29 C
Willemstad
• zondag 26 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Amnestiewet Suriname werkt niet”

371919

Door buitenlandredacteur Aniete Coelingh

- Advertentie -

Het strafproces tegen de verdachten van de moorden op vijftien vooraanstaande Surinamers op 8 december 1982 is nog steeds opgeschort. De amnestiewet die in 2012 werd aangenomen door het Surinaamse parlement heeft volgens Surinaamse juristen een verlammende werking op het proces.

Advertentie

Niet alleen op de procesgang, ook op de waarheidscommissie die voorstanders van de wet wilden instellen. Door de wet gaan de verdachten, onder wie hoofdverdachte en huidig president Desi Bouterse, vrijuit.

De nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden in Suriname herdenken vanavond de moorden van 1982.
Ze riepen zaterdag in een paginagrote kranten het Surinaamse parlement op om de amnestiewet in te trekken.

Hugo Essed, één van de juristen die de nabestaanden bijstaat, zegt tegen de website Starnieuws dat de amnestiewet meer problemen heeft veroorzaakt dan oplossingen.
Zelfs parlementariërs die destijds voor de wet stemden, zouden ermee in hun maag zitten.

Verdeeldheid

Die wet werkt juridisch niet, politiek niet, maar ook maatschappelijk niet. De verdeeldheid in de samenleving bereikt helaas langzaam een kookpunt, omdat uit de hoek van de moordenaars een ieder die tegen amnestie is tot landverrader wordt bestempeld. Hoelang gelooft het volk dat nog?”, zegt Essed tegen Starnieuws.

De parlementariërs die voorstander waren van de amnestiewet, beloofden in 2012 dat er een waarheidscommissie zou worden ingesteld.
Minister Lackin van Buitenlandse Zaken zei dat Suriname daarbij ondersteund wordt door de Organisatie van Amerikaanse Staten, de OAS.
Deze week bleek dat de OAS helemaal geen bemoeienis heeft met de waarheidscommissie.

Sterker nog, secretaris-generaal Jose Miguel Insulza heeft volgens Hugo Essed tegenover de nabestaanden benadrukt

dat in alle gevallen van schendingen van mensenrechten de weg openstaat om verhaal te halen bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten“.

Het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van Insulza.

De Krijgsraad die belast is met het strafproces, schorste de zaak in 2012. Een constitutioneel hof zou de amnestiewet eerst moeten toetsen. Dat Hof moet nog steeds worden opgericht.

Impasse
Twee verdachten hebben geprobeerd om het strafproces helemaal te laten stopzetten, maar het Hof heeft dat verzoek afgewezen.
Tegelijkertijd ligt er een hoger beroep tegen de schorsing van het proces.
Het Decembermoordenproces zit kortom in een lange impasse.

Essed denkt dat er nog vóór de verkiezingen van 2015 een meerderheid in het parlement komt voor het intrekken van de amnestiewet.
Maar gezien de politieke verhoudingen in de Nationale Assemblee en de stevige meerderheid van de NDP van Desi Bouterse, lijkt dat vooral een wensgedachte.

Bron: NOS.nl

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Ingezonden | Libra nos di nan

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Nu.cw | CBCS in gesprek met stakeholders op Sint Maarten

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft verschillende gesprekken gevoerd met stakeholders op Sint Maarten. De ontmoeting volgde op de publicatie van het Financial...

Nu.cw | Tropische golf groeit mogelijk uit tot cycloon

Een tropische golf boven de Atlantische oceaan verplaatst zich in westelijke richting. De golf heeft zestig procent kans om zich in de komende vijf dagen tot een...

DH | Aruba may phase out 12.6%, Curaçao, St. Maarten not yet

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers RMR on Friday decided that Aruba can start with the reversing of the 12.6% labour benefits reduction for its (semi) government...

AntilliaansDagblad | Elektriciteit 30 procent duurder

Kralendijk - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximumtarieven vastgesteld voor de distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland (CN). De stijging bedraagt 30 procent en...

AntilliaansDagblad | ‘Verlaag financieringstekort dit jaar’

Oranjestad - De economie van Aruba herstelt voorspoedig. Het pre-coronaniveau van 2019 is in april en mei overtroffen. Aruba moet van dit herstel gebruikmaken om de begroting...
- Advertentie -
- Advertentie -