31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 18:54

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Zware straffen in Baywatch-zaak

Zware straffen in Baywatch-zaak | Foto Defensie Caribisch Gebied
Zware straffen in Baywatch-zaak | Foto Defensie Caribisch Gebied

WILLEMSTAD — In de Baywatch-zaak zijn vanmorgen straffen van tussen de vijf en ruim zeven jaar opgelegd aan de vijf verdachten van cocaïne-import en verboden vuurwapenhandel.

Dat is bijna conform de eis van het Openbaar Ministerie, twee weken geleden. Het is nog niet bekend of de vijf, waaronder drie oud-medewerkers van de kustwacht, in hoger beroep gaan.

De vrouw Thalysia ‘Taly’ R. (30) en de mannen Wilson ‘Papito’ W. (34), Rahim ‘Hulk’ F. (32), Othniël ‘Sexo’ S. (32) en Zahir ‘Pedrito’ D. (29) waren vanmorgen niet bij de uitspraak aanwezig omdat gevangenbewaarders korte tijd het werk hadden neergelegd en daardoor de gedetineerden niet op tijd naar de rechtbank konden.

- Advertentie -

Thalysia R. kreeg een gevangenisstraf van 80 maanden opgelegd, Othniël S. kreeg 78 maanden en Rahim F. 90 maanden. Zahir D., tegen wie negen jaar cel was geëist, kreeg een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd en Wilson W. moet een gevangenisstraf van 60 maanden uitzitten.

Voor Thalysia werd bewezen geacht dat zij betrokken is geweest bij de invoer van 20 kilo cocaïne en vier vuurwapens op 17-18 augustus 2015. Voor het schenden van het ambtsgeheim als kustwachtambtenaar werd zij vrijgesproken omdat dit niet wettig en overtuigend bewezen werd geacht.

Othniël S. was ten tijde van de strafbare feiten ook bij de kustwacht werkzaam. De schending van zijn ambtsgeheim en betrokkenheid bij de invoer van cocaïne op 22-23 september 2015 werden bewezen geacht en hij kreeg 78 maanden cel.

Adequaat

De rechter zei hierover vanmorgen: “De verdachte heeft telkens zijn ambtsgeheim geschonden en voorzag de transporteurs van cruciale informatie bij de voorbereiding. Zo verschafte hij meermalen informatie over de inzet van de vloot van de kustwacht. Dat het transport uiteindelijk werd afgeblazen en het dus bij de voorbereiding is gebleven, is uitsluitend te danken aan het adequate handelen van politie en justitie.”

- Advertisement -

In verband met de erbarmelijke detentieomstandigheden in de politiecellen in Rio Canario, waarin de verdachte na zijn aanhouding een week heeft verkeerd, is een strafkorting van twee maanden toegepast.

Voor Rahim F. werden drie feiten bewezen geacht: invoer van 158 kilo cocaïne op 27-28 september 2015, invoer van vuurwapens op dezelfde datum en het meermalen schenden van zijn ambtsgeheim. Hij kreeg 90 maanden cel.

Ook van Zahir D. achtte de rechter alle feiten bewezen. Naast de invoer van 158 kilo cocaïne op 27-28 september 2015 en de invoer van vuurwapens op 17-18 augustus en op 27-28 september 2015, daarnaast ook nog de invoer van 20 kilo cocaïne op 17-18 augustus 2015 en voorbereidingshandelingen voor de invoer van cocaïne op 22-23 september 2015.Hij kreeg zeven jaar cel.

Voor Wilson W. werd bewezen geacht dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de invoer van 20 kilo cocaïne en invoer van vuurwapens op 17-18 augustus 2015. Hij werd vrijgesproken van het feit voorbereidingshandelingen te hebben getroffen voor de uitvoer van cocaïne en kreeg 60 maanden cel.

Zwart circuit

De rechter overwoog verder in het vonnis dat cocaïne een ernstig gevaar voor de volksgezondheid vormt en het gebruik ervan is ook bezwarend voor de samenleving, onder andere vanwege de daarmee gepaard gaande criminaliteit door verslaafden.

De illegale handel in vuurwapens is maatschappelijk onaanvaardbaar vanwege de grote dreiging die daarvan uitgaat voor anderen. Dergelijke wapens verdwijnen in het zwarte circuit waardoor controle van overheidswege volstrekt onmogelijk wordt en ze worden regelmatig gebruikt voor allerlei criminele activiteiten.

Schande

In de zaken van de drie medewerkers van de kustwacht heeft het gerecht voorts overwogen dat het extra schokkend is dat zij zich aan deze feiten schuldig hebben gemaakt, omdat het juist hun taak was om te waken tegen dit soort misdrijven. Door hun handelen hebben deze verdachten niet alleen zichzelf te schande gemaakt, maar ook de reputatie van de kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied ernstig beschadigd. Dit wordt hen extra zwaar aangerekend.

Het gerecht oordeelt verder dat de straftoemeting ook een signaal moet inhouden naar de ingezetenen van Curaçao om af te zien van (ondersteunende) activiteiten ten aanzien van de in- en doorvoer van verdovende middelen en in het bijzonder om daarbij gebruik te maken van de diensten van corrupte ambtenaren.

Uit de bestraffing moet blijken dat met de misdrijven zoals die in de onderhavige zaken ter beoordeling aan de strafrechter zijn voorgelegd het risico van langdurige vrijheidsbeneming verwezenlijkt wordt.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Het ergste met dit soort zaken, is dat de grote jongens altijd buiten schot! van de rechtzaak zelf ( geen detentie) blijven, het buiten schot blijven van die grote jongens moet je zien als een soort uitstel van executie meestal worden ze na een tijdje zelf omgelegt met een russian machingun. 7.62 x 54 mm.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...

Ingezonden | Praise The Lord, The Lord be praised

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -