31 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Vreemde bouwvergunninguitgifte nog intern onderzocht’

HomeMediaAmigoe | ‘Vreemde bouwvergunninguitgifte nog intern onderzocht’
‘Vreemde bouwvergunninguitgifte nog intern onderzocht’
Centrum Piscadera: ‘Vreemde bouwvergunninguitgifte nog intern onderzocht’

WILLEMSTAD — Het intern onderzoek van het VVRP-ministerie naar de uitgifte van een bouwvergunning aan Centrum Supermarket loopt nog. Het gaat om de vergunning voor bouw op een terrein, dat van de overheid is, bij Groot Piscadera/De Savaan.

De vergunning wordt als ‘vreemd’ omschreven. Dit geeft VVRP-minister Suzy Camelia-Römer (PNP), desgevraagd aan.

Deze vergunning kwam onder de loep toen het terrein werd kaalgeschraapt en geegaliseerd met als doel, zo bleek later, uitbreiding van de supermarkt. De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) haalt weer aan dat er op het eiland 10.000 gevallen zijn waar op de een of andere wijze sprake is van illegaliteit. Ze benadrukt dat deze gevallen zorgvuldig, per geval, getoetst dienen te worden.

“Vorig jaar heb ik een streep getrokken om het ontstaan van nieuwe gevallen tegen te gaan, waarbij automatisch gekeken moet worden hoe de gevallen voor de streep zijn ontstaan, mogelijk gelegaliseerd kunnen worden of waartegen men handhavend op dient te treden.

In dit specifieke geval spelen er een tweetal zaken: enerzijds de vreemde wijze waarop de vergunning is verstrekt en waar reeds intern een onderzoek naar loopt, en anderzijds het feit dat de vergunningaanvrager al jaren in contact stond met het ministerie over de aanvraag. Ook dient in dezen gekeken te worden naar de rechten van de burger aangezien de vergunning immers is verstrekt”,

aldus Camelia-Römer. Over de problematiek rond illegale ontwikkeling stelt ze dat ieder geval ‘eigen nuances heeft’:

“Zo ziet men in dit geval dat na de bouwstop de werkzaamheden – waarvoor hoe dan ook een bouwvergunning is uitgegeven, wat overigens losstaat van de vraag of deze al dan niet op vreemde wijze is verstrekt – in ieder geval zijn gestaakt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de illegale ontwikkeling aan de westzijde van de Piscaderabaai, waar men ondanks meerdere bouwstopsommaties door ROP en de politie, gewoon doorgaat. In dit geval zijn de werkzaamheden daadwerkelijk gestaakt.”

Dat de bouwvergunninguitgifte als vreemd en eerder ook als ‘op twijfelachtige wijze verstrekt’ werd omschreven, is omdat deze door oud-interim-directeur van de uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP, voorheen Drov), Darwin de Lanoi, is afgegeven zonder dat de rechten op het terrein/eigendom geregeld waren.

De dossiers van De Lanoi, die sinds maart vorig jaar een toegangontzegging heeft tot het ROP-gebouw en nog op de loonlijst van VVRP staat, worden dan ook ‘intern nader bekeken’. Het terrein bij Groot Piscadera/ De Savaan heeft in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) als bestemming ‘parkgebied’ en is van de overheid.

“De rechten op het terrein zijn dus niet getoetst, de vergunning is desondanks verstrekt. Stelt u zich voor dat voor uw terrein, plotseling aan derden, een bouwvergunning verstrekt wordt vanwege ontbrekende toetsing. Dit kan natuurlijk niet. Daar kan men het mee vergelijken, alleen is in dit geval het terrein van de overheid”,

aldus Camelia-Römer. Voor ‘conserveringsgebied’ of ‘parkgebied’ dient een aanlegvergunning van ROP aangevraagd en verstrekt te worden, alvorens daar werkzaamheden aangevangen mogen worden. De bewuste bouwvergunning die verstrekt is aan de supermarkt, stipuleert dat er ‘gebouwd dient te worden conform een aanlegvergunning’ waaraan geen gehoor is gegeven. De aanwezige begroeiing is geheel verwijderd en het profiel van het terrein en de afwateringswegen zijn gewijzigd.

De supermarkt wil al jaren uitbreiden. Omdat het hier parkgebied betreft, heeft het voormalige Bestuurscollege in het verleden tot tweemaal toe – in 2008 en 2009 – de verzoeken voor uitbreiding afgewezen. Aan een bestemmingswijziging door de overheid zit immers een omvangrijk traject vast.

Aangifte voor feitenonderzoek

“Aangezien de secretarisgeneraal (SG) binnen het ministerie belast is met personeelszaken en ik niet bezig ben met een jacht op één specifiek persoon, heb ik de SG om meer informatie verzocht over alle personen die op de loonlijst van VVRP staan en op non-actief zijn gesteld. Er zijn er meer dus.”

In het geval van de oudinterim- directeur van ROP stelt de minister dat ‘na het intern VVRP-onderzoek, er een aangifte zal worden gedaan bij het Openbaar Ministerie voor een feitenonderzoek’.

“Bij een feitenonderzoek wordt niemand beschuldigd. Er wordt gekeken of de handelwijze te verklaren is door bijvoorbeeld ongeschiktheid voor de functie, of dat er sprake is van voorbedachte rade en strafbare handelingen. Als het laatste wordt uitgewezen, kan een strafrechtelijk onderzoek plaatsvinden en eventueel vervolging.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties