Amigoe | Van Raak roept hulp in van KPMG-commissarissen

Van Raak roept hulp in van KPMG-commissarissen

Van Raak roept hulp in van KPMG-commissarissen

DEN HAAG — SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak doet een beroep op de Raad van Commissarissen van KPMG om onderzoek te doen naar KPMG Dutch Caribbean. De parlementariër blijft twijfelen aan de werkzaamheden van het accountantsbureau, schreef hij dit weekeinde op de site The Post Online.

Zijn oproep volgt op een antwoord van minister Ronald Plasterk op vragen die Van Raak en VVD’er André Bosman eerder stelden over KPMG. Ze vroegen naar de relatie tussen KPMG, UTS, loterijbaas Robbie Dos Santos en zakenman Francisco Corallo. Managing partner Raymond Begina van KPMG DC liet vervolgens weten dat die suggesties onjuist waren.

“KPMG DC is de controlerend accountant van het telecommunicatiebedrijf UTS. Het gesuggereerde verband tussen UTS en KPMG enerzijds en Robbies Lotteries en Francesco Corallo anderzijds bestaat niet”, aldus Begina.

Minister Plasterk antwoordde afgelopen vrijdag dat hij berichten en signalen over de gokindustrie serieus neemt, maar er inhoudelijk weinig over kan zeggen.

“Bij de huidige stand van zaken past het mij evenwel niet om uitspraken te doen over individuele bedrijven en burgers”, schreef hij.

Verder herhaalde de minister dat de aanpak van mogelijke misstanden in eerste instantie de verantwoordelijkheid is voor Curaçao en St. Maarten.

“Op Curaçao treedt het Openbaar Ministerie zichtbaar en succesvol op tegen misstanden die raken aan de integriteit van het bestuur, waarbij ook de gokindustrie in beeld is. Ter illustratie verwijs ik naar de veroordeling van 1 april jl. in de zogenaamde Bientu-zaak waarbij de verdachte is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en voorts een bedrag van 72,5 miljoen gulden verbeurd is verklaard”, aldus Plasterk.

Als er sprake is van grote verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld, dan is er sprake van ondermijnende criminaliteit en zijn er wel risico’s voor het Koninkrijk, zodat een gezamenlijke aanpak nodig is, aldus de minister, verwijzend naar de samenwerking bij de aanpak van fraude en corruptie op St. Maarten.

Van Raak noemt de antwoorden van Plasterk teleurstellend, maar ook hoopvol.

“Plasterk verwijst in reactie op onze vragen over KPMG naar het onderzoek dat nu gaande is. Ook erkent hij dat de ondermijning vanuit de gokindustrie het Koninkrijk als geheel raakt. De minister kan nu nog niets zeggen, maar het onderzoek gaat door”,

schrijft hij.

“Ondertussen doe ik een beroep op de Raad van Commissarissen van KPMG (…) om de gang van zaken bij KPMG op St. Maarten en Curaçao eens heel kritisch te bekijken.”

MFK vs PAR

MFK versus PAR In zijn artikel op The Post Online noemt Van Raak ook een interne notitie van de MFK. Het is volgens hem een van de vele geheime documenten die hij uit Curaçao ontvangt. De notitie, op briefpapier van de Staten, bevat aanwijzingen voor de woordvoerders van Gerrit Schotte na een uitzending van KRO Brandpunt in 2012.

Van Raak zei in die uitzending dat Schotte nauwe banden had met de internationale gokmaffia. De schrijver van de notitie, volgens Van Raak het toenmalige MFK-Statenlid Dean Rozier, waarschuwt dat de uitzending negatieve gevolgen zal hebben voor het toerisme, de economie en reputatie van Curaçao. Hij haalt uit naar de PAR. David Dick en Omayra Leeflang komen namelijk ook aan het woord komt in de uitzending.

“Voor de PAR is niets belangrijker dan de regering ten val te brengen om zelf weer aan de macht te komen. Maar ze vergeten een belangrijke politieke les: het Curaçaos belang is altijd groter dan partijpolitiek belang.”

Verder is er kritiek op de journalisten van KRO Brandpunt, die bewust een eenzijdig verhaal zouden ophangen. De woordvoerders krijgen het advies om in hun reactie vooral te focussen op de schade die de uitzending heeft voor Curaçao en niet zozeer voor Schotte.

Tot slot wordt Van Raak omschreven als ‘een redelijk onbetekenend Kamerlid’.

“Maar met zijn suggestieve uitspraken over Curaçao, haalt hij nu zomaar KRO Brandpunt. Daar is hij op uit, eigen faam, terwijl zijn suggestieve aantijgingen door de eigen Nederlandse minister worden ontkend”, aldus de MFK in de notitie.’’

Van Raak reageert overigens enigszins spottend.

“Mijn baas Emile Roemer probeerde mij nog op te beuren, door te zeggen dat ik dat ‘redelijk’ ook kon opvatten als een compliment.”

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Van Raak roept hulp in van KPMG-commissarissen

 1. Je kan een bedrijf niet certificeren en advieseren.
  Dat kan allang niet meer.
  Je controleert de boeken, je adviseert en je onderhoudt hun IT.
  Hoe kan dat nou ?
  Dat gebeurt al jaren rn niemand zegt wat.
  Raar de niemand dit bij de accountantskamer heeft aangmeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *