PBC | Actieve coronabesmettingen Curaçao blijven gelijk

Persbureau Curacao Het aantal mensen dat op dit moment besmet is, is 65, net als gisteren. Er kwamen weliswaar vijf nieuwe positieve gevallen bij, maar vier mochten hun...

NOS | Formatie op Curaçao – net even anders dan in NL

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over de formatie nav de installatie van de nieuwe Staten. Rond...

NOS | Kruisgesprek NOS over vliegveld Sint Maarten

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over het stopzetten van coronasteun door Knops op Sint-Maarten. Nederland en...

Column Youp | Popster op Urk

Is die Haga nog bij elkaar? Of is zijn kompaan Smolders inmiddels ook al voor zichzelf begonnen? En had Thierry nou wel of geen corona? En was...

Column Kunneman | Bijl

Juridische column mr. Frank Kunneman Een boete van meer dan een half miljard euro is niet meer extreem hoog als een bank zijn compliance onvoldoende op orde heeft....

Column Hessels | Van red tape naar red carpet

Door Armand Hessels Ruim 25 jaar geleden uitte de directeur van een belangrijke overheidsentiteit tegen mij zijn frustratie over de enorme bureaucratie die investeerders moesten ondergaan om nieuwe...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Vrijdag beslissing wapenbeleid Kustwacht

HomeMediaAmigoe | Vrijdag beslissing wapenbeleid Kustwacht

Vrijdag beslissing wapenbeleid Kustwacht
Vrijdag beslissing wapenbeleid Kustwacht

WILLEMSTAD — Minister Nelson Navarro van Justitie (Pais) zal aanstaande vrijdag een beslissing nemen over het wapenbeleid van de lokale kustwacht. Dat bevestigt hij desgevraagd aan de Amigoe. Dit werd vanochtend meegedeeld aan de medewerkers, tijdens de geplande vergadering met de vakbond NAPB over de veiligheid van de kustwachters.

Zoals bekend legden de medewerkers vorige week wederom het werk neer en voerden geen reguliere patrouilles uit, maar alleen reddingsacties. Inmiddels zijn ze sinds afgelopen maandag weer aan het werk, aldus Navarro. Aanleiding voor de actie was de kwestie die al sinds langere tijd speelt omtrent de veiligheid van de kustwachters. De reguliere patrouilles werden vorige maand al gestaakt. Een werkgroep is in verband hiermee opgericht om zich hierover te buigen en heeft inmiddels een voorstel ingediend bij de minister. Navarro neemt kennelijk te veel tijd voor een beslissing, waarop de kustwachters wederom het werk hadden neergelegd.

De minister verduidelijkte op vragen van onder meer MFK-Statenleden Gilmar ‘Pik’ Pisas en Gerrit Schotte, alsmede PS-lid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe, dat hij niet zomaar beslissingen kan nemen over de lokale medewerkers van de kustwacht, aangezien het een Koninkrijksaangelegenheid is, waardoor hij eerst met de andere collega’s moet overleggen. Zo stelde Schotte voor om de kustwachters ook na hun werktijd te bewapenen, voor hun eigen veiligheid.

Verder benadrukte Navarro tijdens het debat over de begroting van volgend jaar, dat Curaçao niet met andere (ei)landen vergeleken kan worden voor wat de kustwacht betreft. “Onze medewerkers onderscheppen grote hoeveelheden drugs, dus moet hun veiligheid inderdaad beter geregeld worden. Daarom zal ik ook aan tafel zitten met de kustwachtcommandant hierover.”

De minister is het dus met de Statenleden eens dat de kustwachters zich ook na werktijd veilig moeten kunnen voelen, en gaat alles doen om dat te bereiken.

Een ander knelpunt dat inmiddels ook is geregeld, is de kustwachtregeling, die de maximale leeftijd van een kustwachter en het vijfjarig contract dat zij krijgen regelt. Het was namelijk zo dat het contract van de kustwachters eerder eenmalig met vijf jaar werd verlengd, waarna zij het korps gedwongen moesten verlaten. Hetzelfde gold voor degenen die de leeftijd van dertig jaar hebben bereikt.

Schotte stelde in de tweede ronde van het Statendebat voor om de kustwachters, maar ook de agenten van de Curaçaose militie, bijvoorbeeld in het politiekorps KPC te integreren, nadat zij de genoemde korpsen hadden verlaten. Hij merkte ook op dat het hier om zeer goed getrainde agenten gaat, die straks door financiële problemen vanwege werkloosheid, mogelijk hun vaardigheden in de onderwereld in praktijk zouden kunnen brengen.

De minister gaf direct antwoord hierop en verduidelijkte dat hij dit twee maanden geleden al had geregeld. Dat herhaalde hij vandaag desgevraagd. Tijdens een eerdere vergadering met de bond op zijn kantoor zegde hij dus toe dat de overheid conform deze regeling, zelf voor overplaatsing van deze kustwachters zal zorgen, met terugwerkende kracht tot januari van dit jaar. “Het is inderdaad waar dat wij goed getrainde agenten niet in de steek kunnen laten, zodat zij straks zelf burgers aanvallen.” De agenten zullen dus geïntegreerd worden in het nieuw op te richten beveiligingskorps of het politiekorps, gaf Navarro tijdens het debat aan.

Statenlid en tevens voormalig Justitie-minister Wilsoe wilde tijdens het Statendebat ook duidelijkheid van Navarro over doorstroming van lokale kustwachters naar de managementtop. Navarro kon hierover niet veel zeggen, omdat voor hem niet duidelijk was wat Wilsoe met top bedoelt. Hij weet wel dat er doorstroommogelijkheden bestaan voor alle kustwachters.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties