31 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 19:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Zwaar handhavingsteam voor aanpak illegale bouw

Zwaar handhavingsteam voor aanpak illegale bouw  | Foto Yves Cooper
Zwaar handhavingsteam voor aanpak illegale bouw | Foto Yves Cooper

Voor de aanpak van illegale bouw op en bezetting van overheidsterreinen binnen het traject ‘Tereno Pa Tur, pero na ordu si!’ kan tien man, van het momenteel uit vijftien man bestaande team, letterlijk de straat op voor handhaving.

Dit stelt projectwoordvoerder Clifton Wallé desgevraagd. Hij licht toe dat deze mensen specifiek voor de uitvoer van controlerende taken, ofwel handhavingswerkzaamheden, zijn aangetrokken vanwege hun opgedane ervaring binnen het politiekorps, als milicien, bij het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC) en binnen overige handhavingsdiensten.

Wallé: “Het zijn mannen die aanzien en respect genieten binnen de gemeenschap, die getraind zijn om op professionele wijze conform wet- en regelgeving op te treden en om mensen aan te spreken. Door hun arbeidsverleden zullen zij niet terugdeinzen voor dreiging en juist handhavend optreden”.

Zoals bekend beschikt de uitvoeringsorganisatie Domeinbeheer van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) nu over middelen om met hulp van satellietbeelden de mutaties in het landschap/bebouwde kom te detecteren. Het voornoemd handhavingsteam zal dan ook mede naar aanleiding van deze mutaties de wijken intrekken.

- Advertentie -

Zoals de afgelopen jaren uitvoerig door deze krant belicht, blijkt uit inventarisatie van Domeinbeheer dat er veel probleemgebieden zijn waar sprake is van het op grote schaal onrechtmatig toe-eigenen van overheidsterreinen en illegale bouw daarop. Ook het criminele circuit bleek vaker betrokken te zijn bij illegale ontwikkelingen, waarbij er op grote schaal overheidsterrein wordt toegeëigend om daarop grote bouwwerken te realiseren.

Dit vindt plaats door de inzet van groot materieel, waarbij de realisatie van de illegale bouwprojecten op steeds professionelere wijze wordt uitgevoerd en het vaak gaat om woonhuizen en appartementen die tegelijk worden gerealiseerd. Hierbij gaat men in ernstige gevallen zelfs over tot aanleg van de infrastructuur, zoals een weg met straatverlichting, die vrijwel niet te onderscheiden is van de door de overheid aangelegde infrastructuur. Zo wordt er bijvoorbeeld bij het asfalteren dezelfde wegdikte gehanteerd als de overheid doet.

Vervolgens wordt met de doorverkoop of verhuur geld verdiend. Zo waren eerder al de volgende probleemgebieden gebieden geïdentificeerd: Sabana Baka bij Fuik, (waar de overheid in december op elf kavels heeft ingegrepen middels sloop en waar de illegale werkzaamheden reeds zijn hervat, red.), Duzu bij Tera Kòrá, Las Almas bij Barbouquet, Boca St. Michiel, Hanenberg bij Montaña Abou en St. Joris.

De illegale ontwikkelaars, zouden daarbij de afgelopen jaren ook niet hebben geschroomd om ambtenaren onder druk te zetten om bouwwerken gelegaliseerd te krijgen. De uitvoeringsorganisaties Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP) en Domeinbeheer, die handhavend optreden, beschikken door onderbezetting nu over slechts twee handhavingsinspecteur per dienst.

- Advertisement -

De instelling van het voornoemde team zal dan ook de nodige verlichting brengen. VVRP-minister Suzy Camelia-Römer (PNP), benadrukte bij de officiële presentatie van het traject ‘Tereno Pa Tur, pero na ordu si!’, dan ook meermaals dat door het op grote schaal inpikken van overheidsgrond, de gemeenschap veel aan publieke middelen kwijt is.

Behalve dat de terreinen gestolen worden, is er sprake van inkomstenderving omdat er geen onroerendgoedbelasting (OZB), huur- en erfpachtgelden kunnen worden geïnd terwijl er 5200 terreinaanvragen lopen. Daarnaast worden bijvoorbeeld appartementen verhuurd waarvoor geen omzetbelasting (ob) wordt betaald en er voor de werknemers die bij dergelijke etablissementen werken, geen werkgeversafdrachten plaatsvinden zoals voor de SVB.

“Het kost de overheid, en daarmee de algehele gemeenschap, ontzettend veel geld!”,

aldus de minister. Zoals bekend bedraagt de gemiddelde wachttijd voor verstrekking van een overheidsterrein nu 22 jaar. Het traject Tereno Pa Tur, Na Ordu!, behelst een inhaalslag op het gebied van handhaven en optreden, en het rechtrekken – waar dit conform de vigerende regel- en wetgeving mogelijk is – van illegale situaties door het formaliseren (lees: legaliseren). Ook dient het project ertoe om de burgers ‘goede alternatieven’ te bieden. Dit door versnelde uitgiftes van terreinen/kavels door middel van een betere samenwerking tussen de betrokken instanties.

Dat er een oplossingsgerichte aanpak dringend vereist is, bleek afgelopen maandag tijdens een busrondrit, georganiseerd door het VVRP-ministerie ter introductie van ‘Tereno Pa Tur, pero na ordu si!’. De rit voerde onder meer naar Seinpost/Rooi Santu. In dit gebied waren meerdere illegale ontwikkelingen te bezichtigen. Zo waren er vier – exact dezelfde – huizen in aanbouw, onder aan een berg. De bergwand was hiervoor duidelijk afgegraven.

Afgravingen van heuvels vindt systematisch – over het hele eiland – plaats, voor diabaas-winning en de doorverkoop daarvan. Als de aanwezigen niet beter hadden geweten dan hadden de huizen, vanwege de professionele aanpak, gemakkelijk als een ontwikkelingsproject van de overheid kunnen worden aangezien. Vervolgens voert de rit een heuvel op waar vier grote blokken aan bouwwerken staan met daarin 24 units. Ook hieruit blijkt dat ‘de illegale ontwikkelingen steeds commerciëler van aard zijn’.

Deze illegale bouwwerken bij Seinpost/Rooi Santu op een heuvel, bestaan uit vier blokken, onderverdeeld in 24 units.
Een illegale afgraving van diabaas. Voor het handhavingsteam zijn vier zwarte pick-ups aangeschaft, waarvan er hier een te zien is.
Op deze satellietbeelden is te zien hoe in noord St. Rosa de illegale ontwikkeling in twee jaar tijd heeft plaatsgevonden.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. De brutaalste winnen weer schijnbaar. Dit is toch niet te verkopen aan de andere bewoners van het eiland die hard moeten werken om wat bij elkaar te krijgen en misschien ooit een huisje kunnen kopen ?
    Dit zou in mijn ogen niet gelegaliseerd mogen worden al die bouwsels. Een grote schande dat de regering dit goedkeurt.

  2. de zorgen over diabaas zijn alleen omdat de politici zelf er geen vinger in de pap hebben, of liever gezegd de centje worden niet gedeeld.

  3. Slopen die handel. Alles slopen.
    En straks heeft curacao geen heuvels meer want alle diabaas is voor de bouw gebruikt. Ik vraag me altijd af of er geen alternatief is voor diabaas. In nederland gebruikt men geen grint etc om te bouwen terwijl de grond best zacht is. Of zie ik het verkeerd ?

  4. En nu? Hoe nu verder met de diabaas dieven? Zo te zien is dit al jaren aan de gang. Wacht men totdat het een en ander implodeert?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | PCR- en antigeentest vanaf maandag verplicht voor reizigers Bonaire naar Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Reizigers uit Bonaire moeten vanaf maandag een negatieve PCR-test voor vertrek tonen en drie dagen na aankomst op Hato een antigeentest ondergaan. Reden is...

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...
- Advertentie -