Amigoe | Vergadering over veroordeelde Statenleden gaat door

Ex premier Schotte: 'Aanwijzing in 2012 onterecht' | MFK

Statenvergadering over veroordeelde Statenleden gaat door | Foto MFK

WILLEMSTAD — De openbare vergadering waarin de Staten een standpunt zullen innemen over veroordeelde parlementariërs zal morgen gewoon doorgang vinden. Dit stelt Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) in een brief aan MFK-Statenlid Amerigo Thodé.

De MFK’er had gevraagd om de vergadering niet door te laten gaan, omdat de zaak Schotte nog bij de rechter zou liggen.

Aanleiding voor het debat van morgen is de veroordeling in februari dit jaar van MFK-leider Gerrit Schotte in de zaak Babel. Hij werd veroordeeld tot drie jaar gevangenis voor omkoping, fraude en witwassen, terwijl hij daarnaast voor een periode van vijf jaar zich niet verkiesbaar mag stellen. In zijn brief stelt Thodé onder meer dat er een hoger beroep loopt in deze zaak en dat Schotte, totdat hij in hoger beroep en/of cassatie is veroordeeld, in principe onschuldig is.

In zijn brief stelt Franco dat hij niet aan het verzoek van Thodé kan voldoen. Op de eerste plaats omdat de bewuste vergadering door twaalf leden is aangevraagd en dus niet op verzoek van één lid, dat bovendien het verzoek niet heeft ondersteund, kan worden verdaagd.

Met het argument van Thodé dat de zaak bij de sub judice, dus bij de rechter voor behandeling is, en dat daardoor de Staten er niet over zouden kunnen vergaderen, gaat Franco ook niet akkoord. “In de zaak Babel is er een openbaar feitenonderzoek en beslechting geweest door het Gerecht in Eerste Aanleg. De verdachten zijn veroordeeld. Een debat in de Staten ten aanzien van de bekende feiten en de status van de inmiddels veroordeelde betrokkene doet geen inbreuk aan de staatsrechtelijke machtsverhouding tussen de Staten en de rechterlijke macht.” Het feit dat de zaak aan een hogere rechterlijke instantie is voorgelegd door de veroordeelde, mag volgens Franco een debat niet in de weg staan.

Tijdens het debat van morgen willen de twaalf Statenleden van de coalitie dat het parlement een standpunt inneemt over de status van veroordeelde Statenleden. Het moet een eerste stap zijn op weg naar wijziging van de Staatsregeling van het land Curaçao. Het voorbeeld dat de partijen voor ogen hebben is artikel 50 van de Staatsregeling van St. Maarten. Hierin is opgenomen dat een lid van de Staten van rechtswege wordt geschorst, wanneer hij bij rechterlijke uitspraak is veroordeeld tot een vrijheidsstraf wegens ‘het begaan van een misdrijf ter zake waarvan bij landsverordening is bepaald dat de rechter de ontzetting van het kiesrecht als bijkomende straf kan opleggen’.

Bron: Amigoe

7 Reacties op “Amigoe | Vergadering over veroordeelde Statenleden gaat door

 1. Dank je Potver3….gewoon de zaak traineren dus; het was te verwachten 🙁

 2. De Staten konden geen standpunt innemen. Er was geen quorum, dus de vergadering werd geschorst.

 3. En wat is nu het ingenomen standpunt ..???

 4. PS fractie is niet voor de vergadering komen opdagen. Ook MFK fractie bleef weg. Contouren van mogelijke nieuwe coalities beginnen vorm te krijgen?

 5. Pais zou hier mee kunnen scoren als ze dit goed aanpakken.
  Alle maffia moet uit de politiek gaan verdwijnen…

 6. De laffe lelijke Thode. Komt nergens aan de bak en dan rest alleen nog de afvalbak van de samenleving, de MFK.

  Hoe moet die man zich voelen, als het bange schandknaapje van Schotte? Thode heeft zelf een strafblad, zijn broer heeft een strafblad wegens illegale import en zijn zoon heeft ook al een strafblad wegens grootschalige drugs smokkel.

 7. Hoop dat ze nu eens ballen tonen en laten zien dat ze integriteit werkelijk hoog in het vaandel hebben. Veroordeeld is veroordeeld punt uit. Niets in principe onschuldig. Dat was hij voor zijn veroordeling, maar nu niet meer. Dat hij ervoor kiest in hoger beroep te gaan doet hier niets aan af. Gauw die Staatsregeling wijzigen a.u.b..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *