27 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 10:21

PBC | Besmettingen nemen weer toe

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het aantal besmettingen stijgt weer. Er kan nog niet gesproken worden over een trend, daarvoor zijn de getallen nog te laag. Zondag had Curaçao 65...

PBC | Koning opent vandaag slavernij expositie Rijksmuseum

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Koning Willem-Alexander opent vanmiddag de expositie Slavernij in het Rijksmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling vertelt over slavernij aan de hand van tien persoonlijke en...

PBC | Militairen op straat in Bonaire

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De marine vertrekt vandaag naar Bonaire voor een grote oefening. De eenheid van de Koninklijke Landmacht is daar een week lang. Ze worden gebracht...

ParadiseFM | Agent in SDKK besmet met Covid

Eén van de drie mannelijke agenten die vorige week zaterdag is vast gezet in de SDKK gevangenis heeft positief getest op Corona. Hij wordt met nog twee andere...

ParadiseFM | ‘Overheid moet ingrijpen bij verplichte vaccinaties’

Volgens de organisatie Consumenten Belangen Curaçao grijpt de overheid te weinig in bij bedrijven die hun werknemers verplichten om te vaccineren. Dat heeft Maria van Os van...

ParadiseFM | Arubaanse minister-president maakt zich zorgen

Demissionair minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes liet gisteren weten dat ze een frustrerend weekend achter de rug heeft. Ze vertelde tijdens de wekelijkse persconferentie dat ze het...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Verlichting naar beneden bijgesteld tot 80 miljoen

HomeMediaAmigoe | Verlichting naar beneden bijgesteld tot 80 miljoen

Verlichting naar beneden bijgesteld tot 80 miljoen
Verlichting naar beneden bijgesteld tot 80 miljoen

WILLEMSTAD — De fiscale hervormingen die per 2015 ingaan, houden niet alleen in dat het belastingstelsel simpeler wordt, maar ook houden meer burgers meer geld over in hun portemonnee. Dit terwijl de regering tegelijkertijd de eigen financiële huishouding verder gaat verbeteren. 

Desondanks blijft de begroting 2015 onder zware druk staan, maar de overheid kan deze begroting met ingecalculeerde risico’s beheersen, verzekert minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran).

Vanochtend gaf de minister antwoorden op vragen van de Statenleden van woensdag. De voorgenomen verlichting van 100 miljoen in 2015 en 2016 is niet meer haalbaar, maar er komt wel een verlichting van 80 miljoen over deze twee jaren, zegt Jardim. Hij reageerde geïrriteerd op de kritiek vanuit de Staten op de belastinghervormingsplannen.

“Met de fiscale hervormingen gaan in 2015 365 mensen erop achteruit en 33.000 mensen erop vooruit. In 2016 gaan er ongeveer 800 mensen op achteruit en 32.300 mensen op vooruit. Dus we moeten een beslissing nemen of we de hervormingen doorvoeren voor een grote groep van de bevolking of dat we met het huidige systeem blijven zitten omdat een kleine groep erop achteruitgaat”, zei Jardim.

Alhoewel het wetsvoorstel nog bij de Raad van Advies en de Sociaal Economische Raad ligt, gaf de minister al enkele voorbeelden van de veranderingen die worden voorgesteld. Zo zal de laagste schijf van de inkomstenbelasting worden verlaagd van 12 procent naar 10,75 procent in 2015 en 9,75 procent in 2016. De hoogste tariefschijven zullen wel hetzelfde blijven.

“Omdat het een progressief belastingstelsel is zullen ook de hoogste inkomens profiteren van de lagere percentages in de lagere schijven”, aldus de minister. Hij gaf in dit verband voorbeelden waarbij mensen met een jaarinkomen van 100.000 tussen de 2000 en 6000 gulden minder per jaar aan inkomstenbelasting zullen betalen.

Ook de groep mensen die geen belasting hoeft af te dragen, groeit met ongeveer 4000 personen. Dit omdat de loongrens waarbij geen belastingaftrek nodig is, wordt verhoogd tot 2075 gulden per maand in 2015 en 2175 gulden per maand in 2016.

Een van de redenen waarom de verlichting over 2015 en 2016 20 miljoen lager zal uitvallen, heeft onder meer te maken met de problemen met het ouderdomspensioen (aov). De regering heeft als maatregel 30 procent korting op het aov-pensioen ingevoerd voor mensen die toch vervroegd met pensioen willen gaan. In tegenstelling tot de verwachting heeft ondanks deze korting toch bijna iedereen het aov-pensioen aangevraagd. Daardoor zal het tekort in het aov-fonds dit jaar niet 67 miljoen, maar 90 miljoen gulden zijn.

Verder wijst de minister erop dat de economie van Curaçao nog niet stabiel is. Dat legt extra druk op de begroting en economische groei. Desondanks calculeert de overheid dat volgend jaar door economische groei de belastingontvangsten omhoog zullen gaan. Ook door een verlaging van de directe belasting zal er een verschuiving plaatsvinden en zullen de inkomsten uit indirecte belastingen omhoog gaan.

Ook zal pas volgend jaar een gedeelte van de inkomsten uit de onroerendzaakbelasting (ozb) voor 2014 binnenkomen. Dit omdat de belastingdienst voorzichtig te werk ging bij de uitvoering van deze belasting. Daardoor, aldus Jardim, zijn de taxatieve aanslagen laat de deur uitgegaan en zal dit jaar maar 17 miljoen van het geprojecteerde 39 miljoen aan ozb worden geïnd. De rest komt in 2015 binnen.

 

Daarnaast is het zaak dat de overheid werkt aan een betere inning van belastingen (tax compliance) zegt de minister. Hiervoor zijn de voorgestelde hervormingen in het belastingstelsel, maar ook een beter functioneren van de belastingdienst een voorwaarde. Belasting op rente-inkomsten uit spaargeld of belegging in obligaties is hier een voorbeeld van. De minister bereidt een voorstel voor waarin de belasting op rente zal verhogen van 6,5 naar 17,5 procent.

 

Maar daarnaast zal de persoon die rente-inkomsten geniet naast de 17 procent belasting niet meer 16 procent aov-premie, 2 procent avbz-premie en 13 procent bvz-premie betalen. Dus een verlaging van het totale belastingpercentage dat moet worden betaald.

Ook is het een hervorming van een al bestaande voorheffing (net zoals de ozb een hervorming is van de grondbelasting), waardoor het simpeler wordt voor de belastingdienst om te verwerken en waardoor ook de tax compliance omhoog zal gaan, volgens Jardim. “Cijfers uit 2011 wijzen uit dat belastingplichtigen voor 6 miljoen aan rente-inkomsten aangeven bij de belasting, terwijl de banken aangeven voor bijna 60 miljoen aan rente bij te schrijven aan hun cliënten. Dus burgers geven hun rente-inkomsten uit obligaties niet aan bij de fiscus. Tax compliance op dit gebied is niet meer dan 10 procent.”

Vooral dat de MFK deze plannen denomineerde als ‘meer maatregelen die een klap zullen zijn voor de bevolking’, zat de minister dwars. Hij zei dat de plannen voor de belastinghervormingen al zijn besproken in de vaste commissie van de Staten en dat MFK-Statenlid Amerigo Thodé hierbij aanwezig was. “Dus de MFK is op de hoogte van de plannen en de vergadering in de vaste commissie was juist om de gevoelens van de Staten hierover te horen.”

Ook had Jardim geen waardering voor de opmerking van fractieleider Gerrit Schotte, die vindt dat de minister Curaçao als een proefkonijn gebruikt om de theorieën van zijn doctoraalstudie in praktijk te brengen. De minister zei dat Schotte een verkeerd signaal afgeeft aan jonge lokale studenten in het buitenland, die erover nadenken om op een dag terug te keren en hun moederland te dienen.

Kritiek van de MFK over het elimineren van aftrekposten voor huiseigenaren wuifde de minister ook van de hand. Hij noemde ook dit een hervorming waardoor het systeem transparanter wordt en wat het werk voor de belastingdienst verlicht. Het elimineren van de aftrekposten wordt gecompenseerd door een verlaging van de inkomstenbelasting.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties