Amigoe | ‘Waarde Curaçao en CNSJF ver uit elkaar’

 FOTO JEU OLIMPIO

‘Waarde Curaçao en CNSJF ver uit elkaar’ | FOTO JEU OLIMPIO

WILLEMSTAD — Het toeristisch product Curaçao brengt volgens de organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) de levensvatbaarheid van het festival in gevaar. Dat maakte Robertico Croes van de University of Central Florida gisteren bij de Kamer van Koophandel bekend. De zesde editie van het evenement vindt plaats op 3, 4 en 5 september 2015.

Croes schetste gisteren kort gezegd een beeld van een niet te overtreffen festival, met een in kwaliteit achterblijvend toeristisch product Curaçao. Bezoekers zouden binnen de festivalmuren veel meer voorgeschoteld krijgen dan daarbuiten. Het kan volgens de organisatie gaan om kleine dingen, zoals het aanbieden van Jazz-menu’s in de restaurants. De kloof tussen de bestemming Curaçao, die rondom het CNSJF daar meer in het teken van moet staan, en het evenement wordt daardoor kleiner, volgens Croes.

De totale economische bijdrage aan Curaçao over de vijf jaren dat het festival bestaat, is 75 miljoen dollar. Voor het eerst in het bestaan van het jaarlijks terugkerende evenement bestond het merendeel van het publiek (52 procent) uit terugkerende bezoekers. De internationale bezoekers besteedden 254 dollar per dag op het eiland en verbleven er gemiddeld zes dagen. Volgens de organisatie waren de lokale economie en de Curaçaose toerisme-industrie dit jaar getuige van een economische impact door het festival van bijna 15 miljoen dollar. Dit is volgens hen de grootste impact ooit gegenereerd door het CNSJF, wat naar eigen zeggen ook aangeeft dat bezoekers bereid zijn te betalen voor het festival.

Gregory Elias van Fundashon Bon Intenshon en tevens initiator en organisator van het festival, zegt met het CNSJF een wereldmerk te hebben gecreëerd en dat bovenstaande cijfers aangeven dat het evenement veel betekent voor het eiland. “Ik laat Curaçao niet in de steek. Maar het wordt wel tijd dat stakeholders op het eiland ook hún verantwoordelijkheid nemen.” Dat wil zeggen dat het evenement volgend jaar gewoon doorgaat en zal plaatsvinden op 3, 4 en 5 september 2015.

Het komt er dus voor de kartrekkers op neer dat alle belanghebbenden van Curaçao, ‘de andere spelers op het eiland’, zich met al hun middelen moeten inspannen om het festival voor het eiland te behouden. Volgens Croes kunnen zij een steentje bijdragen door bijvoorbeeld ook de portemonnee te trekken.

De eerste editie van het festival trok in 2010 2300 toeristen. In 2014 werd een absoluut hoogtepunt bereikt met 7553 internationale toeristen die het eiland bezochten met als hoofddoel de beleving van het CNSJF. Dat betekent een toename van drie keer het oorspronkelijke opkomstpercentage.

Het evenement, dat zichzelf overtrof in kaartverkoop, bezoekersaantallen, bezoekende internationale toeristen en economische bijdrage aan Curaçao, bracht al veel artiesten van naam op de planken. Bij voorgaande edities waren het onder anderen Stevie Wonder, Santana, Lionel Ritchie, Alicia Keys, Earth, Wind and Fire, Sting, Rod Stewart, Diana Ross, Maná, Luis Miguel, Mark Anthony, Prince en Bruno Mars die acte de présence gaven.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *