WILLEMSTAD — De Hoge Raad moet geschillen in het Koninkrijk gaan beslechten. Dit is de kern van een concept-Rijkswet die gisteren door de parlementaire delegaties van Curaçao, Aruba en St. Maarten werd overeengekomen tijdens het tripartiet overleg tussen de parlementen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk.
In een toelichting vanuit St. Maarten stelt Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) dat tijdens het tripartiet overleg van gisteren twee voorstellen voor het opzetten van een geschillenregeling binnen het Koninkrijk zijn besproken. Zowel vanuit Curaçao als Aruba was er een voorstel.
Tijdens het overleg kwam er uiteindelijk een voorstel uit de bus rollen. Het gaat om een concept-Rijkswet ‘houdende instelling, aanstelling en bevoegdheden van het Gemeenschappelijke Hof voor Geschillenbeslechting’. Het concept is inmiddels klaar en zal deze week ter discussie worden aangeboden tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) dat vandaag op St. Maarten van start gaat.
Volgens Franco gaat het voorstel uit van het inzetten van een bestaand orgaan, namelijk de Hoge Raad. Voordeel hierbij is dat er geen nieuwe instantie hoeft worden opgericht en dat dit ook geen tijdelijke oplossing zal zijn. “In de praktijk zal dit betekenen dat als er een verschil van mening in het Koninkrijk is over de interpretatie van het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden, en als alle bemiddelingspogingen zijn benut, dit voorgelegd kan worden aan de Hoge Raad, die dan een definitieve uitspraak zal moeten doen.”
Voor het eerst
De Statenvoorzitter was vanochtend zeer te spreken over het tripartiet overleg van gisteren. “Dit is voor het eerst dat er vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk een concept-Rijkswet is opgesteld. We gaan dit voorstel voorleggen aan onze Nederlandse collega’s en we zullen zien hoe wij er uit komen.”
Vorig jaar kwamen de parlementaire delegaties overeen dat er een geschillenregeling voor het Koninkrijk moest komen, die aan een aantal voorwaarden moest voldoen. Het moest een onafhankelijk orgaan zijn dat met een bindende uitspraak moet komen. Voordat het orgaan benaderd zou worden, moesten alle bemiddelingspogingen zijn benut. De vier parlementen kwamen overeen dat hun overheden benaderd moesten worden om zo met een definitief voorstel te komen. De Nederlandse regering kwam toen met een voorstel voor een tijdelijk orgaan, omdat de oprichting van een nieuwe instantie in het Koninkrijk te veel tijd in beslag zou nemen.
Bron: Amigoe
Nogmaals : Hoge Raad is voor herziening strafprocessen. Raad van State is de rechter voor bestuurszaken. Niet zo’n goed plan dus.
Brief = broer
Kijk ze weer staan, het schoolklasje op snoepreizen.
Met de kersverse strafbladbezitter Thode die de familietraditie voortzet (soon reeds veroordeeld voor drugshandel, brief voor illegals auto import).
Met Dr luie dikzak Wilsoe, de laffe loopjongrn van dos Santos.
Curacao moet zich schamen zich door deze louche figure te laten vertegenwoordigen.