28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | VBC vraagt aandacht voor sociale zekerheidsfondsen

HomeMediaAmigoe | VBC vraagt aandacht voor sociale zekerheidsfondsen
Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC)  vraagt aandacht voor sociale zekerheidsfondsen
Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) vraagt aandacht voor sociale zekerheidsfondsen

WILLEMSTAD — De Vereniging Bedrijfsleven vraagt zich af hoe de overheid tekorten bij de sociale zekerheidsfondsen, die kunnen oplopen tot 500 miljoen gulden in 2015, gaat oplossen. Een lastenverzwaring door middel van het verhogen van de sociale premies is voor de vereniging geen oplossing.

De recente externe ontwikkelingen waarbij sprake is van een spectaculaire verlaging van de internationale tarieven van olieproducten die volgens experts enige tijd zal aanhouden, zou wellicht enige soelaas kunnen bieden, constateert de VBC. “De olierekening van Curaçao bedroeg in 2013 ongeveer 900 miljoen. Halvering van deze rekening leidt tot financiële ruimte die mits verstandig aangewend, een bijdrage zou kunnen leveren aan het helpen verminderen respectievelijk oplossen van bovengenoemde bedreigingen.”

Bij voorbaat moet gewaarschuwd worden, vindt de VBC, dat deze externe ‘alivio’ niet structureel van karakter is en dat de ademruimte die hierdoor ontstaat, benut wordt om duurzame oplossingen te vinden voor de gesignaleerde problemen. “Bovendien dient er rekening mee te worden gehouden dat er grote kans bestaat dat vanwege de prijsdalingen de OB opbrengsten terug zullen lopen.”

Daartegenover staat, aldus de VBC, een forse meevaller voor de consument/ondernemer die profijt zal hebben van de lagere tarieven van olieproducten zoals benzine, diesel, gas en elektra. “Met in achtneming van deze ‘pro’s en con’s’ is het de moeite waard om na te gaan of het hiervoor aangestipt voorstel mogelijkheden biedt.”


Groe
i

Het ministerie van Economische Ontwikkeling, stelt de VBC verder, verwacht een groei van 0,3 procent op grond van investeringen in bouw nieuw ziekenhuis, groei van het toerisme, lage inflatie en de lasten verlichtende maatregelen (fiscaalplan 2015) die de regering gaat invoeren.

“Het ministerie van Financiën is optimistischer en verwacht een groei van 1,5 procent terwijl de CBCS het op een groei van 0,3 procent houdt. Uiteraard is het te hopen dat deze voorspellingen uitkomen. De economie van Curaçao heeft namelijk grote behoefte aan duurzame groei. De toegezegde fiscale ‘alivio’ kan fungeren als ‘jumpstart’ voor dit proces.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties