacaose Raffinaderij heet. Benieuwd of men erin trapt.

 4. Als het geen renovatie maar nieuwbouw wordt, hoop ik toch weer op een hotel met toren daar, ondanks dat veel smaaklozen een toren daar ongepast vinden.

  Een toren met bovenin weer een restaurant, zoals Beflapas al zegt voor iedereen toegankelijk.

  Het oude Penthouse restaurant op de bovenste verdieping van Van der Valk had het mooiste uitzicht van Curacao.

  Zeker als mafiameid Stella van Rijn in Forti haar gordijnen dicht had.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties