28 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 12:05

ParadiseFM | Mogelijk eerder versoepelingen

De overheid gaat mogelijk eerder dan 17 mei een aantal versoepelingen doorvoeren in de coronamaatregelen. Dat zei premier Rhuggenaath vanmorgen op Paradise FM. De overheid voert al gesprekken...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...

PBC | Politie rolt autobende op

Persbureau Curacao De politie heeft gisteren een autobende opgerold. Dat gebeurde na een inval in een huis aan de Patagoniaweg. Daar werden allerlei auto-onderdelen en gestripte auto’s gevonden...

DolfijnFM | Politie controleert met aspirant agenten

De politie van Curaçao controleert deze dagen met een groot aantal aspirant politieagenten op de weg. Dinsdag en woensdag werden 140 auto’s gecontroleerd. 48 chauffeurs kregen een...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAntilliaans Dagblad | Land Aruba met obligatieleningen

Antilliaans Dagblad | Land Aruba met obligatieleningen

Regering besluit tot 400 mln; CBA begint met 167 mln

Oranjestad – De regering-Wever-Croes van Aruba heeft met het ‘Landsbesluit Financieringsbehoefte 2020-III’ aangegeven een lening aan te gaan van maximaal 400 miljoen florin, met een looptijd van niet meer dan acht jaar en is bereid daarvoor 5,5 procent rente te betalen.

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft intussen als emissiebank en agent aangekondigd te beginnen met twee staatsobligaties: een van 60 miljoen florin gedurende zeven jaar tegen 5,3 procent; en een andere van 60 miljoen dollar (bijna 107 miljoen florin) tegen dezelfde voorwaarden. Het vaste jaarlijkse rentepercentage van 5,5 of zelfs 5,3 is hoog, zeker gezien de renteloze (0 procent) leningen die Nederland tot nu toe aan liquiditeitssteun in verband met de coronacrisis verstrekte en – met de nodige voorwaarden – bereid is te verstrekken.

Een simpele rekensom leert dat 5,5 procent over 400 miljoen jaarlijks zo’n 22 miljoen aan rente kost; 176 miljoen over acht jaar, omdat ‘aflossing ineens aan het einde van de looptijd plaatsvindt’.

De twee door de CBA aangekondigde obligatieleningen (van bij elkaar 167 miljoen) tegen 5,3 procent kunnen het Land jaarlijks bijna 8,9 miljoen aan rente kosten. Na zeven jaar is dat ruim 62 miljoen aan alleen additionele rente.

Niet alleen de rentelasten nemen toe, met de leningen stijgt ook de totale schuld van het Land Aruba verder. Per 1 juli dit jaar bedraagt de schuldenstand 4.666 miljoen (bijna 4,7 miljard). Volgens de jongste uitvoeringsrapportages van regering en College Aruba financieel toezicht (CAft), van begin september, komt dat overeen met 117 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Met de nieuwe obligatieleningen wordt de Arubaanse schuld 4.833 miljoen, maar als het volle pond wordt gebruikt stijgt deze zelfs uit boven de 5 miljard (5.066 miljoen).

‘Alleen kopers in landen Koninkrijk’

,,Alleen natuurlijke personen of entiteiten gevestigd in de landen van het Koninkrijk der Nederlanden mogen deelnemen aan deze emissie”, maakt de Centrale Bank in Oranjestad met klem duidelijk. De op te halen geldmiddelen, in de vorm van geplaatste staatsobligaties, moeten al volgende week – uiterlijk op vrijdag 25 september – beschikbaar zijn. Zo meldt het landsbesluit.

Het feit dat Aruba en Nederland geen akkoord hebben bereikt over de op 10 juli door Den Haag voorgestelde bij consensusrijkswet te regelen hervormingsentiteit, betekent volgens het kabinet-Wever-Croes een extra liquiditeitstekort van 136 miljoen. De nu uitgeschreven emissies voor bij elkaar 167 miljoen liggen niet heel ver van het benodigde bedrag vandaag, maar de maximaal te lenen 400 miljoen lijkt voor méér en langer dan wat nu per direct vereist is om het ‘gat’ te dichten.

,,Wij rollen de mouwen op en zoeken naar alternatieven. Het is ons inmiddels gelukt om elders financiering voor dit bedrag te krijgen, bij dezelfde instituten en tegen dezelfde voorwaarden. Wij hebben hier niet voor gekozen, we zijn door Nederland geforceerd om dit te doen, en ik ben blij dat het ons toch is gelukt. Dit laat ook zien dat langzaamaan het vertrouwen van de financiële markt in Aruba wordt hersteld”, aldus premier Evelyn Wever-Croes (MEP) al eerder.

Met het landsbesluit kan haar partijgenoot minister Xiomara Maduro van Financiën, Economische Zaken en Cultuur, na de inschrijving op 25 september, een lening in de vorm van staatsobligaties aan toonder aangegaan tot maximaal 400 miljoen. Maar zoals gesteld, zet de CBA nu in op 60 miljoen florin en 60 miljoen dollar.

,,De aflossing van de geldlening geschiedt ineens aan het einde van de looptijd”, vervolgt het landsbesluit. De Centrale Bank treedt op als zogeheten ‘emissiebank’ van het Land en als ‘agent’ met betrekking tot zowel het beheer van de obligaties als de uitbetaling van de rente op en de aflossing van de hoofdsommen daarvan.

De inschrijvingsformulieren voor de lening zijn gedurende ten minste vier dagen kosteloos verkrijgbaar bij de lokale handelsbanken en bij de CBA. Zij worden, na invulling, door de inschrijvers ingediend. De lokale commerciële banken leveren de inschrijvingen vervolgens uiterlijk op 22 september om 12.00 uur (‘cutoff time’) bij de CBA in.

Als de ingediende inschrijvingen lager zijn dan het maximumbedrag (dan 400 miljoen) kan de inschrijving bij landsbesluit op een later tijdstip heropend worden. Betaling van de geplaatste staatsobligaties vindt uiterlijk op 25 september om 12.00 uur plaats bij de Centrale Bank. De CBA crediteert vervolgens ‘nog diezelfde dag’ de rekening van de overheid voor het totale bedrag, minus de gemaakte kosten.

In de overwegingen stelt de Arubaanse regering dat in verband met de financieringsbehoefte van het Land voor het dienstjaar 2020 ‘het wenselijk is een aantal geldleningen aan te gaan’; en dat de minister van Financiën op grond van de Landsverordening van 25 maart 2020 tot vaststelling van de begrotingen van de ministeries van het Land voor het dienstjaar 2020 en tot wijziging van de Landsverordening instelling ministeries 2018 ‘gemachtigd is’ om daartoe één of meer geldleningen aan te gaan tot een op ieder moment maximum uitstaand bedrag van maar liefst 1.646.730.200 (ruim 1,6 miljard).

Verder meldt het besluit ‘dat het wenselijk’ is in die financieringsbehoefte te voorzien door middel van onder andere het aangaan van ‘een binnenlandse lening’; en dat in verband met de verhandelbaarheid en ter ondersteuning van ‘s Lands deviezenvoorraad de binnenlandse lening zowel in Arubaans courant als in Amerikaanse dollars kan worden aangegaan. Aldus gepubliceerd in het Afkondigingsblad van Aruba.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

 1. Aruba heeft nu nog een BBB+ rating, gebaseerd op Nederlandse assistentie. Als het zelf de kapitaalmarkt op gaat zal die rating zakken naar C wat betekent dat de kans op ingebreken blijven erg groot is. En dan is de rente te laag voor het risico.
  Wat waarschijnlijker is, om dat het gaat om investeerders van het eiland dat de grote rovers zelf investeren in een ultieme poging om CHE buiten de deur te houden en als ze “geluk” hebben scoren ze een mooi rendement op het geroofde kapitaal ten koste van, jawel, de zelfde mensen die ze eerder ook al beroofd hadden.

 2. TJA, wat is slimmer een 5tal jaren toezicht of betalen liever bijna 62 miljoen over 7 jaren en in het ergste geval bij de uitgifte van 400 miljoen 148,4 miljoen.
  En als het geld op is weer gaan onderhandelen met Nl.

 3. Is er misschien een probleem met de pagina? Gaarne even via een geplaatst bericht aangeven. Comments zijn nl niet zichtbaar, wel wordt het aantal comments vermeld.

 4. Knap hoor voor zo,n eilandje om in 10 jaar 4.7 miljard schuld ( voornamelijk rente dragend) op te bouwen.
  De gevonden financier is of heel dom of zit er al voor veel geld in en wil voor dit jaar het verlies niet op zijn balans hebben.
  Als de 400 miljoen obligatie lening binnen is laat het zich raden wat er binnen 7 jaar gebeurt.
  Helaas bevolking: je moet er wat voor over hebben als je bestuurders niet willen dat er over hun schouder wordt meegekeken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties