27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 01:34

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Begroting 2015 met aanpassingen goedgekeurd

Amigoe | Begroting 2015 met aanpassingen goedgekeurd

Begroting 2014 op koers
Begroting 2015 met aanpassingen goedgekeurd

WILLEMSTAD — De begroting voor 2015 is gisteren goedgekeurd na een debat waarin de nodige aanpassingen en veranderingen door het parlement werden afgedwongen.

De amendementen (wijzigingen) op de begroting van 2015, die tegen het advies van de regering in werden aangenomen, betreffen de middelen voor de Algemene Rekenkamer van Curaçao en het budget van het Parlement zelf.

De ARC krijgt haar wenselijkheidsbegroting en de korting op het budget van de Staten moest ook worden teruggedraaid.

Een en ander kon worden aangepast door gebruik te maken van de post ‘onvoorzien’. Beide amendementen werden ingediend door de MFK. Opvallend daarbij was de positie die Statenlid en partijleider van de PNP Humphrey Davelaar innam.

Davelaar die deel uitmaakt van de coalitie, stemde bij beide amendementen met de oppositie mee. Overigens ontving hij daarvoor van die collega’s meerdere malen complimenten.

Na de behandeling van de amendementen werd de begroting goedgekeurd. Vervolgens kwamen maar liefst tien moties (verzoeken) aan bod. Ook in de stemming over de moties werden de ‘lijnen’ tussen oppositie en coalitie zo nu en dan ‘overschreden’.

In het oog sprongen de motie over de onroerendzaakbelasting (ozb) en die over de 5 miljoen voor onderhoud van overheidswoningen, die bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) op de begroting staat.

Voor wat betreft de ozb zal minister Jose Jardim van Financiën (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) zich moeten gaan buigen over reparatiewetgeving, die erop gericht is mensen die een eigen huis hebben en daarin wonen, uit te sluiten van deze zakelijke belasting. Daarmee moet de minister terug naar de situatie zoals die was voordat deze wet werd geïntroduceerd. De motie werd aangenomen mede dankzij de steun van de gehele oppositie en Davelaar en werd ingediend op initiatief van onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang.

Voor wat betreft de 5 miljoen voor onderhoud van overheidswoningen op de begroting van Soaw werd de motie aangenomen die stelt dat minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) dat bedrag over moet maken aan de stichting Fundashon Kas Popular (FKP), die al jaren belast is met deze taak. FKP moet op maandelijkse basis rapport uitbrengen bij Soaw. De motie werd aangenomen met de steun van de volledige oppositie, Pais en de PNP. Minister Larmonie kreeg deze week te maken met boze Statenleden toen zij aankondigde de 5 miljoen niet te willen overmaken naar FKP, maar de vinger aan de pols te willen houden in wat er met dat bedrag zou gebeuren.

De andere moties betroffen een studie naar een fonds voor het studeren in de regio, beleid ten aanzien van de vorming van mensen met een strafblad en hun kansen op werk en beleid ten aanzien van overgewicht en de voorkoming daarvan. De motie voor het fonds voor studeren in de regio werd door alle Statenleden ondersteund, behalve door Leeflang, die motiveerde dat er een fonds zou moeten zijn in algemene zin en niet alleen voor studeren in de regio.

Ook werd de motie aangenomen om vanaf volgend jaar van de periode 1 november tot 6 januari een ‘bezinnings- en eenheidsperiode’ te maken, met de focus van de regering en de ministeries op het versterken van de eenheid van de bevolking. Minister Earl Balborda (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning kreeg de opdracht van het parlement om voor 30 maart met een integraal plan voor openbaar vervoer te komen.

Voorts moeten de bushaltes worden opgeknapt en moet de wijk van Ser’i Domi opgenomen worden in de busroute.

Verder kreeg minister Larmonie van Soaw de opdracht uiterlijk 30 maart volgend jaar met flankerend beleid te komen en een actieplan te presenteren waarbij de armoede wordt aangepakt.

Tot slot kreeg minister Etienne van der Horst (Pais) van het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening de opdracht om met een specifiek actieplan te komen ten aanzien van de verbetering van de dienstverlening van het ambtenarenapparaat. Maar niet zonder dat in die motie ook gemeld werd dat de Statenleden het werk van deze minister bijzonder waarderen.

De enige motie die werd afgewezen was een motie ten aanzien van gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels. In de motie werd aangegeven dat de manier waarop Wiels haar functie vervult in Nederland, niet representatief en verantwoordelijk is.

Ook stelde deze motie dat de aanbevelingen van het Soab-rapport door de regering uitgevoerd dienen te worden. De motie werd met elf tegen tien weggestemd.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties