29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 19:49

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | ‘Bepaalde wijken werkten niet mee’

Hoofdonderzoeker en teamleider dr. Wouter Veenendaal | foto: John Samson
Hoofdonderzoeker en teamleider dr. Wouter Veenendaal | foto: John Samson

WILLEMSTAD — De steun voor onafhankelijkheid is iets gegroeid, er wordt minder respect vanuit Nederland gevoeld voor de eilanden en de visie over steun, toezicht en militaire inzet is onveranderd. En het oordeel over lokale politici is iets verslechterd.

Vergeleken met de uitkomsten van het opinie-onderzoek dat in 1998 werd verricht, is er dus sprake van continuïteit, echt veel veranderd is er niet. Dat blijkt uit de resultaten van het opinieonderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd door het team van het onderzoeksinstituut KITLV en waarvan de opvallendste uitkomsten vanmorgen nog eens officieel gepresenteerd werden bij de University of Curaçao (UoC).

Veel van de uitkomsten waren namelijk de afgelopen maanden al in de media gepubliceerd. Over de steun voor onafhankelijkheid of juist de hang naar de nostalgie van de oude status, het negatieve beeld van politici en wat de eilandbewoners van migranten en Nederlanders vinden.

- Advertentie -

Vanmorgen ging onderzoeker Wouter Veenendaal ook nog kort in op een uitsplitsing per partijaanhang en hun visie, zeker niet onbelangrijk met de naderende verkiezingen. Wat we in de wandelgang al wisten – personen met hogere inkomens hebben een voorkeur voor de autonome status, die met lagere inkomens voor òf onafhankelijkheid, òf terug naar de oude status van een Antillen van vijf – is nu dus wetenschappelijk gestaafd.

Opvallend was wel dat mensen uit bepaalde wijken helemaal niet mee wensten te werken aan het onderzoek. Een echte reden werd daar vanmorgen niet voor opgegeven. Maar voor de 34 enquêteurs, waarvan het merendeel studenten van de UoC, werkte dat wel demotiverend. Tel daarbij op dat het adressenbestand en de locaties op veel plaatsen niet bleken te kloppen, en het was af en toe flink zoeken naar respondenten.

Uiteindelijk zijn er op Curaçao 656 adressen bezocht, wat neerkomt op 80 procent van het onderzoeksbestand van willekeurig geselecteerde adressen. De respons bedroeg 70 procent, het hoogste van alle eilanden. Zoals bekend scoorde Aruba met 53 procent het laagst en kunnen de resultaten van St. Maarten niet serieus genomen worden vanwege de fraude die ermee is gepleegd. Maar ook met het percentage van 70 procent kunnen geen echt harde conclusies getrokken worden, maar moet eerder van trends worden gesproken.

Er liggen nog heel veel onverwerkte data die uiteindelijk moeten leiden tot wetenschappelijke publicaties. Het onderzoek, dat valt onder politiek & bestuur, wordt uitgevoerd door een team van het KITLV, met aan het hoofd onderzoeker Gert Oostindie en wordt gefinancierd door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NOW). De insteek hiervoor is om de mening te peilen, vijf jaar na de Status Aparte voor Curaçao en St. Maarten en de status van Openbaar Lichaam van Nederland voor de BES-eilanden.

- Advertisement -

Morgen presenteert Veenendaal het onderzoek op Aruba. Het rapport is via de website van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) te lezen. De laatste uitkomsten, over partijaanhang en hun opinie, zullen nog op de website geplaatst worden.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -