25.7 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Amnestiewet Suriname werkt niet”

371919

Door buitenlandredacteur Aniete Coelingh

Het strafproces tegen de verdachten van de moorden op vijftien vooraanstaande Surinamers op 8 december 1982 is nog steeds opgeschort. De amnestiewet die in 2012 werd aangenomen door het Surinaamse parlement heeft volgens Surinaamse juristen een verlammende werking op het proces.

Advertentie

Niet alleen op de procesgang, ook op de waarheidscommissie die voorstanders van de wet wilden instellen. Door de wet gaan de verdachten, onder wie hoofdverdachte en huidig president Desi Bouterse, vrijuit.

De nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden in Suriname herdenken vanavond de moorden van 1982.
Ze riepen zaterdag in een paginagrote kranten het Surinaamse parlement op om de amnestiewet in te trekken.

Hugo Essed, één van de juristen die de nabestaanden bijstaat, zegt tegen de website Starnieuws dat de amnestiewet meer problemen heeft veroorzaakt dan oplossingen.
Zelfs parlementariërs die destijds voor de wet stemden, zouden ermee in hun maag zitten.

Verdeeldheid

Die wet werkt juridisch niet, politiek niet, maar ook maatschappelijk niet. De verdeeldheid in de samenleving bereikt helaas langzaam een kookpunt, omdat uit de hoek van de moordenaars een ieder die tegen amnestie is tot landverrader wordt bestempeld. Hoelang gelooft het volk dat nog?”, zegt Essed tegen Starnieuws.

De parlementariërs die voorstander waren van de amnestiewet, beloofden in 2012 dat er een waarheidscommissie zou worden ingesteld.
Minister Lackin van Buitenlandse Zaken zei dat Suriname daarbij ondersteund wordt door de Organisatie van Amerikaanse Staten, de OAS.
Deze week bleek dat de OAS helemaal geen bemoeienis heeft met de waarheidscommissie.

Sterker nog, secretaris-generaal Jose Miguel Insulza heeft volgens Hugo Essed tegenover de nabestaanden benadrukt

dat in alle gevallen van schendingen van mensenrechten de weg openstaat om verhaal te halen bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten“.

Het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van Insulza.

De Krijgsraad die belast is met het strafproces, schorste de zaak in 2012. Een constitutioneel hof zou de amnestiewet eerst moeten toetsen. Dat Hof moet nog steeds worden opgericht.

Impasse
Twee verdachten hebben geprobeerd om het strafproces helemaal te laten stopzetten, maar het Hof heeft dat verzoek afgewezen.
Tegelijkertijd ligt er een hoger beroep tegen de schorsing van het proces.
Het Decembermoordenproces zit kortom in een lange impasse.

Essed denkt dat er nog vóór de verkiezingen van 2015 een meerderheid in het parlement komt voor het intrekken van de amnestiewet.
Maar gezien de politieke verhoudingen in de Nationale Assemblee en de stevige meerderheid van de NDP van Desi Bouterse, lijkt dat vooral een wensgedachte.

Bron: NOS.nl

Advertentie

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -