Amigoe | Venezolanen verlengen massaal verblijf Aruba

Column Arien Rasmijn | Pineut

Venezolaans ‘toeristen’ willen in Aruba blijven | Foto Arien Rasmijn

ORANJESTAD — Het aantal personen dat een verlenging van een toeristisch verblijf aanvraagt, ligt vele malen hoger dan het aantal mensen dat een eerste vergunning aanvraagt. Vooral Venezolanen willen langer blijven dan het maximum van dertig dagen.

Dat zegt Dimas-directeur Kathleen ‘Kathy’ Paskel. De dienst krijgt zo’n 15.000 aanvragen per jaar binnen, verdeeld in drie categorieën: aanvraag van een eerste verblijfs- en of werkvergunning, verlenging van een toeristisch verblijf en aanpassingen van bestaande vergunningen. Volgens Paskel zijn er in totaal tot en met afgelopen maandag 3614 aanvragen bij Dimas binnen gekomen. Tot en met de maand maart kan zij dat specificeren in 688 eerste aanvragen, 603 aanpassingen en maar liefst 1672 voor verlenging van verblijf.

Lange rijen

Ruim de helft van de verlengingen (51 procent) wordt aangevraagd door Venezolanen, maar ook Colombianen weten Dimas te vinden, zegt Paskel. Deze toeristen verblijven doorgaans niet in een hotel, maar bij familie of vrienden. Bij het kantoor van Dimas staan dagelijks tientallen mensen in een lange rij, die buiten soms langs het gebouw heengaat.

Wachten

Dat men soms lang moet wachten op een vergunning, ligt niet aan Dimas, zegt de directeur. “Wij voeren het beleid van de minister uit. Er staat een termijn van twaalf weken voor afgifte en dat gaat in zodra bij Dimas alle benodigde documenten binnen zijn.” Deze termijn kan nog eens verlengd worden met twaalf weken, bijvoorbeeld als er onduidelijkheden zijn over de aanvrager. Maar binnen zes maanden kan iedereen de vergunning ophalen. “Van de 3614 aanvragen die nu binnen zijn, is 80 procent al in behandeling”, weet de directeur.

Betalen

Officieel moet er betaald worden voor het verlengen van een toeristisch verblijf, kondigde Integratie-minister Benny Sevinger enkele maanden geleden aan. Dit om de toestroom in te perken. Geruchten gaan echter dat niemand daadwerkelijk betaalt en de stroom van aanvragen onverminderd doorgaat. Dimas was niet bereikbaar voor een reactie op dit gerucht.

Amigoe schreef eerder deze week dat het aantal Venezolanen dat naar ons land afreist, nog altijd toeneemt, maar in mindere mate dan bijvoorbeeld eind vorig jaar.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *