Amigoe | VDC moet veiligheidsonderzoek naar directie CBCS herhalen

Gokservice dienstverlener VDC hoofd Michael Romer screende eerder Francesco Corallo positief als voorzitter van de Raad van Commissarissen CBCS

Gokservicedienstverlener VDC mag CBSC management onderzoeken

WILLEMSTAD — De minister van Financiën José Jardim heeft onlangs een verzoek ingediend bij de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) om opnieuw een veiligheidsonderzoek uit te voeren naar de directeuren van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS).

Dat zei Jardim gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad.

In de landsverordening Veiligheidsdienst Curaçao staat dat de minister van Algemene Zaken ten aanzien van personen die een vertrouwensfunctie vervullen, iedere drie jaar en, indien daartoe aanleiding is, de VDC opdracht kan geven om een hernieuwd veiligheidsonderzoek te laten doen. Jardim heeft de VDC in verband met de termijn die inmiddels is verstreken hierop gewezen.

Volgens Jardim heeft hij geen enkele indicatie gekregen dat er reden is voor onrust rond het toezicht van de CBCS. De minister heeft diverse gesprekken gevoerd en informatie vergaard. Jardim weigerde gisteren echter om nader uitleg te geven over deze gesprekken.

In juni publiceerde het Financieele Dagblad artikelen over Ennia en het falende toezicht van de CBCS op de verzekeraar. De Nederlandsche Bank zou haar zorgen hebben geuit over het toezicht van de Centrale Bank op Curaçao. Volgens Jardim heeft het kabinet met het rapport dat de Nederlandse tak van PwC drie jaar geleden heeft uitgebracht voldoende handvaten om het functioneren van de CBCS te stroomlijnen naar moderne, transparante maatstaven. “Als kabinet hebben we alle vijftien aanbevelingen omarmd. Deze aanbevelingen worden integraal geïmplementeerd.”

Risico

In de landsverordening Veiligheidsdienst Curaçao staat dat vertrouwensfuncties alleen kunnen worden vervuld door personen van wie uit een veiligheidsonderzoek is gebleken dat zij geen risico vormen voor het voortbestaan van de democratische rechtsorde, de integriteit van het openbaar bestuur of de veiligheid en andere vitale belangen van Curaçao.

Een veiligheidsonderzoek kan slechts met instemming van betrokkene worden uitgevoerd. Weigering van een onderzoek heeft als consequentie dat de persoon uit zijn vertrouwensfunctie wordt gezet of niet in die functie wordt benoemd. Een ambtenaar hoeft trouwens slechts voor het eerste veiligheidsonderzoek een instemmende verklaring af te geven. Deze verklaring geldt ook voor de herhaalonderzoeken. De betrokkene weet immers dat, doordat hij een vertrouwenspositie bekleedt, daar ook regelmatige toetsingen bij komen kijken.

Bron: Amigoe

10 Reacties op “Amigoe | VDC moet veiligheidsonderzoek naar directie CBCS herhalen

 1. dus, dus, om de 3 jaar een screen, en wat doen als je fout bent?
  neem bijvoorbeeld de Hr Schotte die hoe je niet eens te screnen want hij is al veroordeeld en heeft inzage van veel vertrouwelijke stukken die blijft toch ook gewoon aan.

 2. Nee, voor moord (zelfs karaktermoord) is voorbedachte rade nodig, maar dat wil er bij jou niet in.

 3. Michael Romer is een flapdrol van het ergste soort.

  Hij staat de hele dag voor de spiegel en houdt ervan om zich zoals hierboven in Miami Vice pose als macho te tonen, maar in werkelijkheid is hij het bange schoothondje van Schotte.

  Michael Romer is een verschrikkelijke enge man, een creep van het ergste soort.

 4. La Stiwz, dit is moord.

  Karaktermoord.

 5. @O. Thomas. Als je ergens solliciteert en er wordt je bij het sollicitatieproces gezegd dat je gescreend gaat worden, dan kun je zeker zeggen dat je niet gescreend wil worden. Ik vermoed dat je dan ook niet gescreend mag worden. Echter als je dat zegt krijg je de baan niet.

  Ga dus even ergens anders lopen piepen.

 6. Schotte heeft het screeningsrapport van Tromp al geschreven en aan zijn bilmaatje Michael Romer afgegeven.

  Die hoeft er alleen nog maar de MAVO3 spelfouten uit te halen, te tekenen en de screening is klaar.

 7. O. Thomas

  Nethan
  Wie heeft dat negatieve rapport opgemaakt?
  Kun je via de rechter afdwingen dat je niet wilt dat een onderzoek naar je doen en laten uitgevoerd wordt door iemand die niet met goed gevolg gescreend is ( of helemaal niet gescreend is. Uit uw bijlage zou men op kunnen maken dat er gesprekken met enkele medewerkers zijn gevoerd maar dat is nog geen screening zoals het hoort. Financiën , familie, kennissen. Betalingsachterstanden , strafblad en zo meer). Niet iedereen mag volgens de privacy-wetten zomaar naar eigen believen mijn gangen nagaan. Dat is strafbaar.

 8. Ja VDC crisismaneger Micheal Romer was zelf negatief gescreend.

  Maar dat schijnt allemaal niets uit te maken want toen maakten Asjes en Navarro hem toch nog hoofd VDC. https://knipselkrant-curacao.com//negatief-screeningsrapport-vdc-hoofd/

 9. O. Thomas

  Zijn degenen die screenings uitvoeren zelf gescreend? Zo ja, door wie ?

 10. Wat een komedie.

  Onder Romer heeft de Veiligheidsdienst de grootste criminelen ministeriabel bevonden en dan wordt Romer nu toevertrouwd de directie van de Centrale Bank wel kritisch te screenen.

  Omdat Tromp de vijand van Schotte is, en Romer de laffe trekpop van Schotte zal er echter een vernietigend rapport over Tromp worden uitgebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *